UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-06 19:27

Távoztak a Csatából, de új klubjukban is hamar megtalálták a helyüket

Az új évadban a Csata az NB I/A- és az NB I/B-csoportos női kosárlabda-bajnokságban sem indult, így a klub legígéretesebb, korosztályos válogatott fiataljai – akik tavasszal a felnőttmásodosztályt és a juniorbajnokságot is megnyerték – egytől egyig távoztak. Bódi Ferenccel, a fiatalok korábbi edzőjével vettük sorra, ki hol folytatta, és hogyan mutatkozott be új csapatában.

GÁBOR LILI (2006, E.ON ELTE BEAC)

A Csatától távozó kiemelt ígéretek közül minden bizonnyal a 17 éves Gábor Lili juthat majd a legnagyobb szerephez új csapatában, a felnőttélvonalbeli E.ON ELTE BEAC-ban. Ezt igazolja az is, hogy Mészárosné Kovács Andrea vezetőedző mindjárt az első fordulóban kezdőként szavazott bizalmat az U18-as válogatott bedobónak, aki 10 játékperc alatt 4 ponttal, 2 lepattanóval és 1-1 gólpasszal és szerzett labdával zárt az Euroligában szereplő DVTK ellen.

„Mindenekelőtt azzal szeretném kezdeni, hogy látva a hazai felnőtt női mezőnyt, illetve hogy végül szinte valamennyi korábbi játékosom A-csoportos csapatba igazolt, azt hiszem, nem lett volna egy a valóságtól elrugaszkodott elképzelés, hogy a juniorokra építve, néhány rutinos játékossal kiegészítve neki vágjunk az első osztálynak – kezdte az Utánpótlássportnak Bódi Ferenc, aki az elmúlt években a Ludovika Csata (amely végül az új szezonban nem vállalta az indulást az NB I-ben) másodedzőjeként és a Csata DSE juniorcsapatának vezetőedzőjeként foglalkozott a fiatalokkal. – 

Végül ez az ötlet nem valósult meg, de úgy látom, mindenki talált magának megfelelő továbblépési lehetőséget. Örömmel látom, hogy Gábor Lili a BEAC-ban folytatja, és kezdőként rögtön jól debütált

Talán az új környezet és a fiatal kora miatt kicsit még megilletődötten játszott a nyitányon, de összességében helytállt, megszolgálta a bizalmat. A korosztályos válogatottból már ismerhette jól új edzőjét, Mészárosné Kovács Andreát, szóval abszolút jó helyre került minden szempontból, sokat fejlődhet Újbudán. A B-csoportban, illetve a juniorbajnokságban pedig vezérszerepben bizonyíthat."

TOMAN DÓRA ÉS TOMAN RÉKA (2006, SOPRON BASKET)

Mint arról korábban részletesebben is beszámoltunk, a nyári átigazolást követően a 17 esztendős Toman ikerpár mindkét tagja, Dóra és Réka is villámgyorsan megtalálta a helyét Sopronban. Az első fordulóban mindketten ott voltak a Sopron Basket keretében a TFSE-MTK ellen (a mérkőzést végül meglepetésre a hazai fővárosiak nyerték hosszabbítás után), és Dóra be is mutatkozott soproniként, hét percet töltve a parketten.

„A Toman lányok közösen igazoltak a bajnoki címvédő Sopronhoz, amely láthatóan jelenleg nagy átalakuláson megy keresztül. Eközben a Soproni Darazsak Sportakadémia pedig az egyik legerősebb utánpótlás-nevelőműhely, tavasszal az U16-os bajnoki aranyuk is ezt támasztotta alá.

Egyértelmű tehát, hogy ők is jól választottak, ami a továbblépést illeti. Számukra inkább hosszútávon érhet be igazán ez a klubváltás, ugyanis az elején még értelemszerűen csak minimális játékidőhöz fognak jutni az A-csoportban, de az mindenképp fontos, hogy az első csapat keretét erősítik és edződhetnek az idősebb, rutinos játékosok között.

Addig is várhatóan a B-csoportban, illetve a saját korosztályukban sok játéklehetőséget kaphatnak majd" – mondta Bódi a korosztályos válogatott testvérekről.

VLADÁR RÓZA (2006, TFSE-MTK)

Ugyan Vladár Róza nem lépett pályára a nyitó játéknapon, de a TFSE-MTK tagjaként így is részese lehetett a bajnokverésnek a Sopron ellen. Majd egy napra rá a másodosztályban az első kör legponterősebb (23 pont) produkcióját hozta az MTK-TFSE vezéreként a Törekvés otthonában.

Vladár Róza (középen) Forrás: TFSE-MTK

„Rózi mindig is alulértékelt játékosnak számított a korosztályában, így rendkívül örültem, amikor tavasszal

a junior országos döntőn MVP-címet érő teljesítménnyel vétette észre magát, és tényleg felhívta magára a figyelmet. Ezzel a produkciójával és a munkamoráljával rászolgált arra, hogy valamelyik A-csoportos csapatban is lehetőséghez jusson.

A posztjából fakadóan nincs könnyű helyzetben, mert mindig kérdésesnek bizonyult, hogy ő valójában kinti vagy benti játékosként jobb-e, de szerintem Rózi fel fogja találni magát bármilyen szerepben is jut szóhoz" – nyilatkozta Vladárról a szakember.

BAJZÁTH LILI (2005, BKG-PRIMA NATURA SZIGETSZENTMIKLÓS)

Az ex-csatások közül az első körben Bajzáth Lili játszotta a legtöbbet a BKG színeiben Szekszárdon: 12 perc alatt egy-egy gólpasszt, lepattanót és szerzett labdát tudott felmutatni NB I/A-csoportos debütáló meccsén.

„A juniorkorosztályból kiöregedve szerencsére Bajzáth Lili is megtalálta a helyét a felnőtt első osztályban, és a fiatalszabály miatt valószínűleg a szezon további részében is jelentős percekhez juthat. Fontos lépcsőfok lehet ez a számára."

JÁNOSI VIRÁG (2005, MAFC)

Bajzáth korábbi irányító váltótársa, a 18 éves Jánosi Virág pedig az NB I/B egyik legerősebb együtteséhez, a MAFC-hoz igazolt.

„Virág remek mentalitású játékos, és biztos vagyok benne, hogy nagy erőssége lehet annak a MAFC-nak, amely az első fordulóban például legyőzte a Sportdarázs-SMAFC-ot a másodosztályban, és joggal pályázhat a bajnok címre a B-csoportban."

KASTL DÓRA (2005, HOLDERNESS SCHOOL, EGYESÜLT ÁLLAMOK)

Végül, de nem utolsó sorban a szintén U18-as válogatott Kastl Dórát is meg kell említeni, aki nemcsak klubot, hanem kontinenst is váltott a csatás ével után, ugyanis egy ösztöndíjlehetőségnek köszönhetően Amerikában, a Holderness Schoolban folytatta középiskolás tanulmányait, illetve sportpályafutását is.

(Kiemelt képen: Gábor Lili (balra, fehérben) és Toman Dóra Fotó: Girgász Péter/BEAC és Tóth Zsombor/Sopron Basket)