UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2023-11-17 14:26

Két éve kezdte, az idén három bajnoki aranyat nyert Horváth Botond

Az U16-os atlétikai ob-n triplázó Horváth Botond hamar a korosztálya legígéretesebb versenyzői közé került.

A VEDAC 14 éves ígérete, Horváth Botond azt a bravúrt hajtotta végre az idén, hogy az U16-as atlétikai országos bajnokságon egyedüliként háromszor is felállhatott a dobogó legfelső fokára. A veszprémiek reménysége szeptemberben

a pécsi ob-n 11.11 másodperces egyéni csúccsal nyert 100 méteres síkfutásban, és távol-, valamint ötösugrásban sem talált legyőzőre.

Botond ezután a szlovákiai Nagyszombaton rendezett U16-os válogatott viadalon 11.08 mp-vel nyert 100 méteren, de ezt az időeredményét a megengedettnél erősebb hátszél miatt nem hitelesítik.

A serdülőmezőnyben az idén még elsőéves fiatallal Szigeti Csongor foglalkozik a VEDAC-ban, és a tréner is igen bizakodó a tanítványa jövőjével kapcsolatban.

„Elég kacifántos éven vagyunk túl, mert a veszprémi stadion felújítása megnehezítette a munkát, és sokáig csak a 60 méteres futófolyosón tudtunk készülni – mondja az edző. – Ez látszott is a régiós versenyeken, de miután nyár elejétől használhattuk a pályát, és minőségi munkát végezhettünk, az eredményeink is javultak. Az év elején a 11.30 körüli időt fogalmaztuk meg célként, de én azért bíztam benne, hogy ez jobb is lesz. Boti még csak két éve kezdte az atlétikát, egy diákolimpiai versenyen fedeztem fel, és bár a mozgásán még látszik, hogy nem régen csinálja, de összességében nagyon hamar alkalmazkodott a sportághoz.

Okos, jól gondolkodik, fogékony a technikai dolgokra, tűri a monotonitást, céltudatosan és alázatosan dolgozik.

Nagyjából 190 centi magas, jó felépítésű gyerek. A következő szezonban technikailag, mozgáskoordinációban és fizikálisan is szeretnénk előre lépni. A távol- és az ötösugrás csak kiegészítő számok, hiszen ebben a korban fontos a változatosság, és nem árt, ha több mindent kipróbál. De a hosszútávú célunk az, hogy jó sprinter váljon belőle.”

Horváth Botond és edzője, Szigeti Csongor Forrás: VEDAC

Török Krisztián, a VEDAC szakmai igazgatója így vélekedik a sokra hivatott edző-tanítvány párosról:

„Csongor remek sprintere volt a klubunknak, és jó döntést hoztunk, amikor néhány éve bizalmat szavaztunk neki edzőként, mert rendelkezik azokkal a kompetenciákkal, amelyek beleillenek a stratégiai elképzelésünkbe. Botond nagyon ígéretes versenyző és nagyon jó kezekben van Csongornál, mint ahogy a csoportjában edző húsz-harminc atlétánk is. Maximális bizalommal fordulunk irányukba és bízom benne, hogy az egyesületünk színeiben magas szintre fognak eljutni. A VEDAC a lehetőségeihez mérten ehhez igyekszik minden segítséget megadni.”

(Kiemelt képünkön: Horváth Botond Forrás: VEDAC)