UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2023-11-25 12:54

Berobbant a felnőttek közé a 17 éves Barna Dániel

Berobbant a felnőttmezőnybe a BFKA-Veszprém NB I/B-s csapatának 17 éves kézilabdázója, Barna Dániel, aki a másodosztály legeredményesebb játékosai közé tartozik, a formájának hála pedig nemrég bemutatkozhatott a Telekom Veszprémben.

„Ezt a modellt, hogy bizonyos esetben átugorjon egy korosztályt egy fiatal, megtartanánk a jövőben is, persze csak ha akadálytalanul, problémamentesen lehet végrehajtani” – nyilatkozta az Utánpótlássportnak a BFKA-Veszprém sportigazgatója, a korábbi klasszis kézilabdázó, Gulyás Péter, miután az akadémia NB I/B-s, az évadot remekül kezdő csapatával kapcsolatban kérdeztük, amely javarészt utánpótláskorú fiatalokkal szerepel a felnőttmásodosztályban.

Jó példa a korosztályugrásra a 17 éves Barna Dániel, aki a legutóbbi idényben az akadémia U18-as csapatát vezette országos bajnoki címig, majd – az U20-as „megállót” kihagyva – csatlakozott a klub NB I/B-s együtteséhez.

Láthatóan nem okozott gondot neki a váltás: egyből felvette a „nagyok” tempóját, jelenleg a pontvadászat legeredményesebb utánpótláskorú kézilabdázója (10 meccsen összesen 67 gólt szerzett), a teljes mezőnyben is csak hárman állnak tőle több találattal, akik viszont pályára is többször léptek a fiatalnál. Ki lehet jelenteni: kulcsszereplője a tabellán az első Győrt pontazonossággal, de rosszabb gólkülönbséggel követő BFKA-Veszprémnek.

„Óriási öröm volt, hogy felkerültem a nyáron az NB I/B-s csapatunkhoz; erős társaságról van szó, amelyben remek az összhang. Ennek az eredménye, hogy holtversenyben állunk az élen – kezdi a fiatal. – Fizikálisan óriási a különbség a másodosztály, és a tavalyi, U18-as bajnokság között. Viszont az edzéseken hamar felvettem a ritmust, és szerencsére már az első meccseimen is volt sikerélményem; ez az önbizalmamra is hatással volt, ami sokat segít az alkalmazkodásban.”

Október végén újabb mérföldkő érkezett el Barna pályafutásában: bemutatkozhatott a Telekom Veszprém színeiben az NB I-ben, tette ezt hét góllal a Budakalász elleni győzelem alkalmával.

Barna Dániel hét góllal mutatkozott be a Telekom Veszprém színeiben az NB I-ben Forrás: Telekom Veszprém

„Előző este szóltak, hogy készüljek, mert az első csapatnál is számítanak rám. Nagyon boldog voltam, a csapattársaim pedig rengeteget segítettek, folyamatosan tanácsokkal láttak el, és bíztattak –

jól esett, hogy bíznak bennem, heteshez is odaállhattam. Szerencsére jó napot fogtam ki, a dicséretük pedig a hab volt a tortán!

A fiatal a korosztályos válogatottban is szerepel: idén nyáron – még serdülőként – EYOF-bronzérmet szerzett, néhány hete pedig az ifjúságiaknak megrendezett, franciaországi Tiby-kupán a második helyen végzett a csapatával.

„Nem örültem a végeredménynek, sajnos csak másodikak lettünk, miközben lett volna esély a jobb szereplésre. Azért olyan periódusok is voltak, amikor megmutattuk, hogy velünk is számolni kell – talán ez volt a legfontosabb.”

(Kiemelt képünk forrása: Wolf Attila/BFKA-Veszprém)