UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-11-24 13:50

Elképesztő forgatókönyv után nyert Eb-t Mészáros Emma és Gáll András

A lengyelországi Drzonkówban zajló U24-es öttusa Eb vegyes váltóversenyében mindenkit – köztük az elsőként célba érő Erdős, Viczián duót – kizártak Mészáros Emma és Gáll András elől, akik így a negyedik helyről aranyérmesek lettek.

Ritkán látható, fordulatokban bővelkedő versenyt hozott a lengyelországi Drzonkówban zajló U24-es öttusa Európa-bajnokság vegyes váltóviadala.

A kilenc csapatot felvonultató mezőnyben két magyar páros, Erdős Rita és Viczián Bence, valamint a még csak 17 esztendős Mészáros Emma és Gáll András is indult. Közülük az előbbi kettős teljesített jobban, és a záró, kombinált versenyszám (lövészettel egybekötött futás, más néven laser run) végén Viczián szakította át a célszalagot, majd örülhetett az Európa-bajnoki címnek. Az öröm azonban alig tíz percig tartott, mert hamarosan jött a hír, hogy az első három helyen végző egységet kizárták.

Viczián Bence személyében nem az Eb-győztes váltó tagja érkezett a célba elsőként Forrás: Modern Pentathlon Poland

Történt ugyanis, hogy a kombinált számot az élről kezdő, és az elején vezető férfiversenyző, az olasz Alessandro Federico elszámolta magát, és egy körrel hamarabb érkezett a lőállásba, mint kellett volna. A mögötte futó Viczián és a német Marc Spletzer pedig mit sem sejtve követte őt a vesztébe.

Majd csak a negyedik helyen futó Gállnak villant be, hogy valami szokatlan történik a pályán,

és úgy érezte, neki nem kell engednie a kísértésnek. És végül az ő számításai jöttek be, ugyanis a helyes nyomvonalon vezette tovább a mezőny fennmaradó tagjait, akiknek persze eszükbe sem jutott, hogy közvetlenül az éremért csatáznak. Tehát Gáll befutott a negyedik helyen, amelyből aztán első lett.

A nem mindennapi történetet így osztotta meg velünk a 20 éves öttusázó:

„A fedett csarnokban 150 méteres kört tudtak kimérni a kombinált számhoz, és nekünk 3x600 métert kellett futnunk, tehát négy körönként jött volna a lövészet. Ezzel a lányoknál nem is volt gond. Emmával az ötödik helyen váltottunk, és kicsivel több, mint egy kör lemaradásunk volt a vezető olaszokhoz képest. És amikor megkezdtem a harmadik körömet,

arra kaptam fel a fejemet, hogy az olasz srác már befutott lőni, pedig ennyivel nem volt előttem,

a harmadik köröm után kellett volna ezt tennie. Ment utána Bence és a német versenyző is, de nekem nagyon gyanús volt, és egy pillanatra úgy megtorpantam, hogy a mögöttem futó lengyel majdnem átesett rajtam. Aztán valahogy tovább löktük egymást, és a mi számításaink szerint futottunk a verseny végéig.”

Mészáros Emma (jobbra) és a lányok jókor voltak jó helyen a kombinált számban Forrás: Modern Pentathlon Poland

Gáll a célba érkezve egyből jelezte az edzőinek, Burcsa Szabolcsnak és Czink Györgynek, hogy a többiek feltűnően gyorsabban végeztek nála, miközben az ő ideje sem volt rossz. Aztán rövidesen fény derült a szándéktalanul elkövetett turpisságra.

„Nehéz örülni ennek a győzelemnek, mert Rita és Bence nemcsak a válogatottban, hanem a Trion SC-ben is csapattársam – mondja András. – Ha szívemre teszem a kezem, azt mondom, amennyiben futnak még egy kört, akkor sem változott volna a sorrend. Nekünk talán a németeket lett volna esélyünk megelőzni, de miután egy országból csak egy váltó állhatott dobogóra, Emmával akkor sem kapunk érmet.

Ezt az Eb-aranyat a helyén kezeljük,

már csak azért is, mert a nem túl népes mezőnyben sem tartozott mindenki közvetlenül az európai elithez. Ebben a sportágban általában a fizikai teljesítményért adják az érmet, most kivételesen az eszünk miatt kaptunk aranyat.”

Gáll Andrást „rossz lóra tették”, de ez is belefért Forrás: Modern Pentathlon Poland

A záró számban történtek valamelyest kompenzálják az Eb-győztes duó lovaglásban elkövetett „bakiját”, mely szerint az illetékesek felé senki sem jelezte, hogy lovat cseréltek a fiatalok, így tíz büntetőponttal sújtották a váltót. Bár ez elsősorban nem is a versenyzők feladata lett volna, és András utólag, már jó kedélyűen úgy kommentálta az esetet, hogy: Én csak kaptam egy lovat, ennek a szabálynak pedig a létezéséről sem tudtam.”

Mészáros Emma és Gáll András végül lengyel, valamint ukrán kettőst megelőzve nyert Eb-aranyat Forrás: Modern Pentathlon Poland

Egy biztos, kalandos út vezetett az Európa-bajnoki címig.

(Kiemelt képünkön: Mészáros Emma és Gáll András a dobogó tetején Forrás: Modern Pentathlon Poland)