UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Kézilabda Kosárlabda Úszás

2024-01-04 09:04

A hónap utánpótlásedzője: kézilabda-, kosárlabda- és úszótréner a decemberi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj decemberi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Tamás Ádám kézilabda-, Tursicsné Iván Krisztina kosárlabda- és Nagy Péter úszóedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 250 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (amely szeptembertől a jövő esztendő augusztusáig tart) negyedik kiírásában kézilabda-, kosárlabda- és úszóedző került a jelöltek közé. Íme, december hónap kiválasztottjai!

TAMÁS ÁDÁM, a PLER-Budapest U18-as fiú kézilabdacsapatának 33 éves vezetőedzője, az U20-as együttes másodedzője tizennyolc esztendősen (!) lett edző, a főiskola kezdetekor szerezte meg a C-licencet. Egerben kezdett el szivacskézilabdát tanítani, két évvel később pedig már Füzesabonyban edzősködött. Ezt követően Dabasra került, a serdülő- és az ifjúsági csapatot is irányította, előfordult, hogy utánpótlás-bajnoki bronzérmet ünnepelhetett. Ezt követte a PLER-Budapest: két évvel ezelőtt az ifikkel ezüstéremmel zárták a bajnoki évadot, tavaly pedig megnyerték a Final Fourt; ezeket a csapatokat másodedzőként segítette. Számos korábbi játékosa folytatta akadémián a pályafutását, illetve sokan az utánpótlás válogatottakba is meghívást kaptak.

Decemberben a PLER-Budapest U18-as csapata két bajnokin lépett pályára decemberben, a DEAC és a Kecskemét együttesét is magabiztosan győzte le. A fővárosiak ennek (is) köszönhetően remek mérleggel vonulhattak el a téli szünetre, hiszen

az első helyen állnak az élvonalbeli bajnokság Keleti csoportjában: a mérlegük tizenkét győzelem és egy döntetlen, így három ponttal előzik meg a második helyezett Szegedet.

Az idényben egyelőre több akadémiai csapat sem tudja felvenni a versenyt a PLER-rel.

Tamás Ádám irányításával remekelnek a PLER-Budapest U18-as fiúkézilabdázói Forrás: PLER-Budapest

Tamás Ádám:

„Játékospárti edző vagyok, úgy gondolom, nem ők vannak értünk, hanem fordítva, mi értük. A legfontosabb, hogy a fiatalok szeressék a kézilabdát, ne unott arccal mozogjanak a pályán, élvezzék, amit csinálnak.

Nevelői munkát is végzünk, igyekszünk minél jobb embereket faragni a játékosainkból, jó példát kell mutatnunk nekik.

Nagy hangsúlyt fektetek az egyéni képzésre is, hogy az idősebb korosztályokban is megállják a helyüket. Azt szoktam mondani, hogy én odaadom a mankót, de a sportoló dönti el, elveszi-e azt, támaszkodik-e rá. Ezen kívül az iskolára is odafigyelünk, a tanulás nem kerülhet háttérbe a sport mögött.”

A PLER U18-as együttesének csapatkapitánya, Szabó Balázs így nyilatkozott edzőjéről:

„Nagyon jó edző. Változatos tréningeket tart, mindig mutat valami újat, így izgatottan megyünk a tréningekre. Kiválóan felkészít minket az adott mérkőzésre. Ezen kívül a magánéletben is tartjuk vele a kapcsolatot, kölcsönös a bizalom; jókat tudunk beszélgetni. Nem csak edzőként, szinte barátként is tekintünk rá.”

TURSICSNÉ IVÁN KRISZTINA, a Csata DSE elnöke, a serdülő leány kosárlabdacsapat vezetőedzője játékos-pályafutását korán befejezve, 1989-ben kezdte el edzői tevékenységét a Tungsram SC utánpótláscsapatainál. Majd testnevelőtanár lett, és egyedi kezdeményezésként angol-kosárlabda szakos osztályt hozott létre, amely kiemelkedő nevelési eredményeket produkált a környezet számára addig szokatlan, hagyományos iskolatípusban. Ezután 1995-ben – férjével, Tursics Sándorral közösen – megalapította a Csata DSE-t, és az egyesület azóta (öt éven át a Vasassal együttműködve), mondhatni, családi vállalkozásként működik. Ez idő alatt a klub több mint 40 korosztályos bajnok címet ünnepelhetett, és utánpótlás-válogatottak hosszú sorát adta a hazai kosárlabdasportnak. Jelenleg is a legeredményesebb nevelőműhely a Csatáé. Klubjában most hozzávetőleg 150 gyerekkel foglalkozik. Az 55 éves szakember több évtizedes edzői karrierje alatt számos olyan játékos megfordult a keze alatt, aki később a felnőttválogatottságig vitte (a teljesség igénye nélkül): Bujdosó Nóra, Horváth Bernadett, Lelik Réka, Semsei Barbara, Szlimák Hajnalka, Török Szilvia. Legutóbb, decemberben pedig a 18 éves Toman Petra kapott először meghívót az olimpiai selejtezőtornára készülő nagyválogatott keretébe.

Decemberben az általa vezetett U14-es leánycsapat veretlenül zárta az őszi szezont, miután mind a kilenc bajnokiját (ebből kettőt decemberben) megnyerte a korosztályos bajnokság selejtezőjében, majd alapszakaszában. Ráadásul

a csatás serdülő lányok óriási fölénnyel uralják a mezőnyt: a papíron legnagyobb riválisaikat is 70-80 ponttal verik, de már 100 pontos sikerükre is akadt példa.

