UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-12-19 18:24

Tamás Botond zsinórban harmadszor az év legjobbja

A hazai öttusa szövetség az idén is Tamás Botondnak adta oda az év legjobb utánpótláskorú versenyzőjének járó elismerést.

A Magyar Öttusa Szövetség egymást követő harmadik évben ítélte oda Tamás Botondnak az esztendő legjobb utánpótláskorú fiúversenyzőjének járó díjat.

Az UTE 18 éves fiatalja persze most sem érdemtelenül kapta meg a kitüntetést. Tibolya Péter tanítványa

az U19-esek között a litvániai Druskininkai városában rendezett Európa-, majd a törökországi Isztambulban lebonyolított világbajnokságon is egyéni ezüstérmet szerzett.

Nem mellesleg a sokra hivatott öttusázó az Eb-n Zemán Zórával aranyat nyert vegyes váltóban, Jassó Zalánnal és Marschall Attilával csapatban pedig a kontinensviadalon, aztán a vébén is felállhatott a dobogó harmadik fokára.

„Sajnos nem először indult sérüléssel az évem, így az alapozásom megint nem volt tökéletes, de a szezon közben sikerült összeraknom magamat, és elfogadható állapotba kerülnöm a világversenyekig – mondja Botond. – Az elért eredményekkel nem lehetek elégedetlen, kétszer is magas szinten tudtam versenyezni, bár mindig volt olyan szám, amiben lehettem volna jobb is, szóval van hova fejlődni. Ezzel együtt a sikerek titkát abban látom, hogy

már egyik szám sem lóg ki látványosan lefelé a versenyzésemből.

Az év utánpótlás-öttusázója díjat mindig jó érzés átvenni. Az elismerés megerősít abban, hogy jó úton haladok, még ha nem is mindig érem el azokat a célokat, amelyeket maximalistaként kitűzök magam elé.”

Tamás Botond öröme az isztambuli U19-es vb céljában Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous

Az elmúlt évekből többek között U17-es egyéni világbajnoki címmel is büszkélkedő ígéret jövőre korosztályt vált, és a juniorok között folytatja a versenyzést.

„A következő év az építkezésről fog szólni. Konkrét eredményeket és célokat nem fogalmazok meg, csak bízom abban, hogy a lehető legkevesebb sérüléssel tudok dolgozni. Elsőéves juniorként nehéz labdába rúgni a világversenyeken, de mivel már korábban is indultam idősebbek között, nem lesz számomra újdonság a közeg. Teher nélkül versenyezhetek, nagy elvárás sem a saját, sem az edzőm részéről nem lesz. De természetesen szeretném magamból kihozni a legtöbbet. Az U19-es Eb-ezüst után azért is maradt bennem némi hiányérzet, mert a futásban és a lövészetben nem a legjobb formámat mutattam.

Ha úgy érzem, hogy mindent kiadtam magamból, akkor is elégedetten fejezem be a versenyt, ha az utolsó leszek. De valószínű, hogy akkor nem leszek az utolsó.

 (Kiemelt képünkön: Tamás Botond Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous)