UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-02-15 09:01

Jákó Miriam egyedüli juniorként várja a győri felnőtt Eb-t

A 20 éves pisztolyos sportlövő, Jákó Miriam juniorként lőhet olimpiai kvótáért a győri 10 méteres felnőtt Európa-bajnokságon.

A Magyar Sportlövők Szövetsége 2023-ban Jákó Miriamot választotta az év női junior sportlövőjének.

A zsombói Cél-Tudat SE 20 éves pisztolyos kiválósága a hivatalosan február 24. és március 3. között rendezendő győri 10 méteres Európa-bajnokságon

a felnőttválogatott egyetlen juniorkorú tagja lesz, így olimpiai kvótáért szállhat harcba.

Jákó tavalyi eredményei közül kiemelkedik, hogy a 25 méteres sportpisztolyos versenyszámban Rióban katonai világbajnokságot nyert, a tallinni felnőtt Eb-n a bronzérmes csapat tagja volt (mellette Major Veronika és Csonka Zsófia), ugyanúgy csapatban állhatott a csangvoni junior-vb dobogójának harmadik fokára is (mellette Fábián Sára és Domsits Olívia), valamint a bakui felnőtt-vb-n a legjobb magyarként, közel járva a döntőhöz a 14. helyen zárt. A BME-n mechatronikai mérnöknek tanuló kétszeres junior Európa-bajnok fiatal, aki az edző-édesapja Jákó Csaba és Nemes Adrienn szakmai felügyelete mellett készül a viadalokra, a közelgő Eb előtt úgy nyilatkozott, hogy:

„A válogatókon nyújtott teljesítménynek köszönhetem, hogy a csapat tagja vagyok. De ez nem először fordul elő a pályafutásomban, hiszen tavaly is kiharcoltam, hogy a felnőttek között indulhassak a bakui világbajnokságon és a tallinni 10 méteres Eb-n. Sőt, a tokiói olimpia előtt 2021-ben, az eszéki Európa-bajnokságon is a felnőttek között lőttem. Fábián Sárával belenőttünk a felnőttmezőnyben, ő ugye a 2023-as azerbajdzsáni vb-n meg is szerezte az olimpiai kvótát a 10 méteres számban. Eszéken még nem volt rajtam teher, Tallinnban már magamra pakoltam. Ezekből igyekszem levonni a tanulságokat.”

Jákó Miriam juniorként igyekszik jól szerepelni a felnőtt Eb-n Forrás: MSSZ

Jákó mellett Major Veronika és Fábián Sára alkotja a magyar női pisztolyos válogatottat a győri Eb-n. A legfiatalabb versenyző természetesen szeretne minál tovább jutni a kontinensviadalon.

Úgy szeretnék kiállni majd a lőállásból, hogy mindent megtettem.

A lehető legtöbbet igyekszem kihozni magamból. Hatalmasat fogok küzdeni, hogy elérjem a célom. Életem legjobb eredménye 580 kör, amit versenyen lőttem meg. Nyilván, az ötkarikás kvótához érdemes lenne bekerülni a légpisztoly döntőjébe. Azon dolgozom, hogy sikerüljön.”

(Kiemelt képünkön: Jákó Miriam Forrás: MSSZ)