Az alapszakaszban átlagosan 82,5 ponttal múlták felül ellenfeleiket, így nem meglepő, hogy Tursicsné Iván Krisztina csapatát tartják a bajnoki cím toronymagas esélyesének. Az együttes erejét jelzi, hogy a keretből öten is tagjai a korosztályos válogatottnak.

Tursicsné Iván Krisztina (a hátsó sorban középen) vezetésével a Csata serdülő leánykosarasai megállíthatatlanul menetelnek a bajnoki cím felé Forrás: Csata DSE

Tursicsné Iván Krisztina:

A legfontosabb, hogy a gyerekek szeressenek sportolni, figyeljenek egymásra.

Ha pedig emellett nagy eredményeket is szeretnének elérni, azért rengeteget kell tenniük. Csak a kemény munkában hiszek!”

A serdülőcsapat meghatározó játékosa, a 13 éves Toman Zsófi ezt mondta edzőjéről:

„Kiskoromban a Csatában kezdtem el kosarazni, de aztán a Vasasban is megfordultam, majd nagyjából három éve tértem vissza a Csatába, és ekkor lett Kriszta az edzőm. Amikor visszajöttem ide, nagyon befogadó közösségbe kerültem, és azóta is jól érzem magamat. Úgy gondolom, ez a remek légkör elsősorban neki köszönhető. Nemcsak a pályán, hanem azon kívül is figyelemmel követ bennünket, folyamatosan nevel és tanít minket. Bármilyen problémánk akad, nyugodtan fordulhatunk hozzá, mindig segíteni fog, szóval tényleg nagyon szeretjük őt. Az edzéseken mindent megtesz a fejlődésünk érdekében, megköveteli a kemény és következetes munkát. Reméljük, ez a bajnokság végén, az országos döntőben meg is hozza majd a gyümölcsét.”

NAGY PÉTER, a BVSC-Zugló úszószakosztályának 43 éves vezetője még úszóként, 2000-ben átigazolt a BVSC-hez, és a zuglói klubnál is fejezte be a pályafutását. Karrierje utolsó időszakában már a nyári táborokban segített a legkisebbek, a kiscsoportosok edzőjeként. 2002 szeptemberében kapott először saját csoportot a BVSC-ben, és az ottani gyerekeket egészen felnőttkorukig kísérte szakmailag és emberileg. Hogy mást ne említsünk: a világbajnok és olimpiai bronzérmes Kapás Boglárka volt az egyik első tanítványa. A ranglétrán lépésről lépésre feljebb jutva 2011-ben a BVSC-Zugló szakosztályvezetőjének választották, de a napi szakmai munkában a mai napig kifejezetten aktívan, teljes értékű edzőként is részt vesz. A legismertebb tanítványai között található a már említett Kapáson túl a 2023-as év utánpótláskorú úszójának választott – a Szőnyi útra Gyöngyösről került – Magda Boldizsár, az ifjúsági világ- és Európa-bajnok Bóna Benedek és az ifi Eb-bronzérmes Székely Áron. Edzői pályafutása egy szakaszában tréningezte a vb-bronzérmes Kozma Dominiket, az Európa-bajnok Verrasztó Evelynt, a világbajnoki harmadik Bohus Richárdot és a rövid pályás világbajnok Bernek Pétert is.

Ami a decemberi eredményeket illeti,

az utánpótláskorú úszók szegedi rövid pályás országos bajnokságán a BVSC-Zugló versenyzői 48 érmet nyertek, ezzel a fővárosi klub lett a viadal legeredményesebb egyesülete.

Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 18 éves Magda Boldizsár, aki összesen 10 aranyat gyűjtött be pályafutása utolsó ifjúsági versenyén; ő a korosztálytól világ- és Európa-bajnokként búcsúzik. Szintén remekelt a decemberi ob-n a 16 éves Kovács Botond, aki 8 alkalommal állhatot a dobogó legfelső fokára.

Nagy Péter tanítványával, a korábbi ifjúsági Eb-bronzérmes Székely Áronnal Forrás: BVSC-Zugló

Nagy Péter:

„Abban hiszek, hogy a céljaink eléréséhez rengeteg munkára van szükség. Ebben igyekszem segíteni a versenyzőimet, de a tevékenységem nem korlátozódik az úszásra,

próbálom támogatni őket abban is, hogy az élet más területein szintén megállják a helyüket.

Az egész szakosztályra jellemző a pozitív hozzáállás, nem adjuk fel, ha akadályba ütközünk. A kollégáimról pedig el kell mondanom, hogy magasan képzett edzőkről van szó, akik motiváltak, és tudják, melyik korosztálynak mire van szüksége.”

Magda Boldizsárt is megkérdeztük mesteréről:

„Mind szakmailag, mind emberileg nagyon jól megtalálja a közös hangot a versenyzőivel, így értelemszerűen velem is. Igyekszik személyre szabottan kommunikálni a fiatalokkal, és a felkészülés során is figyelembe veszi az egyéni sajátosságokat. Mi egy év alatt nagyon jó kapcsolatba kerültünk, és azt gondolom, hogy ez sokáig ki is tart majd, mindemellett pedig jó munkát tudunk végezni.”

(Kiemelt képünkön balról: Tamás Ádám, Tursicsné Iván Krisztina és Nagy Péter)