UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-10-15 14:34

Kriszt Sarolta több számban is országos csúcstartó lett az év végére

A MATE-GEAC 16 éves többpróbázója, Kriszt Sarolta EYOF-aranyat szerzett az idén és több korosztályos magyar csúcsot is megdöntött.

A hazai atlétika utánpótlása eredményes évet zár az idén. Azonban a számos nagyszerűen teljesítő ígéret közül is kitűnik „mutatóival” a MATE-GEAC 16 éves többpróbázója, Kriszt Sarolta, aki

több versenyszámban is korosztályos hazai rekordot ért el.

Körmendy Katalin és Máté Alpár tanítványa már februárban jó formában volt, és az U18-as fedett pályás összetett ob-n ötpróbában 4228 pontos korosztályos országos csúccsal végzett az első helyen.

Aztán a reménység júniusban a győri diákolimpián 100 gáton remekelt, és a 8.25-ös gáttávolságon 13.81-es itthoni U18-as csúcsot futott. Ez remek hangolás volt az idei fő versenyére, a júliusi, maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF), melyen beváltotta a hozzá fűzött reményeket: 5830 ponttal lett a hétpróba bajnoka, és persze eredményével új U18-as országos csúcsot állított fel.

Ez a győzelem nagyon kellett a lelkemnek. Tavaly nem lettem győztes az EYOF-on, nagyon szerettem volna egy nemzetközi versenyt megnyerni, most sikerült

– mondta a diadal után.

Kriszt Sarolta többszörös rekorder lett az év végére Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)

Augusztusban már a budapesti felnőtt-világbajnokság került reflektorfénybe, melyen a pályán „Sacinak” becézett versenyző a magyar csapat legfiatalabb atlétája volt a női 4x400 méteres váltó tagjaként. Bár végül futnia nem kellett, igen dicséretes, hogy ennyi idősen részese lehetett a vébének.

És hogy szeptemberre is maradt bőven energiája, azt jelzi, hogy a magyar csapatbajnokságon 400 méteres gátfutásban 57.82 másodperccel a második helyen végzett Molnár Janka (57.11) mögött, egyúttal megjavította a versenyszám U18-as hazai csúcsát, amely 2017 júliusától egészen addig 58.50 másodperc volt, és Mátó Sára nevéhez fűződött. Az 57.82 az előkelő ötödik helyet jelenti a 400 méteres gátfutás U18-as világranglistáján.

(Kiemelt képünkön: Kriszt Sarolta Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)