UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2023-12-31 14:50

Mészáros Emma az új évben visszatérne az egyéni siker útjára

Csapatban U19-es, váltóban U24-es Eb-t nyert az idén Mészáros Emma, ám az atlétikai pályán is korosztályos bajnok öttusázóban így is maradt hiányérzet.

A Trion SC sokra hivatott öttusázója, Mészáros Emma 2022-ben parádésan szerepelt a nemzetközi porondon, és az U17-es korosztályban egyéni Európa-bajnoki címet, valamint világbajnoki bronzérmet is szerzett.

A 17 éves ígéret az idén az U19-esek között az első évét töltötte. Ez a korosztály korábban négytusázott a nemzetközi megméretésein (az U17-esek háromtusában mérték össze a tudásukat), ám 2023-tól az akadályverseny (OCR) is szerepel az utánpótlás-világversenyek programjában. Így tulajdonképpen a vívással és az OCR-rel is új versenyszámként kellett megbarátkoznia a reménységnek.

Emma a litvániai U19-es Eb-n egyéniben az előkelő hatodik helyen zárt,

csapatban pedig aranyérmet érdemelt ki

Zemán Zóra és Varga Orsolya társaságban. A korosztály törökországi világbajnokságán pedig a tizennyolcadik hellyel kellett megelégednie Burcsa Szabolcs tanítványának.

„Nem elégedtem meg vele – reagál a fiatal versenyző. – A tavalyi évem nagyon jól sikerült, és természetes, hogy idén sem szerettem volna rosszabbul szerepelni. A vívással sok esetben meggyűlt a bajom.

Bár érzem magamon a fejlődést, a kellő pillanatban nem voltam elég koncentrált, és nem tudtam nyugodt maradni, hamar átlendülni egy-egy vereségen.

Az OCR viszont – bár nem nőtt a szívemhez – meglepően jól ment.”

Mészáros Emma 2023-ban is Eb-győztes csapat tagja volt Forrás: MPL

Az akadálypályán annyira otthonosan mozgott Emma, hogy az Eb-döntőben mindenkit megelőzött a számban, a vb-fináléban pedig a harmadik legjobb eredmény volt az övé.

„A legtöbbet vívásban kell előre lépjek, de az OCR is folyamatos felkészülést kíván, mert a fiatalabbak nagyon ügyesek ebben a számban. De persze, mindenben szeretnék javulni, mert például a világbajnokságon a lövészetemben követtem el fájdalmas hibákat. Sokat tanultam ezekből a versenyekből, értékes tapasztalatokat is szereztem, de mégis nagy lehetőségeket szalasztottam el, amelyekre rengeteget készültem.”

A nem minden esetben a versenyző elképzelései szerint alakult év sikerélménnyel zárult. A lengyelországi U24-es Európa-bajnokságon Emma a trionos csapattársával,

Mészáros Emma amíg teheti, örömmel lovagol az öttusaversenyeken Forrás: MÖSZ

A kontinensviadal azért is marad emlékezetes, mert Emmáék a negyedik helyen értek célba, ám az előttük végző kettősök férfitagjai elszámolták egy körrel a kombinált számot, így kizárásra kerültek. Köztük az elsőként végző Erdős Rita, Viczián Bence duó.

„Élvezetes verseny volt, és jó lezárásra az évnek. Külön örültem, hogy a legkedvesebb számomban, a lovaglásban is szerepelhettem, valamint hogy a több évvel idősebbek között helytálltam. A verseny végi fordulatok miatt a helyén kezeljük ezt az első helyet, amelyet kicsit sajnáltunk is, hogy a csapattársainktól vettünk el.”

Emma egyébként az atlétikai pályán továbbra is nagyszerűen teljesít, és

az idei U18-as fedett pályás, valamint szabadtéri bajnokságon is nyert 3000 m-es síkfutásban,

míg ezüstérmes lett bent 1500-on és kint 2000 m akadályon. Jövőjét azonban egyértelműen az öttusában képzeli el, hiszen az atlétikában elért eredményei nem állnak olyan közel a nemzetközi elit szintjéhez, mint a leginkább szeretett sportágában mutatott teljesítménye.

Mészáros Emma vívott és vívódott is 2023-ban Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous

„Atlétikában csak másodsorban készülök a fedett pályás szezonra, öttusában szeretnék ismét szép eredményeket elérni. Bevallom, egy-egy rosszul sikerült verseny után még az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom az öttusát, de aztán belegondoltam, hogy

tizenegy éve csinálom, heti húsz-huszonöt órát edzem, és butaság lenne mindezt eldobni.

Mindenkinek lehetnek mélypontjai, és hiszem, hogy képes vagyok felállni. Az év elején szeretnék elindulni a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságon, aztán ki akarom harcolni a korosztályos válogatottságot, hogy az U19-es Eb-n és a vb-n újabb lehetőségem nyíljon a bizonyításra.”

(Kiemelt képünkön: Mészáros Emma Forrás: MPL)