UtánpótlásSport
2024. május 4.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2024-02-21 18:56

Csütörtökön kezdődik a short trackesek junior-világbajnoksága

Elérkezett az évad célversenye a juniorkorú rövid pályás gyorskorcsolyázóknak: a lengyelországi vb csütörtökön kezdődik, nyolc magyar indulóval.

Nem unatkoztak a magyar junior rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott tagjai a 2023-2024-es évad eddigi részében, akikre ebben az idényben új sorozat várt: a korosztályos Európa-kupát felváltotta a világkupa, amiről Lakatos Tamás, a csapat vezetőedzője pozitívan nyilatkozott az Utánpótlássportnak, elmondta, „a juniorok fejlődését tekintve jól sülhet el ez az újítás, hiszen korábban nagyobb ugrás volt számukra, ha a korosztályos versenyek után a felnőttek közé kellett beszállniuk. Ez most valamelyest javul a korosztályos világkupa beindításával. Teret nyertünk, így végigversenyezhetik a korosztályukat a juniorok; ez a lépcső korábban hiányzott.”

A fiataloknak kellett idő, hogy felvegyék az új sorozat tempóját: az ősszel két állomást rendeztek meg, az első felvonás alkalmával, a hollandiai Leeuwardenben egy A-döntős eredménynek örülhettünk (Végi Diána Laurának köszönhetően), egy héttel később viszont már dobogós helyezést, ezüstérmet ünnepelhetett Szigeti Dóra az 500 méteres finálé után.

Az ifjúsági téli olimpián aztán újabb sikert jegyezhettünk fel, Major Dominik szintén a legrövidebb távon ért oda a harmadik helyre, a múlt hét végi junior-világkupán pedig a fiúváltó szerzett bronzérmet.

A világkupacsapat a bronzéremmel Forrás: MOKSZ

A legnagyobb feladat azonban most következik, csütörtöktől vasárnapig ugyanis a lengyelországi Gdanskban gyűlnek össze a világ legjobb juniorjai, köztük nyolc magyar fiatallal. A csapatban az a Somodi Maja is ott lesz, aki ebben az évadban már szinte csak felnőttversenyen vett részt, részt vett többek mellett a felnőttek Európa-bajnokságán is januárban. 

A gdanski junior-vb-n résztvevő magyar csapat:
Schönborn Melinda, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diána Laura
Czank-Varga Benjámin, Csizmadia Márk, Granasztói Ádám, Major Dominik

(Kiemelt képünkön: Szigeti Dóra Forrás: MOKSZ)