UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2024-01-12 20:43

Továbbra is van minőségi utánpótlása a sportágnak

Mizsér Attila főtitkár szerint a magyar öttusa utánpótlása 2023-ban visszafogottabban szerepelt a korábbi évekhez képest, de továbbra is megvannak azok az ígéretek, akik kulcsszerepet játszhatnak a sportág sikeres jövőjében.

Az utánpótláskorú öttusázóink 2023-ban is több remek eredményt értek el a korosztályos világeseményeken, amelyeken már a sportágba kerülő akadályversenyben (OCR) is bizonyítaniuk kellett.

A magyar fiatalok a litvániai Druskininkai városában rendezett U17-es és U19-es Európa-bajnokságon tíz érmet, benne öt aranyat érdemeltek ki, amellyel küldöttségünk az országok közötti rangsorban az élen zárt. 

Csak az egyéni teljesítményeket nézve az U19-esek között ezüstérmes lett Tamás Botond, valamint bronzérmes Zemán Zóra, míg az U17-eseknél Herbák Emma Európa-bajnoki aranynak, Haraszin Linda ezüstnek örülhetett.

Aztán a juniorok isztambuli Eb-jén taroltak a magyar lányok, és egyéniben, váltóban, valamint csapatban is felálltak a dobogó legmagasabb fokára. Erdős Rita címet védett, hiszen

az után nyert Eb-aranyat, hogy 2022-ben Barcelonában is az elsőként zárta a korosztály kontinensviadalát.
Zemán Zóra (jobbra) megbirkózott az akadállyal: egyéni Eb- és vb-érmet is nyert a korosztályában Fotó: UIPM World Pentathlon / Filip Komorous

A vb-k már kevesebb kimagasló eredményt hoztak, de az megsüvegelendő, hogy Alexandriában Tamás Botond ezüst, míg Zemán Zóra és Jassó Zalán bronzérmes lett az U19-esek viadalán. Az pedig csak ráadás, hogy év végén a lengyelországi Drzonkówban lebonyolított U24-es Eb-n Erdős és Gáll András is egyéni aranyat érdemelt ki.

Az évben a Magyar Öttusa Szövetségben jelentős változások történtek. Az elnöki posztról októberben lemondó Simicskó István helyére decemberben Balogh Gábor került. A fiatalok esztendejének rövid értékelésére a honi szervezet főtitkárát, Mizsér Attilát kértük fel, aki elmondta, hogy:

„Az elmúlt év az utánpótlás eredményességét tekintve összességében elmaradt a korábbiaktól. A legnagyobb sikernek Erdős Rita junior Eb-győzelmét tartom. Ő a válogatási elvek furcsaságai miatt a junior-vb-n már nem indulhatott, pedig egyike azon öttusázónknak, akik a közelmúltban hozzászoktattak minket ahhoz, hogy az utánpótlásban is folyamatosan van élversenyzőnk. A fiúk között a 2022-ben junior-világbajnok Koleszár Mihályról mondható ez el. A mögöttünk hagyott év azért volt különleges, mert a korosztályos versenyeken megjelent a lovaglást helyettesítő új sportágunk, az OCR. Fontos, hogy az utánpótlás eredményességének megítélésekor ezt figyelembe vegyük, hiszen Koleszár még lovagolva lett junior-világbajnok, ugyanúgy, mint Erdős először junior Eb-győztes. Az OCR-re való átállásunk még folyamatban van, és ebben a tekintetben még nem tartozunk a nemzetközi élmezőnyhöz. Az egyik legégetőbb feladatunk tehát, hogy a szakosztályoknak biztosítsuk azokat az eszközparkokat, amelyek segítségével jól fel tudnak készülni erre a versenyszámra is. Persze, voltak versenyzőink, akik szépen vették az OCR-akadályokat, de előfordult, hogy ezen bukott el egy-egy jó szereplés. Ezt tanulja még az egész öttusa, nekünk pedig ebben is fel kell zárkóznunk a legjobbakhoz. Bár a megítélésem szerint szerényebben teljesítettünk tavaly,

továbbra is vannak olyan versenyzőink, akikben nagy potenciál rejlik.

A legtöbb fiatalunk ambiciózus és motivált, így nem kell attól tartanunk, hogy az utánpótlás nemzetközi teljesítménye visszaesik a következő években. Az új elnökünk, Balogh Gábor és az új elnökségünk összetétele is garancia arra, hogy 2024-ben a munka már komoly stratégiai elgondolások mentén zajlik, az utánpótlás-nevelés pedig kiemelt figyelmet kap.”

Erdős Rita junior, majd U24-es Eb-győzelemmel zárta az utánpótláséveit Forrás: TMPF

Az elmúlt évben akadtak olyan fiatalok is, akik a felnőttek között is nagyszerű teljesítményt nyújtottak. A junior Gáll András megnyerte a Peridot fedett pályás nyílt magyar bajnokságot, a budapesti felnőtt-világkupaversenyen pedig emlékezetes, 9:51.30 perces időeredményt ért el a kombinált számban (lövészetekkel megszakított futás), amely három napig a felnőttvilágcsúcsot jelentette. Az ifjúsági korú Bauer Blanka rendre döntőzött a felnőttvilágkupákon, mi több, a bath-i felnőtt-vb elődöntőjében 10:38:08 perces, máig élő felnőtt-világrekordot állított fel a kombinált versenyszámban.

„Gáll András felnőtt magyar bajnoki győzelme örömteli és figyelemfelkeltő, hiszen nemzetközi klasszisokkal megtűzdelt mezőnyben nyert aranyat. Bauer Blanka feltűnésében pedig különösen meggyőző, hogy ifjúsági korúként ott tudott lenni a felnőttvilágkupák döntőjében és a világcsúcsa mellett a felnőtt-vb-n is a tizenhatodik helyen zárt. Tehát megvannak azok az ígéreteink, akikben bízhatunk a következő években. A szövetségben szisztematikusan szeretnénk dolgozni annak érdekében is, hogy az utánpótlásbázisunk dinamikusan szélesedjen. Sajnálatos, hogy a csúcséveinkhez, 2017-18-hoz képest kevesebb, mint a felére zuhant vissza az öttusázó gyerekek létszáma. Ezt vissza akarjuk fordítani!”

Gáll András a felnőttek között lett magyar bajnok 2023-ban Fotó: Buza Virág/MÖSZ

(Kiemelt képünkön: Bauer Blanka  Fotó: Buza Virág/MÖSZ)