UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Héraklész-program

2024-01-27 11:51

A legjobbakból épít közösséget a Héraklész-program

A világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyetteseként a saját tapasztalatai alapján mondta el, hogy milyen előnyökkel jár a Héraklész-programban való részvétel.

Mint arról beszámoltunk, péntek este a Millenárison rendezett Héraklész-gálán díjazták a 2023-as év legjobb utánpótláskorú sportolóit.

A gálán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a megnyitó beszédében kiemelte, hogy a 2001-ben indult Héraklész-program sikeres, hiszen már számos kitűnőséget adott a magyar sportnak. Közéjük tartozik a világbajnoki bronzérmes gátfutó, Baji Balázs is, aki a Nemzeti Sportügynökség vezérigazgató-helyetteseként igyekszik sokat tenni a programért.

„A Héraklész-program támogatja a legígéretesebb utánpótláskorú sportolók felkészülését, de azon túl küldetése, hogy igazi közösségé formálja, valamint motiválja a legjobb fiatalokat – nyilatkozta portálunknak Baji. – Fontosnak tartjuk, hogy sportegészségügyileg is segítsük, kontrolláljuk a sportolókat, ezért szűrővizsgálatokat szervezünk és sportágspecifikus teljesítménydiagnosztikát is készítünk. Emellett különböző szemléletformáló, oktató anyagokon keresztül

próbálunk olyan kettős életpályamodellt kínálni az ígéretek számára, amely nemcsak a sportolói pályafutás eredményességét, hanem az életben való későbbi helytállást is segíti.

A program több eleme még megvalósítás vagy éppen tervezés alatt van, az idén ezek közül már jó néhányat szeretnénk beépíteni. A következő években várható a program további fejlesztése és a repertoárjának bővítése. Célunk, hogy a lehető leghatékonyabb módon segítsük a fiatal sportolók és a velük dolgozó sportszakemberek munkáját, fejlődését.”

Baji Balázs a közösségépítés fontosságát is hangsúlyozta Fotó: Árvai Károly

Baji Balázs továbbá elmondta, hogy az ő pályafutásában is fontos szerepet játszott a Héraklész-program.

„Számomra nagy élmény volt a Héraklész programba tartozni. Máig emlékszem az örömteli pillanatra, amikor megcsörrent a telefon, és közölték, hogy bekerültem a programba. A Héraklészen keresztül sok-sok edzőtáborban és felmérésen vehettem részt, ami sokat segített a fejlődésemben, előre lépésemben. Ugyancsak

nagy élmény és büszkeség volt, hogy a legjobb fiatal sportolókat összegyűjtő program közösségének lehettem a tagja.

Tehát a saját bőrömön megtapasztalva tudom, hogy milyen ereje van a programnak. Eddig is számos kiválóságot segített a Héraklész, és remélem, hogy a jövőben is folyamatosan hozzájárulhatunk azoknak a sikereihez, akikből a bajnokok, a magyar sport meghatározó alakjai válnak.”

A huszonegyedik alkalommal megrendezett Héraklész-gálán összesen 135 ifjú sportoló vehetett át elismerést.

A junior női kardcsapat is nyert a kategóriájában Fotó: Árvai Károly

Az egyéni sportolók között Özbas Szofi cselgáncsozó és Kollek Bálint kajakos, a klasszikus csapatoknál az U20-as férfi és a női vízilabda-válogatott, az egyéni sportágak csapatai közül a Hidvégi Zalán Imre, Samu Péter kajakkettes, a Dénes András, Török Ferenc, Wittmann Péter alkotta puskás sportlövőtrió, a Kiss Ágnes Anna, Molnár Csepke összeállítású kenukettes, valamint a junior női kardnégyes (Battai Sugár Katinka, Csonka Dorottya, Keszei Kíra és Spiesz Anna), a vegyes csapatokat tekintve pedig a Rugonfalvi Kiss Janka, Tamási Zsombor Ákos kajakkettes kapott első helyezettnek járó díjat a kategóriájában.

(Kiemelt képünkön: pódiumon a díjazottak Forrás: nsu.hu)