UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-01-03 20:18

Folyamatos fejlődés, eredményes nevelőmunka jellemezte 2023-at is

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára, Sinka László szerint a sportág hazai utánpótlása folyamatosan és eredményesen fejlődik.

Utánpótláskorú sportlövőink 2023 tavaszán egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták a tallinni 10 méteres Európa-bajnokság juniorviadalát, a dél-koreai Csangvonban júliusban megtartott junior-vb-n pedig a puskás férficsapat az 50 méteres fekvő versenyszámban aranyat, a leány pisztolyos egység 25 méteren bronzot nyert. Továbbá októberben ugyancsak az észt fővárosban, Tallinnban az ifjúsági puskás csapat is felállhatott kontinensviadal dobogójának a legfelső fokára.

A legjobb juniorok, mint a puskás Mészáros Eszter vagy a pisztolyos Jákó Miriam és Fábián Sára pedig a felnőttek között is remekeltek tavaly,

Fábián például olimpiai kvótaszerzéssel tette emlékezetessé az évét.

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára, Sinka László portálunknak a múlt esztendő sikereiről elmondta, hogy:

„Nagyon komoly, folyamatos fejlődésnek vagyunk szemtanúi. Örömteli, hogy ez eredményekben is megmutatkozik.

A sikerek egyrészt a klubokban végzett munkát dicsérik, másrészt a szövetség ide vonatkozó tevékenységéről is jó visszajelzést adnak.

De természetesen elsősorban a versenyzőknek és az edzőknek jár az elismerés.”

Fábián Sára juniorversenyzőként szerzett olimpiai kvótát 2023-ban Forrás: MSSZ

Idén februárban ismét Magyarországon rendezik a 10 m-es felnőtt és junior Európa-bajnokságot. Győr 2016 után lesz megint a légfegyveres kontinensviadal házigazdája. A nyolc évvel ezelőtti eseményről a főtitkárnak az utánpótlást illetően is kellemes emlékei vannak.

„2016-ban fantasztikus hangulatban, magyar sikerekkel zajlottak az Eb juniorversenyei. Emlékezetes, hogy a fiatalok közül többen is kiváló teljesítményt nyújtottak. Például az akkor junior Péni István vagy Major Veronika is remekelt. Ők mára nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi élvonalban lőnek, és mellettük is több versenyzőnk, különböző versenyszámokban szerepelnek a világranglista élmezőnyében. És az, hogy az akkori juniorok most itt tartanak, mutatja az utánpótlás-nevelés eredményességét.

Nemcsak pillanatnyi fellángolásról van szó, hanem folyamatos, jól végzett nevelőmunkáról.

Az is örömteli, hogy a korosztályos világversenyeken népes, jól felkészített csapattal tudunk részt venni a puska és a pisztoly szakágakban. A koronglövő szakágban még bőven van mit előre lépni, de a szövetség 2024-től új alapokra helyezi az ez irányú tevékenységét, és a fiatalok kerülnek fókuszba.”

Sinka László elmondta, a közelgő, hazai rendezésű Európa-bajnokság jó hatással van a versenyzők motivációjára, és már mindenki nagyon várja a február 25-i rajtot.

„Az első válogató már lezajlott, a második ezen a hétvégén lesz a Budapesti Honvéd rendezésében. Január tizedikén pedig az elnökség már ki fogja hirdetni az Eb-n induló junior- és felnőttválogatott keretet. A versenyzőkben nagy a drukk, a részvétel kiharcolásáért az utánpótláskorúak között is kiélezett harc zajlik. Úgy érzem, mindenkinek megtöbbszörözi az erejét, hogy itthon lesz az Európa-bajnokság.”

(Kiemelt képünkön: az Eb-győztes ifjúsági puskás csapat Forrás: MSSZ)