UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Cselgáncs Ökölvívás Tenisz

2023-12-03 08:57

A hónap utánpótlásedzője: cselgáncs-, ökölvívó- és tenisztréner a novemberi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj novemberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Babos Csaba tenisz-, Gál László ökölvívó- és Szabó Tibor cselgáncsedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 200 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (amely szeptembertől a jövő esztendő augusztusáig tart) harmadik kiírásában tenisz-, ökölvívó- és cselgáncsedző került a jelöltek közé. Íme, november hónap kiválasztottjai!

BABOS CSABA, a Magyar Tenisz Szövetség szövetségi trénere már négy évtizede edzősködik, még a húszas éveinek elején kezdte a pályáját Sopronban, és a hosszú szakmai karrierje alatt számos nagy sikert ért el. A nagyobbik lánya, Babos Zsuzsanna a 16. helyig jutott a junior-világranglistán, csapatban korosztályos Eb-ezüst-, Fed-kupa-bronzérmes.

A kisebbik, Babos Tímea a felnőttek között párosban négyszeres Grand Slam-győztes, háromszoros világbajnok, korábbi világelső, míg a juniorok mezőnyében párosban szintén háromszoros GS-bajnok.

Foglalkozott az egyesben junior-világelső és US Open-győztes, párosban korosztályos wimbledoni bajnok Gálfi Dalmával, valamint edzette rövidebb ideig a jelenlegi Davis-kupa-válogatott két kiválóságát, Marozsán Fábiánt és Piros Zsombort is. Dolgozott az MTK Budapest vezetőedzőjeként, a Budai Tenisz Klub szakmai igazgatójaként, illetve a női felnőttválogatott szövetségi kapitányaként is. Jelenleg kizárólag Kincses Kolossal, az U16-os korosztály jelenlegi legnagyobb ígéretével foglalkozik kiemelten (Fekete Rudolf edzőkollégájával közösen). Mellette a Nemzeti Edzésközpontban készülő többi utánpótlás-válogatott játékos munkáját is rendszeresen segíti, amikor éppen nem Kolost kíséri el egy-egy külföldi versenyre.

Ami a novemberi eredményeket illeti, az MTK Budapest 16 éves játékosa, Kincses Kolos a magyar fiatalok közül egyedüliként kvalifikálta magát az idei korosztályos európai Masters-versenyre. A nyolc résztvevős, monte-carlói elitviadalon a 64 éves Babos Csaba tanítványa második kiemeltként szerepelt, és remekelt a csoportkörben: német, lengyel és lett riválisát is két játszmában verte, ezzel csoportgyőztesként jutott be a fináléba.

A döntőben aztán 7:6, 6:1-re verte a finn Linus Lagerbohmot is, így szettveszteség nélkül szerezte meg a végső győzelmet. Sikerével Kincses a korosztályos Masters-verseny negyedik magyar győztese lett

(Valkusz Máté 2013-ban és 2014-ben, Zsiga Máté 2008-ban nyert az U16-osok között, míg Gálfi Dalma 2012-ben az U14-esek mezőnyében lett a legjobb). Kolos mostani sikerével egyébként olyan klasszisok nyomdokaiba lépett, mint Rafael Nadal, Tommy Robredo vagy éppen Alexander Zverev.

Babos Csaba és az U16-os európai Masters-versenyen győztes tanítványa, Kincses Kolos Forrás: Tennis Europe/MTSZ

Babos Csaba:

„Nem úgy indultam el az edzői pályán, hogy egyszer majd világraszóló sikereket érhetnek el a játékosaim, egyszerűen csak nagyon szerettem a teniszt, és mind a mai napig ez a sportág tölti ki az életemet. Az első számú küldetésem, hogy abból a tudásból és tapasztalatból, amelyet a világ teniszében eltöltött húsz esztendő alatt összegyűjtöttem, minél többet átadjak a következő generációknak. Azt hiszem, jó rálátásom van a sportág nemzetközi mezőnyére, sok sikert megélhettem, és ezért nagyon hálás vagyok. Már nem tartozom a fiatal edzők közé, de manapság is motivált vagyok a munkában, minden nap tanulok, igyekszem képezni magamat; szeretném segíteni a jelenlegi fiatal játékosok pályafutását. A tenisz iránti szeretetemet és elkötelezettségemet próbálom átadni minden tanítványomnak. Ugyanakkor az a célom, hogy a kiemelkedő sportolók mellett tanult és jó embereket is neveljek belőlük, akik majd a civil életben is képesek ugyanúgy megállni a helyüket.”

