UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-12-05 18:15

Kollár Anna mindent megérdemel a mestere szerint

A 16 éves tőröző, Kollár Anna az utolsó kadétévét is eredményesen kezdte, és bizakodva várhatja a korosztály világversenyeit.

A Törekvés SE 16 éves tőrvívója, Kollár Anna már a korábbi idényekben is a fegyvernem egyik kiemelkedő ígéretének számított, a mostani évad kezdetén pedig folytatta remeklését, immár a kadétkorosztály utolsóéveseként.

Beliczay Sándor mesteredző tanítványa szeptember végén a somorjai kadét európai körversenyt 140 tőröző között nyerte meg magabiztosan, majd a sorozat budapesti állomásán még népesebb mezőnyben zárt az előkelő ötödik helyen. Legutóbb Nürnbergben járt, ahol bár az egyéni kiemelkedő eredmény elmaradt, a viadalon újabb értékes nemzetközi tapasztalatokat szerzett.

„Az utolsó kadétévemben szeretném magamból kihozni a legtöbbet, és a korosztályt szép Eb-, valamint vb-szerepléssel zárni – mondja Anna. – A somorjai győzelemnek nagyon örültem, mert egész nap jól ment a vívás, Budapesten viszont nem sikerült végig a legjobbamat nyújtanom, és nem kerültem a négy közé. De

minden kisebb-nagyobb kudarc erősít,

és segít abban, hogy a későbbiekben eredményes legyek. Ebben az évadban már három körversenyen jártam, és úgy látom, hogy az európai mezőny talán kicsit gyengébb a tavalyinál, az amerikaiak és az ázsiaiak viszont továbbra is nagyon erősek. Kihívást jelentenek, de kihívás nélkül nem is lehet nagy sikert elérni, így állok elébe a feladatoknak.”

Kollár Anna az utolsó kadétévét szeretné emlékezetessé tenni Forrás: Magyar Vívószövetség

Már a juniorok világversenyein is több ízben edződött reménység egyáltalán nem görcsöl rá, hogy a kadétok között az utolsó esélye nyílik az Eb- és a vb-arany kiérdemlésére. Mert a kvalitásait ismerve, reális célok az első helyek, főleg annak tükrében, hogy legutóbb Eb-bronzig jutott, a vb-n pedig egyetlen tussal maradt le a negyeddöntőről.

„Sokáig én voltam a kicsi, aki a nagyok között különösebb tét nélkül vív, de most már elvárják tőlem a jó eredményt. Nevezhetjük nyomásnak, de ez nem gátol meg abban, hogy megmutassam, ami bennem van, sőt, inkább motivál. Viszont

sosem bízom el magam, mert tudom, hogy az újabb sikerekért ugyanúgy meg kell dolgozni,

már pedig a cél az, hogy továbbra is szép eredményeket érjek el.”

Beliczay mester nagyon elégedett Kollár Anna munkájával Forrás: Magyar Vívószövetség

Beliczay Sándor egyik legkedvesebb tanítványáról elmondta, hogy:

„Kitűnő tanuló, érett gondolkodású, jó értelemben vett fanatikus kislány. Ha valaki, ő mindent megtesz a sikerért, de mivel partner a munkában, a beszélgetésben, alázatos, céltudatos és végtelenül jó gyerek, mindent meg is érdemel.

Ha azt mondaná, hogy hajnali négykor iskolázzunk, akkor érte bejönnék a terembe.

Nem vagyunk sokan női tőrben, klasszisunk is kevés van, így már sokan várják, hogy a felnőttek között is vívjon, de nem lehet egyszerre három korosztályban helytállni. Ezért az idén a fő versenye a kadét Eb és a vb, minden többi az ezekre való felkészülést szolgálja. Aztán a követkókező, 2028-as olimpia már célkeresztben van.”

(Kiemelt képünkön: Kollár Anna Forrás: Magyar Vívószövetség)