UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-02-20 20:52

Rózsahegyi Bori egy centire a valaha volt legjobb U18-as ugrástól

A 16 éves távolugró, Rózsahegyi Bori remek egyéni csúccsal szerzett ezüstérmet a felnőttek fedett pályás ob-ján.

A múlt hét végén a Nyíregyházi Atlétikai Centrumban rendezett 50. fedett pályás atlétikai országos bajnokságon kiválóan szerepelt a Tatabányai SC-Geotech 16 éves távolugrója, Rózsahegyi Bori, aki Nguyen Anasztázia (648) mögött dicséretes,

638 centiméteres egyéni csúccsal ezüstérmet szerzett.

A kétszeres EYOF-győztes ígéret ezzel a teljesítménnyel nyolc centivel megjavította volna a tavaly ugyanitt ugrott U18-as országos csúcsát (amellyel akkor bronzérmes lett), ám az idéntől már nem tartanak számon külön benti rekordot. Az eredménye így egyetlen centivel marad el a korosztály valaha volt honi legjobbjától, amelyet Csapó Katalin 38 évvel ezelőtt mutatott be.

Rózsahegyi Bori 16 évesen lett felnőtt magyar bajnoki ezüstérmes Fotó: Zsigmond László/MASZ

„Élveztem a versenyt, bár nem tudom pontosan, hogy miért, de úgy érzem, maradt még ebben bőven – mondja Henyecz László tanítványa. – Talán picit fáradt voltam, futhattam volna jobban is, és eddig ennyire hosszú versenyen sem vettem részt sokszor. Ezzel együtt természetesen nagyon örülök, hogy a felnőttek bajnokságán második lettem. Az ob előtt reménykedtem a dobogóban, de az ezüstérem így is kellemes meglepetés. Az egyéni csúcsom persze ugyanúgy öröm, és az sem bosszant túlságosan, hogy egyetlen centivel maradtam el az U18-as országos csúcstól, mert ezen a hétvégén a korosztályom bajnokságán megint lesz lehetőségem megdönteni.

Nagyon motiváló, hogy ennyire közel kerültem a valaha volt legjobb magyar U18-as eredményhez, és fedett pályán szeretnék még egy nagyot ugrani.

A 638 centi egyúttal a világ idei legjobb eredménye is a korosztályban. Nem mellesleg igen figyelemre méltó teljesítmény, hogy

a jelenlegi U18-as világranglista első öt helyezettje között három magyar lányt is találunk.

Bori mögött a tatabányai klubtársa, Molnár Viktória 615 centivel holtversenyben a második, az MTK Budapest reménysége, Boczonádi Bora pedig 612-vel az ötödik.

Rózsahegyi Bori szeretné megőrizni első helyét az U18-as világranglistán Fotó: Zsigmond László/MASZ

„Nagyszerű érzés magamat a világranglista élén látni, és így, hogy már a korosztályban az idősebb évjáratot képviselem, el is várom magamtól, hogy közvetlen élmezőnyben legyek. Nem szeretném, hogy az idén változzon a pozícióm. Jó látni, hogy a itthon az U18-as lányok közül rajtam kívül már ketten is 610 centi felett járnak. Most már oda kell figyelni a korosztályos bajnokságon is, hiszen nem jön magától az aranyérem. Az pedig igen nagy szó, hogy hárman ott vagyunk a top ötben a világranglistán.

Ez nemcsak az idei U18-as Európa-bajnokság szempontjából, hanem a magyar atlétika, azon belül a női távolugrás jövőjét tekintve is igen biztató.

(Kiemelt képünkön az ob dobogósai, balról: Rózsahegyi Bori, Nguyen Anasztázia, Lesti Diana Fotó: Zsigmond László/MASZ)