UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-20 20:45

Sűrű program vár az U16-os leányválogatottra az év végén

Czirják Szilviával, az U16-os leány kosárlabda-válogatott újonnan kinevezett szövetségi edzőjével – aki egyben a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai vezetője is – beszélgettünk a korosztályos nemzeti csapat előtt álló feladatokról.

Mint arról beszámoltunk, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége új szövetségi edzőt jelölt ki az U16-os leányválogatott élére: Mészárosné Kovács Andrea helyét Czirják Szilvia vette át vezetőedzőként. A Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai vezetőjeként tevékenykedő szakember két hét múlva kezdi meg a munkát a legjobb 2008-09-es születésűekkel.

„November másodikán egy hat edzést magába foglaló összetartással indul a válogatott programja Székesfehérváron, az MKOSZ edzőközpontjában. Tizennyolc fős kerettel dolgozunk az első alkalommal, a névsor összeállításánál figyelembe vettük Eördögh Edit és Stoics Judit véleményét és ajánlását is, miután ők vezették a 2008-asok és a 2009-esek központi kiválasztó-képző programját. Persze én is folyamatosan figyelem a kadétbajnokságot, szóval alapvetően tisztában vagyok a hazai mezőnnyel. A szakmai stábot Ábrahám Márta és Laklóth Anna alkotja még másodedzőként, míg erőnléti edzőként Horváth Balázs segíti a munkánkat – mondta Czirják az Utánpótlássportnak. – Az elődömmel, Mészárosné Kovács Andreával is le fogok ülni beszélgetni, mert a válogatott élén újonc vezetőedzőnek számítok, s így nagyon kíváncsi vagyok az ő szakmai meglátásaira, tapasztalataira is. Sok mindent megélt szövetségi edzőként, jelenleg is tagja a felnőttválogatott stábjának, rendkívül rutinos szakemberről beszélünk a személyében, ennek megfelelően a tanácsait igyekszem is majd megfogadni."

Az év hátralévő részében két nemzetközi torna vár az U16-os válogatottra.

„Az első edzőtábor után nem sokkal,

november közepén folytatjuk a munkát Sopronban, ahol tizedik alkalommal rendezik meg a Bajnokok Tornáját, és az eseményre évről évre Európa legerősebb klubcsapatai érkeznek, köztük az a spanyol Segle XXI is, amely a spanyol válogatott keretének nagyjából felét adja.

A szövetség utánpótlásért felelős vezetőivel, Mészáros Zalánnal és Székely Norberttel egyeztetve arra jutottunk, hogy idén az U16-os válogatott is részt vesz a tornán, mert úgy gondoljuk, minél több nemzetközi meccsre van szüksége a lányoknak a jövő nyári Eb előtt, és ez mindenképpen remek lehetőség lesz számukra. A tervek szerint öt mérkőzést játszunk Sopronban. December végén, a két ünnep között aztán Lengyelországba utazunk az Olimpiai Reménységek Versenyére. Ha minden jól megy, áprilisban pedig újabb nemzetközi torna következik, ugyanis ahogy már említettem, az Eb-t megelőző hosszabb felkészülésnek már jó néhány mérkőzéssel, értékes tapasztalatokkal a hátunk mögött szeretnénk neki vágni."

Czirják Szilvia Fotó: Pados Noel/Soproni Darazsak Sportakadémia

„Nehéz előre pontosan megmondani, hogy ez korosztály milyen erőt képviselhet nemzetközi szinten, de összességében sajnos azt látom, évről évre kicsit esik vissza a színvonal a leányszakágban.

Az előző U16-os évjárat, a 2007-es viszonylag erős korosztály volt, viszont a 2008-as valamivel gyengébb, ugyanakkor ebben is akad egy-két kiemelkedő egyéniség, mint például Josepovits Kinga, aki fiatalabbként idén és tavaly is ott volt már az U16-os Eb-n. A hazai utánpótlás egyik nagy kincse,

és ha ideálisan halad a pályafutása, akkor egyszer majd felnőttszinten is meghatározó játékos válhat belőle. Szerencsére azéért rajta kívül is találni még egy-két kiemelt ígéretet, de azt nagyon nehéz megjósolni, hogy ez csapatszinten mire lehet elég. Értelemszerűen a modern kosárlabda követelményeinek megfelelve szeretnénk játszani, tehát a gyors játékra, az átmenetekre és az agresszív védekezésre szeretnénk a hangsúlyt helyezni."

(Kiemelt képen: Czirják Szilvia Forrás: Tóth Zsombor/Soproni Darazsak Sportakadémia)