UtánpótlásSport
2024. június 14.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Szakszemmel Kézilabda

2023-12-08 09:09

„Meg kell teremteni az alapot” – Sótonyi László

Egy nap az utánpótlásért címmel tizenharmadszor rendezett nagy sikerű konferenciát szerkesztőségünk. A Lurdy Ház Rendezvényközpontjában tartott egész napos eseményen ezúttal is klasszis előadók beszéltek a korosztályos sportot érintő aktualitásokról, legfontosabb ügyekről. Sótonyi László, Az év utánpótlásedzőjének megválasztott kézilabdatréner telt ház előtt mesélt az U21-es vb-ezüstérmet szerző junior férfiválogatott sikerének alappilléreiről.

Óriási érdeklődés övezte az Egy nap az utánpótlásért címmel az Utánpótlássport szerkesztősége által tizenharmadszor megrendezett konferenciát. A Lurdy Ház Rendezvényközpontjában tartott telt házas eseményen Az év utánpótlásedzője díjjal kitüntetett Sótonyi László is pódiumra lépett, aki izgalmas előadással készült, igyekezett az utánpótlás-neveléssel kapcsolatos aktuális kérdésekre válaszolni az U21-es vb-ezüstérmet nyerő junior férfiválogatottal végzett kétéves ciklust példaként felállítva, a saját metodikáját bemutatva.

A szakember elmondta, nem a megszokott sorrendben következtek a pályafutásában az edzői állomások, hiszen az NB I-es felnőttmezőnyről váltott az utánpótlásra, amit viszont hasznosnak talált, hiszen így már tudta, mire kell felkészíteni a fiatal sportolókat, milyen követelményeknek kell majd megfelelni.

A junior férfiválogatott mellett a felnőttélvonalban a legfiatalabb átlagéletkorral (19,5 év) szereplő HSA NEKA együttesét is irányító szakember hangsúlyozza, a kézilabda taktikai oldalát tartja a legfontosabbnak.

Sótonyi László Fotó: Vasas Attila

„Mik lehetnek az utánpótlásedző legfontosabb feladatai? – tette fel a kérdést Sótonyi. –

Meg kell teremteni azt az alapot, ami lehetővé teszi, hogy a sportoló a lehető legmagasabb szintre jusson el. Viszont azzal is egyetértek, hogy arra kell törekedni, hogy azok is maradjanak a sportágon belül, akiknek ez nem sikerül.

Lényeges a személyre szabott fejlesztési terv, hiszen nincs két egyforma játékos, az egyén mellett pedig csapatszinten is gondolkodnunk kell. Ezek mellett elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, a motiváció fenntartása.”

Kiemelte, kettős célkitűzéssel dolgozik: az adott mérkőzésen, versenyen győzni szeretne, de ugyanilyen fontos, hogy a fiatalok átéljék ezt a fajta krízishelyzetet, hogy ha majd felnőttkorban odaérnek a „legnagyobb színpadra”, akkor tudják, mihez kezdjenek. „A vereségből is tanulni lehet” – mondta, amivel utalt a vb-döntőben a házigazda németek elleni összecsapásra is. „A finálékat már az egyéni kvalitások nyerik meg” – tette hozzá.

(Kiemelt képünkön: Sótonyi László Fotó: Vasas Attila)