UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-08 09:00

Megtorpant, de versenyképes maradt a leányszakág

Évről évre egyre gyengébb a színvonal a leánykosárlabda-utánpótlásban – állítja Czirják Szilvia, az U16-os válogatott új szövetségi edzője. Valóban így van? És ha igen, mi lehet az oka, hiszen országszerte működnek az akadémiák? Mészáros Zalánt, a sportági szövetség utánpótlásért felelős szakmai vezetőjét és Tursics Krisztiánt, az U20-as válogatott szövetségi edzőjét kérdeztük.

Új szövetségi edzőt jelölt ki az U16-os leányválogatott élére a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége: Mészárosné Kovács Andrea helyét Czirják Szilvia vette át a legfiatalabb lányok vezetőedzőjeként. Az államilag kiemelt utánpótlás-nevelőműhelyként működő Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai vezetője így nyilatkozott kinevezése után a kilátásokról.

„Nehéz előre pontosan megmondani, hogy ez a korosztály milyen erőt képviselhet nemzetközi szinten, de összességében sajnos azt látom,

évről évre kicsit esik vissza a színvonal a leányszakágban.

Az előző U16-os évjárat, a 2007-es viszonylag erős korosztály volt, viszont a mostani, a 2008-as valamivel gyengébb, ugyanakkor ebben is akad egy-két kiemelkedő egyéniség” – mondta Czirják az Utánpótlássportnak.

Czirják Szilvia Forrás: Soproni Darazsak Sportakadémia

Több mint tíz éve részesül kiemelt állami támogatásban a hazai kosárlabdasport, s ezáltal az utánpótlás is. Mindezek ellenére a fiúkszakágban például mindmáig elmaradt a várva várt nemzetközi áttörés. Ehhez képest a lányok az elmúlt évtizedben számos szép sikert szállítottak a korosztályos világversenyeken, Eb- és vb-érmeket nyertek. Adódik a kérdés: mi változott meg az elmúlt egy-két esztendőben? Mi okozza a visszaesést?

„A szövetség szakmai és utánpótlás-bizottságának elnökeként nem szeretném felülbírálni, megkérdőjelezni a leányutánpótlásban dolgozó vezetőedzők véleményét, hiszen ők sokkal jobban, alaposabban átlátják az egyes korosztályok helyzetét – kezdte Mészáros Zalán. – Az való igaz, hogy a közelmúltban akadt egy-két kiugróan tehetséges generáció: előbb a 97-98-as, majd a 99-es születésűek, azt követően pedig a 2001-2002-es évfolyamok.

Nekik köszönhetően előbb U16-os Eb-ezüstnek és -bronznak, illetve U17-es vébébronznak, később pedig U19-es vébébronzéremnek is örülhettünk.

Ami azonban ennél is fontosabb: jelenleg ezen említett korosztályok játékosai alkotják az Eb-negyedik, olimpiai kijutásért küzdő felnőttválogatott gerincét, és úgy tűnik, a következő öt-hat évben is ez lehet a helyzet. Ha ezekkel az évjáratokkal vetjük össze a mostaniakat, akkor valóban beszélhetünk visszaesésről."

Mészáros Zalán Forrás: Vasas SC

„Ugyanakkor ez nem magyar specialitás, az elmúlt években európai szinten is tapasztalható ebben a tekintetben hanyatlás. Az utánpótlás Eb-ken rendre domináló és érmes pozícióban záró franciák és spanyolok után nincs egyértelmű erősorrend. Az látszik, hogy rajtuk kívül a többi ország csapatai fluktuálnak, attól függően, hogy milyen erős az adott korosztály az adott nemzetnél – ebbe a kategóriába tartozunk mi is, ugyanakkor annak az elején foglalunk helyet.

Nem véletlen, hogy az európai utánpótlás-ranglistán a mostani nyárig bezárólag a harmadik helyen álltunk.

Alapvetően továbbra is versenyképesek vagyunk, hiszen az Eb-ken általában a legjobb nyolc között végeznek a csapataink, de az tény, hogy a kiemelkedő eredmények tavaly és az idén is elmaradtak.”

A sikeres elődök olyan magasra tették a lécet, hogy ahhoz a mostani generációk nem tudnak felnőni Forrás: FIBA.Basketball

A nyáron az U20-asok a tizedik, az U18-asok az ötödik, az U16-osok pedig a nyolcadik helyen végeztek a korosztályos Eb-n, és a gyengébb Eb-szereplés miatt az idei U19-es és a jövő évi U17-es vb-re sem jutott ki a magyar csapat.

„Sajnos valóban szemmel látható a visszaesés. Ebben közrejátszott a covid negatív hatása is, de a tendencia már azt megelőzően elindult – összegzett Tursics Krisztián, az U20-as válogatott szövetségi edzője, a Csata DSE trénere. –

Az említett korosztályok sikerei elkényeztették a hazai kosárlabdaközeget, és elfedték a valós képet. Jelenleg kifejezetten szűk a merítési lehetőség.

Az egyes utánpótlás-válogatottakban nehéz feladat összeszedni tizenhat minőségi játékost, olyat, aki nemzetközi szinten képes helytállni. Ennek fényében a mostani eredmények a realitást tükrözik. Persze az a kérdéskör rendkívül összetett, hogy vajon miért nincs most nyolc-tíz olyan toptehetségünk, mint néhány évvel ezelőtt volt. Sok összetevőn múlik a dolog: többek között a megfelelő kiválasztáson, illetve hogy milyen színvonalú munka zajlik a klubokban.”

Tursics Krisztián Fotó: Szilágyi Dénes/Ludovika Csata

Mészáros Zalán hozzátette, átfogó, stratégiai gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy fejlődjön az utánpótlásunk.

„Azon kezdtünk el most dolgozni mindkét nemnél, hogy egységes rendszert és játékstílust alakítsunk ki az utánpótlás-válogatottakban, illetve az U16-ig zajló központi kiválasztó-képző programban. Olyan módon, hogy szervesen egymásra épüljenek az egyes korosztályok. Ebben látom jelenleg a legnagyobb fejlődési lehetőséget. Ez természetesen csak akkor működhet hosszú távon, ha második lépcsőben a klubokba is át tudjuk ültetni ezt a szemléletet, és az egyesületekkel közösen indulunk el ezen az úton, ugyanis a nevelőmunka érdemi része ott zajlik.

Ha ezt sikerülne megvalósítani, az szerintem plusz tíz-tizenöt százalékot jelentene a játékosaink és a csapataink teljesítményében.

Ezáltal valószínűleg kisebb lenne az ingadozás az eredményekben, és a leány szakágban stabilizálni tudnánk a helyünket a legjobb öt-hat nemzet között európai szinten.”

(Kiemelt kép forrása: FIBA.Basketball)