UtánpótlásSport
2024. május 1.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2024-02-22 20:49

Szintet léptek a Tatabányai Sport Club fiataljai

Három aranyérmet nyertek, ezzel az éremtáblázat második helyén végeztek a Tatabányai Sport Club cselgáncsozói a szegedi ifjúsági országos bajnokságon. Kunyik Zsolt vezetőedző szerint az egyesület ígéretes fiataljai a hazai remeklés után idén nemzetközi porondon is sokra vihetik.

Mint arról beszámoltunk, a tíz éremmel, közte három arannyal záró Budapesti Honvéd dzsúdósai szerepeltek a legjobban az év első korosztályos ob-ján, a szegedi ifjúsági országos bajnokságon. Ugyanakkor nemcsak a fővárosiak, hanem némi meglepetésre a Tatabányai SC versenyzői is három elsőséget jegyeztek:

Radovics Mihály (50 kg), Kunyik Botond (55 kg) és Moharos Zsófia (52 kg) is a dobogó legfelső fokára állhatott fel,

ezzel a TSC szakosztálya a második helyet érdemelte ki az éremtáblázaton.

„A mostani U18-as korosztályunk már az alsóbb korcsoportokban is többször bizonyította, hogy sokra lehet hivatott, hiszen korábban ugyanezek a fiatalok rendre érmesek lettek a serdülő és diák ob-ken is, így ebből a szempontból nem jelentett meglepetést az ifjúsági ob-n szerzett három aranyérem. Ráadásul a két héttel korábban rendezett válogatóversenyen két első és egy második hellyel végeztünk, de

az országos bajnokságon még ezt is sikerült felülmúlni – nagy örömünkre, mindhárom versenyzőnknek kijött a lépés, ügyesen és taktikusan küzdöttek végig

– mondta Kunyik Zsolt vezetőedző, korábbi olimpikon (1996, Atlanta) cselgáncsozó az Utánpótlássportnak.

A szakember hozzátette, a reménységeik a ob után nemzetközi szinten is szeretnének nagyot alkotni.

„Az elmúlt években remek, igazi összetartó csapatunk alakult ki, szóval a kemény munka mellett elsősorban ennek köszönhető a sorozatos jó szereplés. A befektetett munka kezd megtérülni, folyamatosan fejlődnek a fiataljaink. Reméljük, hogy a jövőben nemzetközi szinten is így tudják folytatni. Az ifjúsági válogatott tagjaként a legjobbjainknak márciustól megkezdődik az ifjúsági Európa-kupa-szezon. Tavaly már elcsíptek egy-két érmet és pontszerző helyet, így nyilván idén az a cél, hogy még sikeresebben szerepeljenek, további dobogós helyezéseket gyűjtsenek. Mindez azért is lenne fontos, mert az Európa-kupa-versenyeken lehet kiharcolni az indulást a korosztályos vb-re és Eb-re.

Nagy potenciál rejlik Radovics Mihályban, Kunyik Botondban és Moharos Zsófiában egyaránt – ha minden ideálisan alakul, az éremszerzés sem elképzelhetetlen nekik a világversenyeken.

A három ifjúsági korú ígéret mellett jelenleg még a húszéves Pokk Armand képviseli klubunk színeit a válogatottban, ő tavaly részt vehetett a junior-világbajnokságon is, míg jelenleg már elsőéves felnőttként a „nagyok” között igyekszik venni az akadályokat.”

A Kunyik tanítványok jelenleg a Tatabányai SC színeiben érik el az egyre jobb eredményeket, azonban ez nem mindig volt így, a szakosztály némiképp szövevényes úton jutott el a mai formájáig.

„A rendszerváltás utáni időszakban anyagi nehézségekkel küzdött a Tatabányai SC, így ennek következményeként a kilencvenes évek elején megszűnt a klub cselgáncsosztálya. Ekkor aztán édesapám, Kunyik József megalapította a Tatabányai Judo Clubot, amely egészen 2022-ig önállóan működött, és az volt a küldetése, hogy megteremtse a helyi dzsúdósport alapjait. Az elmúlt évtizedben aztán a Judo Clubnak minden tekintetben sikerült előrelépni, eredményességben és létszámban is fejlődtünk. Erre a TSC vezetősége is felfigyelt, és 2022-ben újra elindította a cselgáncséletet a klubon belül, s ezzel egyidőben a Judo Club gyakorlatilag beolvadt a Sport Clubba. Ez azért volt fontos fejlemény, mert a Tatabányai Sport Club országosan ismert, nagy presztízsű egyesület.

A közös munkából pedig mindenki profitál, ugyanis a versenyzők a korábbiakhoz képest jobb körülmények között készülhetnek, mindeközben mi cserébe szép eredményeket szállítunk a TSC-nek, és sikeresen visszük az egyesület jó hírét.

Pillanatnyilag már hatvan-hetven körüli a szakosztályunk létszáma, amely országos szinten is jelentős, szóval a mennyiség és a minőség is adott a jó munkához. Sámuel Botond elnök és dr. Becker Tibor szakosztályvezetővel közösen azon dolgozunk, hogy ezeket az eredményeket – vagy még akár ennél is jobbakat – hosszú távon is állandósítani tudjuk. Összességében nagy segítséget jelent a TSC támogatása, úgy érzem, rá is szolgálunk a bizalomra.”

 (Kiemelt képen: a Tatabányai SC ifjúsági ob-n remeklő fiataljai Forrás: Tatabányai SC)