UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-11-18 11:20

Szász-Kovács Emese is a megfelelő edzőnek tartja Peterdi Andrást

A hónap utánpótlásedzője októberi díját kiérdemlő vívótréner, Peterdi András elhivatottan igyekszik továbbadni mindazt, amit kiváló mestereitől tanult.

Mint arról beszámoltunk, a kadét fiú párbajtőr-válogatott keretedzője, Peterdi András vehette át A hónap utánpótlásedzője októberi díját, miután az általa irányított csapat Klagenfurtban arany-, Budapesten pedig ezüstérmet szerzett a korosztály európai körversenyén.

A Budapesti Honvédban tevékenykedő tréner – aki az év elején Eb-aranyat nyert a kadétcsapattal – a díjátadó után elmondta, hogy:

„Nagyon örülök, és megható volt hallgatni a dicsérő szavakat, hiszen nagyon jó érzés az, ha az ember munkáját elismerik. Bár a kadétválogatottban én fogom össze a fiúkat, a munka jelentős része a klubokban zajlik, így a többi edzőkollégának ugyanúgy jár ez a kitüntetés, így László Istvánnak is, akivel a Honvédban közösen dolgozom.”

Peterdi András az elismeréssel Fotó: Mura László

Peterdi maga is válogatott vívó volt, és az edzői szakma fortélyait nem akárkiktől leshette el.

„A nevelőedzőm Danka Sándor, nála kezdtem vívni Pécsen, utána dolgoztam külföldön is, majd edzősködtem az MTK-ban, és most a Honvédban. Az évek során volt szerencsém együtt dolgozni Udvarhelyi Gáborral, Gelley Istvánnal és Kulcsár Győzővel is. Tehát olyan klasszis mesterekkel, akiknek a szakmai felkészültségük és az eredménylistájuk is páratlan. Illetve László István is volt az edzőm, akivel ebből később nemcsak baráti, hanem munkakapcsolatunk is lett.

Nagyon szerencsés vagyok, hogy olyan edzőkkel dolgozhattam, akiktől rengeteget tudtam tanulni, és én is szeretném fejleszteni, továbbadni ezeket a tapasztalatokat.

A korosztályos világ- és Európa-bajnok tanítvánnyal is büszkélkedő Peterdi edzői pályafutása 2019 elején új szintre lépett, amikor edzéstársa és jó barátja, Rio olimpiai bajnoka, Szász-Kovács Emese kérte fel a felkészülésének irányítására.

„Amikor fölkért, szerencsére ültem a vívóteremben. Meglepődtem, de nagy büszkeséget, egyben felelősséget is jelentett a felkérés. Nagyon motiváló volt a gondolat, hogy

ha egy olimpiai bajnok úgy látja, hogy megfelelő edző vagyok a számára, akkor remélhetőleg jó úton haladok.

Persze, az ember szeretne mindig megújulni, és élen járni abban, amit csinál.”

Szász-Kovács Emese sok szép emléket elevenített fel Peterdivel a díjátadón Fotó: Mura László

Szász-Kovács Emese a díjátadón elmondta, jó helyre került az elismerés, és nemcsak Peterdi szakmai felkészültségét és elhivatottságát emelte ki, hanem a tanítványaival való remek kapcsolatát is. Ezt korábban a kadétvilágbajnok Pelle Domonkos, az ünnepségen pedig a jelenlegi kadétválogatott tagja, Taivainen Bence is megerősítette. Peterdi ide kapcsolódóan hangsúlyozta, hogy:

„Törekszem a jó edző-tanítvány viszonyra, és a legfontosabbnak azt tartom, hogy a gyerekek sportoljanak, egészségesek legyenek, szeressenek ebbe a közegbe járni. Nyilván nem tudunk mindenkiből olimpiai vagy világbajnokot nevelni, de még ha abbahagyják is a sportolást, életre szóló barátságokat kötnek és az élet bármely területén hasznosítható dolgokat tanulnak. És ha ezen felül még eredmény is van, az fantasztikus. Voltam versenyző, így remélem, hogy hitelesnek gondolják mindazt, amit tanítani igyekszem. László Istvánnal pedig úgy vagyunk, hogy több szem többet lát.

De nemcsak az edzésekkel foglalkozunk, hanem arra is ügyelünk, hogy testileg és lelkileg is rendben legyenek a sportolóink.

Peterdi a páston jelentősebb sikereit az utánpótlásban érte el, amikor is tizenegy magyar bajnoki aranyat érdemelt ki, valamint két-két ezüst- és bronzérmet szerzett korosztályos világeseményeken. Később a felnőttválogatottnak tagja volt, de olimpián nem járt.

„Nagy álmom volt, hogy olimpián részt vegyek, és ez sportolóként sajnos nem jött össze. Nagyon remélem, hogy olyan tanítványokat tudunk nevelni, akikkel edzőkkel ott lehetek az ötkarikás játékokon.”

(Kiemelt képünkön: Peterdi András Fotó: Magyar Vívó Szövetség)