Kincses Kolos így nyilatkozott edzőjéről:

„Nagyjából egy évvel ezelőtt indult el a közös munkánk, és nagyon hamar szót értettünk. Rendkívül figyelmes, remekül tudja átadni a szakmai meglátásait, mindig tisztán és jól érthetően magyaráz. Kifejezetten szigorú, amit az elején kicsit nehéz volt megszokni, de most már mindent a helyén tudok kezelni. Amióta együtt dolgozunk, sokat javult például a technikám és a lábmunkám is, és jóval agresszívebb stílusban is játszom.

Érződik, hogy mindig a legjobbat akarja kihozni belőlem. Hatalmas tapasztalata van, próbálok minél többet tanulni tőle. Egyelőre kiválóan halad a közös munkánk, az U16-os Masters-győzelem is ennek a bizonyítéka.

GÁL LÁSZLÓ, a Szeged Box Club 55 éves vezetőedzője válogatott ökölvívó volt, az 1992-es barcelonai olimpiára vállsérülés miatt nem tudott elutazni, ezért befejezte a versenyzést. A szegedi klubban több mint harminc esztendeje dolgozik: a műhely évről évre ad versenyzőket a korosztályos válogatottakba, miközben a felnőttkeretben is találunk szegedi bokszolót (Gál mindemellett profikkal is dolgozik). Gál bokszolójaként nyert országos bajnokságot például a korábbi szövetségi kapitány, Bertók Róbert, miközben a tréner az utánpótláskorúakkal is szép eredményeket ért el: serdülő Eb-bronzérmes volt Petrovics Krisztofer és Deák Fanni, a junior Eb-n pedig Gémes Levente lett harmadik. Utóbbi a tavaly novemberi ifjúsági világbajnokságon ezüstérmet szerzett.

Novemberben a montenegrói Budvában rendezték az U22-es Európa-bajnokságot, amelyen a szakember szegedi tanítványai közül ketten is dobogóra álltak: Simon Márkó bronz-, Nakota Veronika ezüstérmet szerzett.

Gál a válogatott edzőtáborában a többi kerettag felkészülését is segítette, közülük Kiss Levente ért el harmadik helyet.

Gál László:

„A hitvallásom szerint az nem lehet bajnok, aki nem hisz benne, és nem azért utazik el az adott versenyre, hogy ezt elérje. Az ökölvívás mellett fontos a tanulás, a családdal való kapcsolat, hiszen a sport közben és után is van élet; erre mindig gondolni kell, ezt hangsúlyozom is a fiataloknak. Szerencsére nagy számban látogatják a fiatalok az edzéseinket, összetartó közösséget alkotunk, ami sokat segít a mindennapi munkában. Célom, hogy a boksszal kapcsolatos előítéleteket eloszlassuk, hiszen nem csak a társadalmi perifériára szorultak, és a máshoz nem értők sportja ez; összetett tevékenységről van szó, amelyben kiemelt fontosságú a gondolkodás és a taktika.”

Az U22-es Eb-n ezüstérmes Nakota Veronika és bronzérmes Simon Márkó között a mester, Gál László Forrás: Szeged Box Club

Az ukrán származású, az Eb-n IBA-színekben induló, honosítás előtt álló Nakota Veronika ezt mondta edzőjéről:

„Nagyjából két éve találkoztunk először. Egy közös edzőtáborban éppen Gémes Leventével edzett, amikor először láttam.

Olyan érzésem volt, mintha apa-fia duót néznék, annyira türelmesen viselkedett Levivel. Nagyon jól dolgoztak együtt, kívülről igazi profinak tűnt. Aztán amikor a Szeged Boksz Clubba kerültem, tanítványként is ugyanezt tapasztaltam.

Rögtön kialakult a kapocs közöttünk, megtaláltuk a közös hangot, a nyelvi nehézségek ellenére is. Jól megértjük egymást, kiváló a közös munka, és bízom benne, hogy nagy sikereket érünk majd el a folytatásban is.”

