UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-10-28 20:20

Ők voltak a legjobb U20-asok a női NB I/A-csoport első négy fordulójában

Válogatottszünethez ért a felnőtt női első osztályú kosárlabda-bajnokság, ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy az utánpótláskorú (U20-as) kosarasok közül kik teljesítettek a legjobban az alapszakasz első négy fordulójában.

1. TOMAN PETRA (2005, DVTK Hun-therm)

Toplistánk első helyén nem is lehet más, mint Toman Petra, akinek a jó játéka önmagában nem jelentene meglepetést, viszont az már némileg váratlan, hogy a súlyos térdsérülése, valamint több mint egy éves kihagyás után ilyen hamar visszanyerte csúcsformáját. Az Euroligában és a bajnokságban is veretlenül álló DVTK 18 éves ígérete 7,8 pontot, 3,5 lepattanót, 3,8 szerzett labdát és 15,5-ös VAL-mutatót átlagol az A-csoportban. A Cegléd elleni 12 pontos és 30 VAL-os (közte hét szerzett labda) teljesítményének köszönhetően a harmadik forduló válogatottjába is bekerült, majd a Pécs elleni 11 pontjával pedig igazolta, hogy a rangadókon is lehet számítani a jó játékára.

Fiatal kora ellenére ráadásul Toman vezeti az NB I/A-csoport rangsorát a szerzett labdák terén

(azon játékosok közül, akik eddig legalább három meccsen pályára léptek).

2. BAA DOMINIKA (2004, TFSE-MTK)

A második helyezett kiválasztásánál már jóval nehezebb dolgunk volt, végül a TFSE-MTK fiatal bedobója, Baa Dominika mellett tettük le a voksunkat. A fővárosiak 19 éves reménysége a címvédő Sopron legyőzéséből például 12 ponttal, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal és 3 szerzett labdával vette ki a részét az első fordulóban. Két héttel később aztán a Vasas otthonában is jól teljesített: 4 pontot, 7 lepattanót és 3 szerzett labdát jegyezve. Tehát kijelenthetjük, Baa oszlopos tagja a remek formában játszó, 3/1-es mérleggel álló TFSE-MTK-nak.

3. ZSÁMÁR PANNA (2004, BKG-Prima Natura Szigetszentmiklós)

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokára olyasvalaki fért fel, akire a bajnokság rajtja előtt nem igazán lehetett számítani. Érdekesség, hogy Baa Dominika után Zsámár Panna személyében újabb nagykanizsai nevelésű fiatal kapott helyet ötösünkben. A 18 esztendős irányító-hátvédnek a legutóbbi évadban még csak epizódszerepek jutottak a BKG-ban, az elmúlt hetekben viszont már jóval több játéklehetőséget érdemelt ki magának, s ezt eddig 6,3 ponttal és 8-as VAL-mutatóval hálálta meg mérkőzésenként.

4. GYÖNGYÖSI JANKA (2004, Serco Uni Győr)

Talán meglepő lehet, hogy a holtidényben a Csatából a Győrbe távozó Gyöngyösi Janka csupán a negyedik helyet foglalja el listánkon, különösen a BEAC ellen szerzett 11 pontja és 3-3 lepattanója, illetve szerzett labdája fényében. Ugyanakkor a másik három meccsen átlagban mindössze 1 pontot és 3,3 VAL-mutatót ért el. A hullámzó teljesítménye ellenére kiemelendő, hogy

Gyöngyösi eddig átlagosan 1,3 blokkot jegyzett, s ezzel a harmadik legjobb a teljes felnőtt első osztályban.

5. GÁBOR LILI (2006, E.ON ELTE BEAC)

Az ötös toplistánk utolsó helyére Gábor Lilit tettük fel, aki az egyetlen juniorkorú játékos az említettek közül. A Csata DSE-ben nevelkedett, 17 éves bedobó nyáron igazolt a BEAC-hoz, amelyben villámgyorsan első számú U20-as játékossá nőtte ki magát. Az euroligás Győr otthonában például 6 ponttal és 10-es teljesítményindexszel zárt, s összességében is stabil teljesítményt hozott eddig új klubjában, második A-csoportos évadában. Ezt jelzi a 4,3 pontos, 3,3 lepattanós és 6 VAL-os meccsenkénti átlaga.

(Kiemelt képen balról: Toman Petra, Gyöngyösi Janka és Baa Dominika Forrás: DVTK Hun-Therm, SERCO UNI Győr és TFSE-MTK)