UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-11-14 18:43

Tóth Anna jövőre tovább álmodhatja a határait

A 100 méteres gátfutásban jeleskedő Tóth Anna az idén az előzetesen álomhatárnak kijelölt 13 másodpercen belülre került, korosztályos csúcsot futott, U23-as Eb-érmet szerzett és világbajnoki résztvevő volt.

Ez az év is számos emlékezetes pillanatot tartogatott a DVTK nem egészen 20 esztendős kiválósága, Tóth Anna számára. Tigyi József tanítványa 100 méteres gátfutásban többek között a felnőtt országos bajnokságon ezüstérmet szerzett, a 12.84 másodperces időeredményével pedig új U23-as hazai rekordot állított fel, majd bronzérem lett a jutalma az U23-asok Európa-bajnokságán a finnországi Espoóban, és rajthoz állhatott a budapesti világbajnokságon is.

Anna az U23-as Eb-bronzzal azt a bravúrt hajtotta végre, hogy

zsinórban a harmadik korosztályos világeseményén érdemelt ki érmet,

ugyanis tavaly a kolumbiai Caliban, előtte pedig a kenyai fővárosban, Nairobiban állhatott fel az U20-as világbajnokság dobogójának a harmadik fokára. A sokra hivatott atléta a tinédzserkorai végére tehát már igazi világjárónak mondhatja magát, már csak azért is, mert az idén továbbá a kínai Csengtuban tartott Egyetemi Világjátékokon is részt vett, és azzal együtt, hogy a döntőt esés miatt nem tudta befejezni, nagyon ígéretesen teljesített.

Tóth Anna a budapesti világbajnokságon is rajthoz állhatott Forrás: MASZ

Hogy Anna ilyen kitűnő nyárra számíthat, azt már a fedett pályás eredményei jelezték, ám a szabadtéri szezon előtt elszenvedett részleges combhajlító-szakadása megakadályozhatta volna a remeklésben. Nem tette.

„Összességében nagyon jó évem volt – kezdi a kazincbarcikai sportoló. – Fedett pályán egyéni csúcsot futottam, sokat fejlődött a rajtom, és kijutottam életem első fedett pályás Eb-jére. A benti időszak megalapozta a jó szabadtérit, ám a sérülésem miatt hat hetet teljesen ki kellett hagynom. Ezért kicsit később is kezdtem a nyári szezont, de szerencsére a rehabilitációm olyan jól sikerült, hogy

már a visszatérésem utáni versenyeken látszódott: megvan a kellő erőm és a gyorsaságom.

Az U23-as magyar csúcs után magabiztosan mentem az Eb-re, és nagyon örültem az éremnek. A budapesti világbajnokságon szerzett élményeket pedig szavakba sem tudom önteni.

Anna azért is múlta felül a saját várakozásait az idén, mert edzőjével visszafogottabban kalkuláltak az időeredményeit illetően.

Az elsődleges cél az volt, hogy az álomhatárként elkönyvelt 13 másodpercen belül legalább egyszer fussak az idén. Viszont annyira jól sikerült minden, hogy ezt ötször is megtettem. Ez a stabilitás nagyon jó visszajelzés az elvégzett munkáról.
Tóth Anna az idén stabilan 13 másodperc alá került Forrás: MASZ

A miskolciak büszkesége jövőre második évét kezdi az U23-asok között, ám 2024-ben külön ennek a korosztálynak nem rendeznek komolyabb nemzetközi megméretést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy unalmas hónapok jönnének, sőt!

„A jövő év nagyon izgalmas lesz! Fedett pályán Glasgow-ban lesz a világbajnokság, és szeretnék mindent megtenni, hogy közel kerüljek a kijutáshoz.

Fedett pályán és szabadtéren tovább javítanék az egyéni csúcsomon,

a római Európa-bajnokságra pedig úgy készülök, hogy mindenképp ott leszek, hiszen megvan a szintem. Persze, 2024 legnagyobb sporteseménye a párizsi olimpia lesz. Oda nem egyszerű kvalifikálni, és ezzel kapcsolatban nehéz is bármit mondanom. Természetesen semmi sem lehetetlen, de nem görcsölök rá a lehetőségre, és nem is ez lesz a fő cél.”

Az olimpiai kvalifikációs szint 100 gáton egyébként 12.77, és jelenleg Anna egyéni legjobbja ehhez egy tizeden belüli közelségben van.

„Igen, de minél erősebb az egyéni csúcs, annál nehezebb javítani” – reagál, és megállapításával nem is vitatkozhatunk. Anna a minél sikeresebb folytatás érdekében az alapozást már elkezdte. A napokban Pápán edzőtáborozik, pénteken részt vesz a Magyar Atlétikai Szövetség hagyományos, évadzáró gálaestjén, melyen legutóbb az év legjobb női U20-as versenyzőjének járó díjat vehette át, a jövő hét elején pedig megünnepli a 20. születésnapját.

(Kiemelt képünkön: Tóth Anna Forrás: Eurosport)