UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2023-11-23 16:45

Fábián Sára kitartása olimpiai kvótát ért az utolsó juniorévében

A Csepel TC pisztolyos sportlövője, Fábián Sára az utolsó juniorévét többek között olimpiai kvótaszerzéssel tette emlékezetessé.

A 21 éves Fábián Sára 2016 szeptemberében kezdett sportolni a KSI pisztolyos szakosztályában, és majdnem hogy azóta tartják a hazai sportlövészet egyik legígéretesebb fiataljának.

A jelenleg a Csepel TC-ben Deme Zoltán szakmai felügyelete mellett készülő kiválósággal kapcsolatban ezért is érdekesség, hogy bár csapatban több érmet érdemelt ki rangos, nemzetközi utánpótlás-viadalon, egyéniben nem állhatott fel korosztályos vb vagy Eb dobogójára. Az utolsó juniorév azonban elhozta számára a várva várt sikereket, és miután idén a csengtui Egyetemi Világjátékokon sportpisztollyal és légpisztollyal is ezüstérmes lett, a bakui felnőtt-világbajnokság légpisztolyos küzdelmeiben az előkelő negyedik helyen zárt, egyúttal

olimpiai kvótát szerzett.

Nem mellesleg Sára Major Veronikával és Jákó Miriammal csapatban vb-ezüstöt nyert.

„Minden korosztályos világversenyemen a maximumot hoztam ki magamból, de mindig hiányzott valami... A versenyek után rendszeresen éreztem, hogy többre vagyok képes, de számos dolog befolyásolta a szereplésemet. Például fegyverhiba vagy egészségi állapot. Most azt mondom, hogy mindennek így kellett történnie, sokat tanultam ezekből a versenyekből, és semmilyen hiányérzetem nincs azokat illetőn. Az idénre mentálisan érett lettem és technikailag is szintet léptem. Az edzéseken lőtt eredményeken is látszik, hogy kezd beérni az elmúlt hét év munkájának a gyümölcse. És a versenyeken sokat segít továbbá, hogy a csapattal is nagyon jól összeszoktunk.”

Fábián Sára pazar utolsó juniorévet zár Forrás: MSSZ

Az Egyetemi Világjátékokon Sára az első egyéni nemzetközi érmeit szerezte, aztán az augusztusi felnőtt-vb-n a hetedik helyen jutott be a 10 méteres légpisztolyos versenyszám nyolcas fináléjába, melyben két versenyzőnek már volt kvótája, a két kínai közül pedig csak az egyik szerezhette meg azt. Tehát Sárának elég lett volna egyetlen vetélytársat megelőznie a kvótáért, de erre sem volt szükség, mert a döntő előtt az iráni versenyző technikai okok miatt visszalépett, így a magyar lány biztosan olimpiai kvalifikációnak örülhetett. Ezzel együtt a dicséretes negyedik helyen fejezte be a vb-t.

„A Egyetemi Világjátékokon szerzett ezüstérmek erőt és motivációt adtak a vb előtt. Bakuban pedig tiszta lelkiismerettel állítottam, hogy százszázalékot nyújtottam, és nagyon boldog voltam, hogy ez a döntőhöz is elégnek bizonyult. Aztán örültem, hogy életem első felnőtt nemzetközi döntőjében is jól lőttem.”

Sára egyik fő célja már három-négy évvel ezelőtt is az olimpiai kvóta kiérdemlése volt, de a felemelő pillanatig mostanáig kellett várnia. Viszont fontos tudnivaló, hogy a kvótát nem magának, hanem az országnak szerezte.

Fábián Sára még korosztályos sportlövőként szerzett olimpiai kvótát Forrás: MSSZ

„A 2020-as felnőtt Eb-n már azt hittem, hogy képes vagyok a kvótaszerzésre, de visszagondolva, messze nem voltam az. Ezért is vélem úgy, hogy mindennek eljön a maga ideje.

Sikerült elérni, amiért dolgoztam, és ilyenkor tudatosul bennem, hogy megérte menni, csinálni, akkor is, ha nem jöttek az eredmények vagy éppen kedvem sem nagyon volt.

Bár a kvótát az országnak szereztem, természetesen úgy készülök, hogy ott leszek jövőre Párizsban. Nem is lehet máshogyan hozzáállni. A versenynaptárat is úgy terveztük meg, a formaidőzítéssel is úgy számolunk és úgy is végzem a mindennapi edzésmunkámat. Remélem, hogy addig a többiek is szereznek kvótát, és nem lesz kérdés. Jövőre már a felnőttkorosztályhoz tartozom, és februárban természetesen szeretnék ott lenni a győri Európa-bajnokságon. Az olimpiai kvóta magabiztosságot és hitet is ad, így az Eb-n könnyebbség lehet, hogy tudom, már nem egyszer voltam képes kiemelkedő teljesítményre.”

(Kiemelt képünkön: Fábián Sára Forrás: MSSZ)