SZABÓ TIBOR, a Budapesti Honvéd junior- és U23-as korosztályának cselgáncsedzője harmincnégy esztendővel ezelőtt, ötévesen kezdett el dzsúdózni a Budapesti Honvédban, és azóta sem szakadt el a klubtól. Az edzői pályáját 2004-ben indította a legkisebbek mellett, ekkor még a sportág megszerettetése volt az elsődleges feladata. Majd ahogyan nőttek a tanítványai, számos magyar bajnoki címet szereztek a diák C-, B- és A-korosztályban, majd később a serdülők között is, a serdülő és az ifjúsági Európa-kupa-versenyeken pedig egyre több érmet gyűjtöttek. Tavaly nyáron pedig érkezett el az igazi nemzetközi áttörés: Bognár Inez révén – aki az ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert – az első utánpótlás-világversenyen érmes tanítványának is örülhetett. A múlt év őszén Gyertyás Róza U23-as Európa-bajnoki aranyat ünnepelhetett, majd az idén megvédte címét, miközben Kőszegi Rebeka Eb-bronzérmes lett ugyanebben a korosztályban. A Honvéd edzői stábjának tagjaként – többedmagával – foglalkozott a felnőtt vb- és Eb-bronzérmes Özbas Szofival, továbbá az Európa-bajnok, vb-harmadik Karakas Hedviggel is. Toncs Péter vezetőedző irányítása mellett edzőkollégáival (Neu Gábor, Gera Csaba, Erbszt Ádám) közösen összesen harminc fiatallal foglalkozik a klubban.

Novemberben Potsdamban rendezték az U23-as Európa-bajnokságot, amelyet a magyar cselgáncsozók nyolc éremmel zártak; ebből a termésből hárommal vették ki részüket a 39 esztendős Szabó Tibor tanítványai.

A mieink két aranyából az egyik Gyertyás Róza (aki bár hivatalosan a Koroncó-Tutti versenyzője, hosszú ideje a fővárosban, a Honvédban készül) nevéhez fűződik; ő az 52 kilósok mezőnyében nem talált legyőzőre, ezzel pedig megvédte a tavalyi, szarajevói Eb-címét.

A még juniorkorú Kőszegi Rebeka szintén dobogóra állhatott: bronzérmet nyert a 48 kilósok között. Az egyéni versenyeken begyűjtött két érem után az Adorjáni Gergellyel és Gyertyás Rózával a soraiban felálló magyar válogatott harmadik lett az Eb vegyes csapatversenyében.

Szabó Tibor és az U23-as Eb-n remeklő két tanítványa, Kőszegi Rebeka (balról) és Gyertyás Róza

Szabó Tibor:

„Megpróbálom azt a szeretetet és odafigyelést átadni a versenyzőimnek, amit egykor én kaptam meg a saját edzőimtől. Azt szokták mondani rólam, amikor belépek a terembe, többnyire – hiszen nyilván nekem is akadnak rosszabb napjaim – olyan pozitív energiákat sugárzok a tanítványok felé, hogy aki éppen nincs topon, az is tíz-húsz százalékkal jobb teljesítményre lesz képes. Igyekszem jó példával elöljárni, és motiválni a fiatalokat a hétköznapokban is. Alapvetően a kemény munkában hiszek, minden nap a határainkat kell feszegetni, csakis így lehet fejlődni, és így érhetjük el a vágyott eredményeket a versenyeken.”

Gyertyás Rózát kérdeztük mesteréről:

„Három és fél éve készülök a Honvédban, és már két éve annak, hogy Szabó Tibor intenzívebben foglalkozik velem, ami napi két edzést jelent.

Azért tartom őt jó edzőnek, mert mindent megtesz a tanítványaiért. Nemcsak kiadja a feladatokat, hanem gyakran végig is csinálja velünk azokat, ami, úgy gondolom, példaértékű és nagyon motiváló.

Rendkívül kreatív és szívvel lélekkel végzi a munkáját. Képes elérni, hogy nevetve, lelkesen csináljuk végig a legszenvedősebb gyakorlatokat is. Nem utolsósorban szakmailag is felkészült, és mindenkinek olyan technikákat tanít, amelyek személyre szabottan annak a versenyzőnek a legmegfelelőbbek.”

(Kiemelt képünkön balról: Szabó Tibor, Gál László és Babos Csaba)