UtánpótlásSport
2024. május 7.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-01-24 20:24

„Azt mondták, hogy rugók vannak a lábamban” – Bátori Lilianna

A 16 éves Bátori Lilianna egyre nagyszerűbb eredményekkel hívja fel magára a figyelmet a magasugrók között.

Mint arról beszámoltunk, a múlt hét végén a Nyíregyházán rendezett fedett pályás atlétikai versenyen remek, 185 centiméteres egyéni csúccsal nyerte meg a női magasugrást a Vasas 16 éves ígérete, Bátori Lilianna.

Az eredménye egyetlen centivel jobb, mint az U18-as fedett pályás magyar rekord (184), ám ettől az évadtól kezdve a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) magasugrásban sem tesz különbséget a kinti és benti csúcsok között, így a korosztály valaha volt legjobb itthoni ugrása továbbra is Kovács Judit 1986-ban elért szabadtéri 189 centije.

A teljesítményével nem mellesleg az U18-as világranglista élére kerülő Lilianna  már tavaly is figyelemre méltó módon szerepelt. Kun-Szabó Balázs tanítványa a maribori Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) az ötödik helyen végzett, a jeruzsálemi U20-as Eb-n – vetélytársai többségénél jóval fiatalabbként – pedig döntőbe jutott. De külön dicséretes az is, hogy a reménység a felnőtt fedett pályás magyar bajnokságon bronzérmet, a szabadtérin pedig ezüstöt érdemelt ki. Legutóbbi remeklését követően szerettünk volna többet megtudni a sokra hivatott magasugróról, akiről edzője úgy fogalmazott, hogy:

„A fejlődése folyamatos, a korának megfelelően képes teljesíteni azokat a magasságokat, amelyek a nemzetközi szintre való eljutáshoz szükségesek. A testalkata ideális, magasan van a súlypontja, nagyon könnyű csontozatú, mégis dinamikus és robbanékony.

Igazából van benne egyfajta őserő, amely amikor kell, meg is tud mozdulni.

A szorgalma az edzéseket és a tanulást tekintve is példaértékű. Az idén a besztercebányai U18-as Eb-t tekintjük a fő versenyének, és ha semmi sem hátráltatja addig a munkáját, akkor a dobogón is ott lehet. Mellette szeretnénk, ha a limai U20-as világbajnokságon is értékes tapasztalatokat szerezhetne. Eredményt illetően semmilyen terhet nem teszek rá, a fokozatosságot tartjuk szem előtt, és bizakodóak vagyunk, hiszen eddig ígéretesen lépked előre.”

Bátori Lilianna figyelemre méltó magasságokba jut a korosztályában Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média

A jelenleg 179 centi magas Lilianna elmondta, hogy nagyjából másfél éve dolgozik együtt Kun-Szabó Balázzsal a Vasasban, ám korábban több egyesületben is megfordult.

„Kiskoromban a KSI-ben szertornáztam, ám már ekkor is magasabb voltam a többieknél, ami nem vált előnyömre, így mondhatni, kilógtam a tornasorból. Több sportággal is próbálkoztam, de végül az atlétikánál kötöttem ki, és az elejétől fogva tudtam, hogy magasugró szeretnék lenni. Erősítette az elhatározásomat, hogy már a tornaedzéseken is azt mondták, ezzel kellene foglalkoznom, mert rugók vannak a lábamban. Az MTK-ban rövid időt töltöttem, majd a Budapesti Honvédba jártam, aztán a REAC-ban Kasperkiewicz Gábor tanítványaként már komolyabban kezdtem versenyezni. Jelenleg úgy érzem, jó helyen vagyok a Vasasban, és örülök, hogy az eredményeim is egyre jobbak.

Ez az évkezdet bizakodásra ad okot. Az U18-as Eb-n szeretnék jó eredményt elérni, az U20-as vb-n való részvétel pedig a rutinszerzés céljából lenne fontos.

Nem bánom, hogy a 185 centi most hivatalosan nem lett korosztályos magyar csúcs, csak örülök, hogy elértem ezt a magasságot. Az idén szeretnék eljutni 190 centiig, és ha sikerül, akkor már az U18-as rekord mellé is odakerül a nevem.”

(Kiemelt képünkön: Bátori Lilianna Fotó: Szalmás Péter/MOB-Média)