UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-18 20:36

Megszűnt a felnőttcsapat, de az utánpótlásban a Csata továbbra is élen jár

Jó néhányan távoztak a Csata DSE junior- és felnőttmásodosztályú bajnokcsapatának legnagyobb reménységei közül, miután az NB I/A-csoportos Ludovika Csata csapata az előző évad végével megszűnt. Tursicsné Iván Krisztinát, a Csata DSE elnökét kérdeztük arról, mik voltak az okok a változások mögött, illetve hogyan fest a klub jövőképe.

Az új évadban a Csata az NB I/A- és az NB I/B-csoportos női kosárlabda-bajnokságban sem indult el (az első osztályban Ludovika Csata, a másodvonalban Csata DSE néven szerepelt korábban), így az egyesület legígéretesebb, korosztályos válogatott fiataljai – akik tavasszal a felnőttmásodosztályt és a juniorbajnokságot is megnyerték – egytől egyig távoztak. Mint arról néhány napja beszámoltunk, az átigazolásuk utána a lányok új klubjukban is hamar megtalálták a helyüket. Ugyanakkor felvetődik az a kérdés is: vajon a nyári események milyen hatással vannak a hagyományosan kiváló nevelőmunkát végző Csata DSE életére?

„Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy jogilag két teljesen különálló szervezetről beszélünk a Csata Diáksport Egyesület és a felnőttcsapat, vagyis a Ludovika Csata esetében. Ez egy fontos, alapvető tudnivaló – kezdte Tursicsné Iván Krisztina, a Csata DSE elnöke az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor persze az is igaz, hogy a Csata Kosárlabda Kft. – amely a felnőttcsapatot működtette – szoros együttműködésben állt velünk, tehát a DSE-vel. Mivel a Kosárlabda Kft. a jövőben már nem tudta finanszírozni az első csapatot, így az sajnos a nyáron megszűnt. Ez pedig több szempontból is nagyon rossz, hogy így alakult, s ez nemcsak ránk, hanem a teljes budapesti kosárlabdaéletre negatívan hat.

Nekünk például pont az volt a lényeg, hogy immár harmincötödik éve kiváló utánpótlás-nevelő klubként működünk, de a fiataloknak kell a továbblépési lehetőség, és ez ebben a formában adott volt.

A korosztályos játékosaink időről időre beépülhettek a felnőttcsapatba. Ha pedig valaki ott is jól teljesített, továbbléphetett egy még magasabban jegyzett együttesbe.

Jó példa erre a felnőttválogatott húzóembere, Lelik Réka, Horváth Bernadett, Mányoky Réka, Boros Júlia és Toman Petra.

Természetesen mi – mint a Ludovika Csata – is szerettünk volna erős felnőttcsapatot, de úgy tűnik, Budapesten jelenleg nincs olyan tőkeerős cég, amely ezt finanszírozni tudná és szeretné is. Nem jó ez a helyzet, de most már együtt kell élnünk vele. Ettől függetlenül a Csata DSE továbbra is folytatja tevékenységét nevelőegyesületként. Az pedig, hogy egyébként a 2006-os születésű, még juniorkorú játékosainkat – akik az elmúlt évadban már a Tursics Krisztián vezette felnőttek között szerepelhettek – azonnal elviszik az A-csoportos csapatok, nyilván a mi munkánkat dicséri.

Egyrészről fáj a szívem, hogy eligazoltak tőlünk, de örömteli látni, hogy az új csapatukban is rögtön kiharcolták maguknak a lehetőséget: Toman Dóri a Sopronban, Gábor Lili a BEAC-ban, míg Bajzáth Lili a BKG-ban kap meghatározó játékperceket. Ez pedig azt mutatja, mégiscsak jól csináljuk a dolgunkat.
Forrás: Csata DSE

„A távozók miatt persze az aktuális, az idei juniorcsapatunk gyengébb lett, de ez benne volt a pakliban, nem dőlünk a kardunkba.

A Csata DSE legfontosabb feladata, hogy a következő generációkat nevelje.

Szerencsére a kadét-, illetve a még fiatalabb korosztályokban, így például a 2009-10-eseknél és a 2011-12-eseknél is kifejezetten biztató a helyzet. Szóval nem aggódunk, újrakezdjük az építkezést, azon dolgozunk, hogy a jövőben is újabb és újabb játékosokat adjunk a felnőtt első osztályba.”

(Kiemelt kép forrása: Csata DSE)