UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2023-12-18 20:33

Ők voltak a legjobb U20-asok a női NB I/A-csoport őszi szezonjában

Kilenc forduló elteltével a feléhez ért a felnőtt női első osztályú kosárlabda-bajnokság alapszakasza. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy az utánpótláskorú (U20-as) játékosok közül kik teljesítettek a legjobban az eddigiekben.

1. TOMAN PETRA (2005, DVTK HUN-THERM)

Toplistánk első helyezettjének kiválasztása nem okozott túl nagy fejtörést, miután Toman Petra szinte minden statisztikai mutatóban kiemelkedik az U20-asok mezőnyéből.

A miskolciak 18 éves bedobóját a kilenc játéknap alatt már két alkalommal is beválasztották a forduló válogatottjába.

A veretlen listavezető ígérete nemcsak a papíron gyengébb csapatok ellen remekelt, hanem a nemzetközi kupában szereplő, legnagyobb riválisokkal szemben is letette névjegyét:

az euroligás Győr ellen 18 pontot, míg a címvédő Sopron otthonában 17 pontot jegyzett.

Összesen ötször zárt már tíz pont felett, ugyanakkor a támadójáték mellett védekézésben is oszlopos tagja csapatának: meccsenkénti két szerzett labdájával a nyolcadik legjobb a ligában. Az eddigiekben 9,2 pontot, 3,8 lepattanót, 1,7 gólpasszt és 14,8-es VAL-mutatót átlagolt fordulónként.

2. GÁBOR LILI (2006, E.ON ELTE BEAC)

Miután az októberi végi listánkon juniorkorúként Gábor Lili az ötödik helyen szerepelt, az elmúlt hetekben alaposan belehúzott, és jó játékénak köszönhetően ezúttal már a második legjobb utánpótláskorúként kell emlegetnünk őt. A BEAC 17 éves bedobója

a BKG Szigetszentmiklós ellen 10 pontot (4-4 gólpassz és lepattanó mellett), a Cegléd ellen 8 ponttal vette ki a részét csapata győzelméből.

Továbbá a pontok mellett a mezőnyben is egyre hasznosabb, s ezt jelzi, hogy az elmúlt négy meccsén átlagosan 13-as teljesítményindexet ért el. Hét meccsen pályára lépve 5,9 pontot, 2,9 lepattanót, 1,4 asszisztot és majdnem 1 szerzett labdát (0,9) tud felmutatni.

3. KATONA BOGLÁRKA (2004, E.ON ELTE BEAC)

A képzeletbeli dobogónk harmadik fokára Katona Boglárka személyében újabb BEAC játékos fért fel. A 19 esztendős hátvéd a legutóbbi fordulókban mutatott kiváló dobóteljesítménnyel érdemelte ki a harmadik pozíciót. Az elmúlt négy meccsen – mindannyiszor kezdőként pályára lépve – 7 pontot (kiemelkedő, 62 százalékos dobóhatékonysággal), 2,8 lepattanót és 2,3 gólpasszt átlagolt. Ráadásul

a Szekszárd elleni bravúrgyőzelemhez például a végjátékban két kulcsfontosságú triplával járult hozzá.

4. RÁTKAI ESZTER (2006, NKA UNIVERSITAS PÉCS)

Még csak a napokban (december 14-én) töltötte be 17. életévét Rátkai Eszter, de az irányítóreménység fiatal kora ellenére is rendre jelentős szerephez jut a Pécsben, nemcsak a bajnokságban, hanem az Európa-kupában is. Erre jó példa, hogy a hazai élvonalban – az akkor még éllovas – Győr elleni siker alkalmával 13 pontot, 4 lepattanót és 7 kiharcolt faultot tett bele a közösbe, majd a Sopron pályáján is 10 ponttal vétette észre magát. A juniorkorú fiatal meccsenkénti 5,5 pontos átlagával a harmadik legjobb az U20-asok között.

5. GYÖNGYÖSI JANKA (2004, SERCO UNI GYŐR)

Ötös listánk utolsó helyére Gyöngyösi Janka, a győriek 19 éves bedobó-erőcsatára került fel, aki Rátkaihoz hasonlóan szintén 5,5 pontot átlagol, és ez elmúlt hetekben egyre jobban teljesít. A Sopron ellen 11 ponttal (és 14-es VAL-mutatóval), a Szekszárd ellen 9 ponttal fejezte be a találkozót, és segítette győzelemhez a második helyen álló csapatát. Egyik legnagyobb erőssége, hogy rendkívül hatékonyan, 45 százalékkal értékesíti a hárompontosokat.

További említést érdemlő fiatalok, akik nem fértek be a legjobb öt közé:
Baa Dominika (19 éves; TFSE-MTK)
Laczkó Sára (19 éves; NKA Universitas Pécs)
Gelei Karola (19 éves; Vasas Akadémia)

(Kiemelt képen balról: Gábor Lili, Toman Petra és Katona Boglárka Forrás: E.ON ELTE BEAC és DVTK-Hun-therm)