UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2023-12-03 16:18

Pádár Nikolett öt, Magda Boldizsár hét egyéni döntőt nyert

A tavalyi premier után idén, a mögöttünk hagyott héten másodszor rendezték meg az utánpótlás-korosztály legjobb úszóinak rövid pályás országos bajnokságát, s a színhely ismét Szeged, a Tiszavirág Sportuszoda volt.

A gyermek, a serdülő és az ifjúsági korosztályhoz tartozó úszók második alkalommal találkoztak rövid pályás ob keretében, s a viadal valóságos mamutmezőnyt mozgatott meg, hiszen 42 hazai klubból több mint fél ezer fiatal mérette meg magát szerdától szombatig Szegeden.

A legeredményesebbnek a BVSC-Zugló bizonyult, amelynek csapata összesen 48 érmet gyűjtött, 30 arany, 10 ezüst és 8 bronz megoszlásban. A Kőbánya Sport Club végzett a medálgyűjtésben másodikként (16-6-11), s az UNI Győri Úszó Sportegyesület lett a harmadik (15-15-8). Ám ne érjük be csak a dobogósok sorolásával, hiszen nagyszerűen helytálltak olyan vidéki műhelyek is, mint a Tatabányai Vízmű SE (6-6-4), a Kaposvári SI (5-7-10) és a Szegedi Úszó Egylet (5-2-1).

Folytassuk is rögtön ez utóbbi klubbal: az éremtábla hatodik helyét tudniillik első számú versenyzőjének, a már most, 17 évesen a nemzetközi felnőtt mezőny elitalakulatához tartozó Pádár Nikolettnek köszönheti, aki

öt egyéni számban indult és valamennyit megnyerte! 

A gyorstávok – 50, 100, a nagy kedvenc 200 és 400 méter – mellett a 100 vegyes első helyét is begyűjtötte a legidősebb lányok, vagyis a 2006-2007 évjáratúak mezőnyében. A legrövidebb vágtaszámban például 24.83 másodperces országos korosztályos csúccsal győzött.

A 17 éveseknél maradva Komoróczy Lora (Iron Swim SE) ifi csúccsal nyert 50 (26.69 mp) és 100 háton (58.75) egyaránt, viszont 200 háton a „felségvizeit” megzavarni nem engedő Molnár Dóra (Budafóka XXII. SE) diadalmaskodott, bár e távon november elején úszott országos csúcsa ezúttal nem forgott veszélyben. Ők ketten és Pádár Nikolett az új héten már a felnőttek között, a romániai rövid pályás Európa-bajnokságon igazolhatják csapattagságuk jogosságát.

Mellettük még két 15 éves tehetség kapott helyet Sós Csaba szövetségi kapitánynak az Eb-n induló válogatott társaságában: Jackl Vivien (Tatabányai Vízmű SE) és Nagy Napsugár (Zalaco ZÚK), előbbi két, utóbbi három aranyat nyert Szegeden. A 400 gyors döntőjében Nagy, az 1500 méterében Jackl volt a jobb a másiknál, utóbbi ráadásul a serdülőcsúcsot 16:12.05 percre javította. Az előzőt Nagy tartotta 16:18.58-cal, az ob-n ő is a régi rekordon belül ért célba, annál bő egy másodperccel jobbat úszva. Jackl legfőbb territóriumán, 400 vegyesen gond nélkül győzött, Nagy pedig a 800 és a 200 gyors bajnoki címét gyűjtötte még be korosztályában.

A 2005-2006-os születésű fiúknál Magda Boldizsár nyújtotta a legmeggyőzőbb alakítást a medálhalmozók külön versenyében. A BVSC 18 évese

nem kevesebb, mint hét (!) egyéni számban csapott elsőként a célba,

gyorson (50, 100, 200), háton (50, 100), pillangón (50) és vegyesen (100) is aranyat érően teljesítve, csupán 100 pillén kellett beérnie az ezüsttel. Magától értetődő módon Pádár és ő vehette át az ifjúságiak legjobb úszóit megillető serleget.

Selmeci Attila, az úszószövetség szakmai alelnöke az ob-t értékelve honlapunknak bizakodóan beszélt a sportág jelenéről és jövőbeli kilátásairól.

„Szegeden végig telt ház előtt, remek hangulatban zajlottak a versenyek, sok jó eredmény, számos korosztályos csúcs is született, érzékelhető az előrelépés. Úgy gondolom,

nem kell aggódnunk amiatt, hogy esetleg az elkövetkezendő években visszaesés következne be, amennyiben a párizsi olimpia után néhány idősebb versenyzőnk kiöregszik.

Optimistán várhatjuk a jövőt, lesz megfelelő szintű utánpótlásunk, amely átveheti a stafétát, és továbbviheti a magyar úszósport eredményességét” – mondta.

(Kiemelt képünkön Magda Boldizsár  Forrás: MÚSZ)