UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2024-01-08 20:45

Az U20-as válogatottak felemásan zárták az Eb-selejtezőket

Az U20-as női röplabda-válogatott az ötödik helyen zárta szlovéniai Eb-selejtezőtornáját, ezzel továbbjutott a kvalifikációs szakasz következő körébe, míg az U20-as férfiválogatott hatodik lett a szlovákiai selejtezőtornáján, így biztosan elesett az Európa-bajnoki részvétel lehetőségétől. A két szövetségi edző, Kőnig Gábor (női) és Weczera Csaba (férfi) értékelt.

Mint arról beszámoltunk, az U20-as női röplabda-válogatott a csehek 3:2-es legyőzésével fejezte be a maribori Európa-bajnoki selejtezőtornáját, amelyen így az ötödik helyet szerezte meg, és továbbjutott az áprilisi második fordulóba. Kőnig Gábor csapata Szlovéniában két győzelemmel és egy vereséggel (hat megszerzett ponttal) a harmadik helyen zárta a csoportkört, amely után az 5-8. helyért folytatták a mieink, és végül az alsóházban két újabb sikerrel (Luxemburg és Csehország ellen) kiharcolták az ötödik pozíciót.

„Ha a torna előtt azt mondják nekem, hogy az ötből négy meccset is megnyerünk, akkor szinte biztosra vettem volna, hogy azzal az első háromban végzünk, ám a körbeverésből most rosszul jöttünk ki, így csak harmadikok lettünk a csoportunkban. Egyetlen nyert szett hiányzott a horvátok elleni utolsó csoportmeccsen, és nem is volt lehetetlen küldetés ennek a megszerzése, de sajnos nem sikerült, 0:3 lett a vége, emiatt az alsó ágon kellett folytatnunk. Az 5-8. helyért az első körben Luxemburg legyőzésével igazából hoztuk a papírformát, majd a csehek elleni záró meccs már csak azért ment, hogy melyik csapat kap jobb besorolást a következő selejtezős körre – végül egy izgalmas, jó színvonalú mérkőzésen mi győztünk. Összességében nem vallottunk szégyent, például a szlovákok elleni nyitó sikerünk utólag még fel is értékelődött a későbbi eredmények láttán, hiszen a szlovákok aztán a harmadik helyen végeztek.

A vereség ellenére úgy érzem, a tavaly vb-ötödik és most tornagyőztes horvátokkal is felvettük a versenyt, a többi meccsen pedig mi irányítottunk. Jól működött a védekezésünk, és a szerváinkkal sikerült kontrollálni az ellenfelek játékát.

Az áprilisi második körben mindent meg fogunk tenni, hogy ott elcsípjük az első két hely valamelyikét, bár nem lesz könnyű feladatunk, mert a mostani ötödik helyünkkel kedvezőtlenebb helyzetből várjuk a sorsolást, és akár erősebb csapatokat is kaphatunk.

Ugyanakkor nem lehet más a célunk, minthogy sorozatban a negyedik nyáron is világversenyen szerepeljünk

 – értékelt Kőnig Gábor szövetségi edző az Utánpótlássportnak. 

Az U20-as férfiválogatott hatodik helyen zárta Eb-selejtezőtornáját, így nem jutott tovább a második körbe Forrás: MRSZ

Az U20-as férfiválogatottunk három pontjával szintén harmadik lett a csoportjában a szlovákiai Púchovban. Az 5-8. helyért zajló helyosztókon Weczera Csaba tanítványai előbb 3:0-ra legyőzték Luxemburgot, majd az utolsó, sorsdöntő találkozón négy játszmában alulmaradtak Csehország legjobbjaival szemben, s mindez pedig a hatodik helyet érte a tornán, ezzel a magyar csapatnak nem sikerült kivívnia a tavaszi folytatást. (Az első helyezett automatikusan kvalifikált a nyári kontinenstornára, míg a 2-5. helyen végző négy együttes továbbjutott az Eb-selejtezők következő körébe.)

„Nagyon mélyről indultunk a csapattal, viszont rengeteg munkával eljutottunk oda, hogy az Eb-selejtezőre sikerült ebből egy egységes és szakmailag is felkészült csapatot faragni. Előzetesen tisztában voltunk vele, hogy iszonyatosan nehéz dolgunk lesz, mert a sorsolásnál a papíron három legesélyesebbnek tartott válogatott jutott nekünk a csoportkörben, tehát a szlovén, az osztrák és a cseh együttes. Eközben a jóval gyengébb szlovákok házigazdaként pedig megkapták az első kiemelt státuszt, ezáltal teljesen felborítva az erőviszonyokat.

A nehéz sorsolás ellenére azt kell mondanom: a fiúk kihozták magukból a legtöbbet. A cseheket például legyőztük, ami hatalmas siker. Az osztrákoktól csak döntő szettben kaptunk ki, ami szintén remek eredménynek könyvelhető el.

Különösen annak ismeretében, hogy mindhárom csoportellenfelünk, a szlovénok, a csehek és osztrákok is alapvetően nálunk erősebb röplabdanemzetek. Sajnos az ötödik helyért nem sikerült ismét csodát tenni, és másodjára is legyőzni a cseheket. Összességében az egész tornán mutatott játékunk alapján kijelenthetem: felzárkóztunk az élmezőnyhöz, és csak hajszálon múlott, hogy nem jött össze a továbbjutás, ráadásul az elmúlt évek selejtezős eredményeihez képest is látszik az előrelépés. Nyilván, még van hova fejlődnünk, de ami mindenképpen biztató: akadnak kifejezetten ígéretes fiataljaink, akik ha továbbra is beleteszik a kemény munkát, néhány év múlva a felnőttválogatottban is meghatározó játékosokká válhatnak" – összegzett Weczera Csaba szövetségi edző.

(Kiemelt kép forrása: MRSZ)