UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika Sportlövészet Ökölvívás Úszás

2023-11-15 09:09

Fiataljaink Párizsban: nem vártak a kvótával a felnőttévekig

Összeállításunkban azokat az utánpótláskorú sportolókat vesszük sorra, akik már az idén bejelentkeztek a jövő júliusban kezdődő párizsi olimpiára.

Hazánkban is akadnak olyan fiatalok, akik az idén még korosztályos sportolók, de a felnőttek mezőnyében már ugyanúgy a legjobbak közé tartoznak, és ezt az

olimpiai kvótaszerzéssel is bizonyították.

A lista legfiatalabb tagja a 17 éves Pádár Nikolett. A Szegedi Úszó Egylet büszkesége júliusban ott volt a fukuokai vizes világbajnokságon, és 200 méter gyorson remekelt. Az elődöntőbe jutott, majd 1:56.55 perces időeredménnyel negyedik lett a futamában. Az ígéret ezzel nemcsak az olimpiai A szintet teljesítette, hanem egyben új ifjúsági Európa-rekordot állított fel. Noha Pádár a döntőről lemaradva tizedikként zárt, a verseny után közvetlenül már eltökélve nyilatkozott:

Tavaly Budapesten még a középdöntőt sem tudtam elérni, úgyhogy számomra ez új szint, és mostantól kezdve sokkal jobban fogok edzeni, hogy az olimpián megmutathassam, én is odavaló vagyok.
Pádár Nikolett 17 évesen váltott jegyet Párizsba Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tinédzser összességében is kiváló évet produkált, hiszen többek között a belgrádi ifjúsági Eb-n négy aranyéremnek örülhetett, ősszel pedig a budapesti világkupa-viadalon 1:56.17-re kozmetikázta korosztálya kontinenscsúcsát.

Az FTC 21 éves atlétája, Molnár Attila is kirobbanó formát mutatott az idén, és számos kimagasló eredményt ért el 400 méter síkon.

A veszprémi VEDAC-ban, majd az SVSE-ben nevelkedett balatonfüredi fiatal májusban a ciprusi Limasszolban 44.98 másodperces magyar rekordot állított fel 400-on, és ezt a teljesítményét megismételte a székesfehérvári Gyulai István Memorialon: két századdal az olimpiai szinten belül futott. Molnár aztán az augusztusi, budapesti világbajnokság elődöntőjében 44.84 másodpercre javította a magyar csúcsot, és az előkelő 12. helyen végzett a földkerekség legjobbjai között. Persze a korosztályában, az U23-asok között is kitett magáért, és júliusban felállt az U23-as Eb dobogójának harmadik fokára a finnországi Espoóban. Az ambiciózus atléta a hazai szövetségnek adott szezonvégi interjújában Párizsra tekintve így fogalmazott:

Be akarok kerülni a döntőbe, kevesebbel nem akarom beérni. Nem szoktam légből kapott célokat kitűzni, amit elvállalok, azt reálisnak gondolom. Most úgy érzem, tudok az olimpiáig annyit javulni, hogy meg is valósítsam a tervemet.
Molnár Attila már többször is az olimpiai szinten belül futott 400 m-en Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Augusztusban a bakui sportlövő-világbajnokságon a 21 esztendős, utolsó juniorévében járó Fábián Sára a légpisztolyosok 10 méteres versenyszámának 119 fős mezőnyében szállt harcba a kiosztásra váró négy olimpiai kvóta egyikéért.  A KSI-ben nevelkedett, jelenleg a csepeli klubot erősítő kitűnőség a hetedik helyen jutott be a nyolcas fináléba, melyben két versenyzőnek már volt kvótája, a két kínai közül pedig csak az egyik szerezhette meg azt. Fábiánnak tehát elég lett volna egyetlen vetélytársat megelőznie a kvótáért, de erre sem volt szükség, mert a döntő előtt az iráni versenyző technikai okok miatt visszalépett, így a magyar lány biztosan olimpiai kvalifikációnak örülhetett. Ezzel együtt Fábián a dicséretes negyedik helyen fejezte be a vb-t.

A kvóta mindenért kárpótolt. Rengeteg munka volt ebben a felkészülésben. Jövőre diplomázom, elég sűrű időszak lesz, de örülök, hogy sikerült az, amiért évek óta dolgozom. Nagy erőt ad a folytatáshoz

– mondta Fábián, aki a vb-n csapatban második helyet érdemelt ki, míg a csengtui Egyetemi Világjátékokon sportpisztollyal és légpisztollyal is ezüstérmes lett.

Fábián Sárának a vb-döntő jelentett kvótát Bakuban Fotó: Földi Imre

A kőszegi Fitt-Boksz Ökölvívó Egyesület 22 esztendős bunyósa, Hámori Luca is az utolsó utánpótlásévében jár. A négyszeres felnőtt magyar bajnoknő számára a júniusi lengyelországi Európa Játékok volt az idei legfontosabb megméretés, mert a viadal – bizonyos súlycsoportokban – kvótaszerzési alkalmat is biztosított. Hámori élt a lehetőséggel, és a 66 kilósok között a holland Luna Amaro Beeloo legyőzésével bejutott az elődöntőbe, így biztosítva részvételét a párizsi játékokon. Hámori a belga Oshien Derieuw ellenfeleként kikapott a döntőért zajló párharcban, de a bronzérme mellett sportágtörténelmi sikert könyvelhetett el, hiszen ő az első magyar női ökölvívó, aki kvalifikálta magát olimpiára.

Nehéz felfogni, mit is jelent ez, több, mint tíz évet dolgoztam érte. »Luca, olimpikon vagy!« – ezt a mondatot még emésztgetni kell…

– lelkendezett a bokszoló, aki ezen a héten a montenegrói U22-es Európa-bajnokságon szerepel.

Hámori Luca az első magyar nő, aki olimpiai kvótát szerzett Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az egyéniben remeklők mellett az idén több utánpótláskorú sportoló is kivette a részét olimpiai kvalifikációból. A kajak-kenusok duisburgi vb-jén az U23-asok közül a K–4 500 méteren induló egységünkben Gazsó Alida Dóra és Rendessy Eszter, C–2 500-on pedig Nagy Bianka vállalt szerepet a kvótaszerzésben, míg a fukuokai vb-n aranyérmes, és a döntőbe jutással már olimpiai résztvevő férfi vízilabda-válogatottnak a 2003-as születésű, az idén U20-as vb-győztes Molnár Erik és Vigvári Vince is a tagja volt.

(Kiemelt képen: Pádár Nikolett Fotó: Derencsényi István/MÚSZ)