UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs A hónap utánpótlásedzője

2023-12-15 09:03

„A becsületesség, a kemény munka és a jó kommunikáció a siker titka" – Szabó Tibor

Szabó Tiborral, a Budapesti Honvéd cselgáncsedzőjével az után beszélgettünk, hogy elnyerte A hónap utánpótlásedzője novemberi címét.

Csütörtök délután ünnepélyes keretek között, a Magyar Sport Házában adták át A hónap utánpótlásedzője novemberi elismerését az alapító Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria képviselői. A kitüntető cím Szabó Tibor cselgáncsedzőé lett. A Budapesti Honvéd junior- és U23-as korosztályának 39 éves szakember az után vehette át a díjat, hogy a potsdami U23-as Eb-n a tanítványai közül Gyertyás Róza (52 kg) arany-, a juniorkorú Kőszegi Rebeka (48 kg) bronzérmet szerzett, míg a vegyes csapatversenyben nyert bronzból Adorjáni Gergely és Gyertyás Róza is kivette a részét.

„Első körben már a jelölést is nagyon meglepődve és természetesen örömmel fogadtam, de az, hogy végül meg is kaphattam ezt a díjat, hatalmas megtiszteltetés és az edzői munkámnak az elismerése, amiért rendkívül hálás vagyok – kezdte az Utánpótlássportnak Szabó Tibor a díj átvétele után. – Szerencsésnek mondhatom magam, mert a versenyzői, majd edzői pályafutásom során sok jó edzővel dolgozhattam együtt, akiktől rengeteget tanulhattam, és ezeket a tapasztalatokat igyekszem átadni a saját tanítványaimnak is.

Ugyanakkor, ha egyetlen nevet ki kell emelnem, akkor jelenleg Toncs Pétertől, a Honvéd vezetőedzőjétől, korábbi szövetségi kapitánytól tanulok a legtöbbet,

hiszen közelről láthatom, hogy milyen szellemiségben dolgozik, és miként készíti fel a versenyzőit az olimpiára."

A hónap utánpótlásedzője díj novemberi győztese: Szabó Tibor Fotó: Vasas Attila

És vajon mi a sikeres edző-tanítvány kapcsolat titka?

A tanítványaimnak mindig azt mondom, hogy a becsületesség a legfontosabb, majd pedig ezt követi sorban a kitartó és rendszeres munka.

Továbbá az edző és versenyző közötti megfelelő kommunikáció szintén elengedhetetlen eleme a sikerességnek – mondta a szakember, aki az idei eredmények után a 2024-es évnek még nagyobb ambíciókkal vág neki. – Természetesen örülünk, hogy ilyen sikeresen zártuk az U23-as Eb-n, ugyanakkor a következő évben is nagy feladatok várnak ránk. A juniorkorosztályból kiöregedő dzsúdósainkkal az alacsonyabb kategóriás felnőttversenyeken indulunk, reméljük, hogy ott is majd jól veszik az akadályokat, és idővel a Grand Prix- és Grand Slam-viadalokon, illetve a felnőttvilágversenyeken is láthatjuk őket. Emellett jövőre ugyanúgy az U23-as Európa-bajnokság is ott lebeghet többek szeme előtt."

Az ígéretes versenyzői közül jelenleg Gyertyás Róza jár a legelőrébb a felnőttek között, aki két Eb-arannyal búcsúzhatott az U23-as korosztálytól, és mindezek után célba veszi az olimpiai szereplést is.

„A jövő évi, párizsi olimpián való részvételnek nincs realitása, miután az Eb-bronzérmes Pupp Réka biztos kvótásnak tűnik. Azonban a következő négyéves ciklusban, ha Róza is úgy akarja,

akkor jövünk, és megcélozzuk a Los Angeles-i kijutást!

(Kiemelt képen: Szabó Tibor és a díjátadón a szakembert méltató Európa-bajnok Karakas Hedvig Fotó: Vasas Attila)