UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-11-24 09:05

A Csata DSE óriási fölénnyel uralja a serdülő leánybajnokságot

A papíron legnagyobb riválisait is 70-80, de akár 100 pont feletti különbséggel győzi le a Csata DSE U14-es leány kosárlabdacsapata. Tursicsné Iván Krisztinát, az együttes vezetőedzőjét, egyben a klub elnökét kérdeztük: vajon miben járnak ennyivel előrébb tanítványai, mint az ellenfelek?

Néhány hete írtunk arról, hogy a felnőttcsapat nyári megszűnése után hogyan festhet a jövőkép a Csata háza táján. Minden jel arra mutat, hogy a hagyományosan kiváló nevelőmunkát egyesület továbbra is élen jár az utánpótlásban – különösen igaz ez, ha a serdülő leány kosárlabda-bajnokságra pillantunk. A 13. kerületiek veretlenül állnak eddig az alapszakaszban, ráadásul a meccseiket hatalmas különbséggel megnyerve: a DVTK-t például 117–43-ra, a Vasast 100–29-re, a BEAC-ot 122–8-ra, míg a Kecskemétet 109–16-ra verték meg. Ugyanebben az összeállításban az együttes már az előző évadban – fiatalabbként – is jól szerepelt: az előkelő ötödik helyen végzett az egy évvel idősebbek mezőnyében.

„Nagyon értelmes és befogadó társaságot sikerült összeszednünk ebben a korosztályban. Immár négy éve, 2019-ben kezdtünk el velük foglalkozni, és az akkori csapatból mindössze egy lány morzsolódott le.

Rengeteget dolgozunk, de ez alapvetően hálás feladat, nagyon szeretem a velük való közös munkát 

– mondta az Utánpótlássportnak Tursicsné Iván Krisztina, az együttes vezetőedzője, aki egyben a Csata DSE elnöke is. – Próbáljuk a játékosokat folyamatosan kihívás elé állítani a fejlődésük érdekében, így rendre nemzetközi szinten is versenyeztetjük őket: tavaly Olaszországban, idén Koppenhágában vettünk részt rangos tornán, míg jövőre Rómába tervezünk menni hasonlóra a helyi akadémiák ellen. Szeretnek kosárlabdázni, élvezik a játékot, és a közösség is remek, ez pedig mindenképpen jó alap az eredményes munkához."

Forrás: Csata DSE

„Amit különösen nagyon örömteli látni, hogy a korábbi játékosaink közül

a felnőttválogatott Horváth Betti és Lelik Réka a kezdetektől fogva támogatja a lányokat, és figyeli őket az útjukon. Odaadják a mezeiket a gyerekeknek, akik aztán a csarnokban abban szaladgálnak.

A nyári alapozás kezdetén például biciklivel közösen megkerültük a Balatont, Betti és Réka is velünk tartott a túrára, ami a serdülőinknek hatalmas élmény volt.

Ez rengeteg jelent a kicsiknek, szükségük van példaképekre,

és mindketten tökéletesen betöltik ezt a szerepet."

A 2010-es és 2011-es születésűekből álló alakulat az U14-es mellett az U16-os bajnokságban is szerepel, és a két-három évvel idősebbek is felveszi a versenyt. Hét forduló után 3/4-es mérleggel állnak az ötödik helyen csoportjukban.

„Az elején kellett némi idő, amíg felvették a ritmust a kadétok között is, de most már rendre szoros meccseket játszunk, nem kapunk ki nagy különbséggel senkitől, és a győzelmek is elkezdtek jönni.

A játékosok jól haladnak, ügyesen alkalmazkodnak a nagyobb kihíváshoz. A csapatból heten is meghívót kaptak a szövetség központi képző-kiválasztó programjába, ami szintén jó visszajelzés.

Remélem, minél többen ott ragadnak, és jövőre kipróbálhatják magukat az U14-es Slovenia Ball-tornán, amely ennek a korosztálynak az első nemzetközi megmérettetése válogatottszinten."

A CSATA DSE U14-ES LEÁNYCSAPATÁNAK KERETE:
Mara Júlia Eszter, Fraknói Dalma, Marton Hanna Bianka, Székely Lia, Toman Zsófi, Závodszky Anna, Szalai Blanka, Lipcsik Aliz, Ujhelyi Lea, Halasy Enikő, Zalányi Dalma Lilla, Szulák Anna Eszter, Pesthi Kiara

(Kiemelt kép forrása: Csata DSE)