UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2024-01-26 20:44

Bíró Melinda szeme előtt már a Grand Slam-indulás lebeg

A junior leány teniszezők világranglistáján legjobb magyarként a 132. helyen álló Bíró Melinda (17) már a korosztályos Grand Slam-tornákan való indulást ostromolja. A szegedi Gellért SE játékosa elmondta, a közeljövőben szeretne bekerülni a legjobb száz közé a világon, és reméli, a Roland Garroson elindulhat karrierje első GS-versenyén.

Tavaly tavasszal sorozatos remek teljesítményének köszönhetően Bíró Melinda óriásit ugrott előre a junior leány teniszezők világranglistáján – például volt olyan hét, amikor több mint 200 helyet jött fel egyszerre, s ezzel bejött előbb a legjobb 300, majd a 200 közé közé. Kiss György tanítványa jelenleg a 132. helyet foglalja az ITF korosztályos rangsorában, mindeközben Udvardy Luca kiöregedésével pedig az első számú magyar játékos lett a lányok között. A szegedi Gellért SE reménysége idén is hasonló elánnal és ütemben folytatná előretörését.

„Idén eddig három J200-as besorolású junior ITF-tornán vagyok túl: az első pozsonyi versenyt két tunéziai viadal követte az elmúlt hetekben.

A téli alapozás után általában jól – bár még nyilván nem top formában – szoktam játszani, és ez eddig most is így zajlott. Meccsről meccsre, tornáról tornára javul a játékom és lendülök formába

 – kezdte Bíró Melinda az Utánpótlássportnak. – Pozsonyban nem igazán kaptam kedvező sorsolást, rögtön egy topszázas cseh lánnyal találkoztam, akitől végül háromórás nagy csatában kaptam ki. A vereség miatt persze csalódott voltam, ugyanakkor azt jó érzés volt megtapasztalni, hogy képes vagyok felvenni a nálam magasabban jegyzett játékosokkal is, és a játékom alapján valóban lehet keresnivalóm a legjobb száz között, vagy akár idővel még feljebb is. Ezután Tunéziába utaztam, ahol egy-egy salakos és keménypályás versenyen indultam. Az első tornán szerencsére sikerült megszereznem az idei első győzelmemet, méghozzá nem is akármilyen körülmények között:

pályafutásom legnagyobb fordítását produkálva, 2:6, 2:5-ös állásról jöttem vissza, két meccslabdát is hárítanom kellett, majd ezek után tudtam nyerni az olasz lány ellen az első fordulós mérkőzésemen.

A folytatásban végül a negyeddöntőig jutottam ezen a versenyen. Majd jött a második tunéziai állomás, ahol már ismét kemény pályán játszottam. Alapvetően sem könnyű egyik borításról a másikra váltani, de ezúttal az időjárási körülmények sem voltak ideálisak. Óriási szél tombolt, ráadásul ismét kifejezetten erős ellenfelet kaptam már az első körben. Mindketten alig találtuk el a labdát, szóval szakmailag gyakorlatilag egy értékelhetetlen meccset játszottunk, amelynek a végén sajnos vereséget szenvedtem. Legközelebb februárban két kairói – az eddigieknél magasabb kategóriás – torna vár rám."

A jelenlegi ranglistás helyezésével Melinda egyébként januárban elindulhatott volna az Australian Open selejtezőjében a juniorok között, ám ez csak az utolsó pillanatban derült ki, ráadásul a magas költségek egyáltalán nem álltak arányban a részvétel kínálta előnyökkel, így inkább ITF-tornákon igyekezett ranglistapontokat gyűjtögetni.

„Jelenleg az a célom, hogy minél előbb, de lehetőleg fél éven belül beverekedjem magam a legjobb száz közé a junior-világranglistán.

Ezzel pedig sikerülhetne elérni azt, hogy biztos helyem legyen a Grand Slam-tornák mezőnyében – először persze még csak a selejtezőben, majd bízom benne, idővel akár a főtáblán is.

A Roland Garrosig nem sok megvédendő ranglistapontom akad, szóval azon leszek, hogy tavasszal szépen lépkedjek előre. Párizsban már mindenképpen ott szeretnék lenni, legalább a kvalifikációs táblán. Emellett még az idei terveim között szerepel az is, hogy az év második felében már tizenötezres felnőtt ITF-tornákon is szeretném kipróbálni magam." 

(Kiemelt kép forrása: Hungarian Grand Prix)