UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-03-24 16:51

Ők voltak a legjobb U20-asok a női NB I/A-csoport alapszakaszában

Szombat este véget ért a felnőtt női első osztályú kosárlabda-bajnokság alapszakasza. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy az utánpótláskorú (2004-ben vagy azután született) játékosok közül kik teljesítettek a legjobban a szezon eddigi részében.

1. TOMAN PETRA (2005, DVTK-HUN-THERM)

Bár Toman Petra sérülés miatt a lehetséges 18-ból csak 10 mérkőzésen lépett pályára, az őszi szezonban olyan remek formát mutatott, hogy az első helyre nem is kerülhetett más, mint a DVTK 18 éves reménysége.

Kiváló teljesítményének köszönhetően a korosztályos válogatott bedobó-erőcsatárt  például két alkalommal is beválasztották a forduló válogatottjába. Ráadásul az alapszakaszt élen záró DVTK fiatalja nemcsak a közép- és alsóházi csapatok ellen játszott jól, hanem a nemzetközi kupában szereplő, legnagyobb riválisokkal szemben is letette névjegyét:

az euroligás Győr ellen 18 ponttal, míg a címvédő Sopron otthonában 17 ponttal járult hozzá csapata sikeréhez.

Tíz mérkőzésen pályára lépve 8,6 pontot és 14,1-es VAL-mutatót átlagolt meccsenként.

Az ígéretes produkciójára pedig már Székely Norbert szövetségi kapitány is felfigyelt, és meghívta a felnőttválogatott bő keretébe. Toman jelenleg a januárban elszenvedett térdszalagszakadásából lábadozik, várhatóan az ősszel térhet vissza.

2. GYÖNGYÖSI JANKA (2004, SERCO UNI GYŐR)

A második helyezett kiválasztásánál szintén nem kellett sokat gondolkodni, mivel Toman egykori csatás klubtársa, Gyöngyösi Janka ugyancsak kitűnt az U20-asok mezőnyéből.

A 19 éves, hármas és négyes poszton egyaránt bevethető Gyöngyösi formája az évad második felében igencsak feljavult: többször is tíz pont felett, illetve kétszámjegyű teljesítményindexszel zárt. Tizenhét meccsen 6,3 pontot, 2,5 lepattanót és 9-es VAL-t jegyzett átlagosan. Ami különösen figyelemre méltó, az a remek dobószázaléka: mezőnyből 48, míg a hárompontos vonalon túlról 44 százalékos pontossággal értékesítette helyzeteit.

3. RÁTKAI ESZTER (2006, NKA UNIVERSITAS PÉCS)

Ötös listánk legfiatalabb tagja a 17 éves irányító, Rátkai Eszter, aki fiatal kora ellenére már a pécsiek első csapatának stabil tagjává nőtte ki magát. Második felnőtt első osztályú évadában sérülés miatt csak 12 bajnokin szerepelhetett (emellett egyébként az ősszel az Európa-kupában is rendre szóhoz jutott), ezeken hozzávetőleg 18 percet kapott átlagban, s a megnövekedett játékidejét 5 ponttal, illetve 2,3 lepattanóval és 2,3 gólpasszal hálálta meg. Továbbá két rangadón is jól teljesített: a Győr ellen 13, a Sopron otthonában 10 ponttal vétette észre magát.

4. BAA DOMINIKA (2004, TFSE-MTK)

A képzeletbeli dobogónkról ugyan lecsúszott, Baa Dominika teljesítménye ezzel együtt is mindenképpen elismerésre méltó. Az U20-as válogatott bedobó igazi alapemberré vált az alapszakasz első felében meglepetésre kiválóan szereplő TFSE-MTK együttesében. Baa már a harmadik évét tölti a kék-fehéreknél, és a múlt nyári edzőváltás után Hegedűs Péter bizalmát is töretlenül élvezi. A legjobb meccsét még az első fordulóban hozta, amikor is a Sopron ellen 12 ponttal, 6 lepattanóval, 5 gólpasszal és 3 szerzett labdával végzett. A nyári korosztályos Eb-n az U20-as válogatottban is nagy feladatok várhatnak rá.

5. GÁBOR LILI (2006, E.ON ELTE BEAC)

Toplistánk ötödik és egyben utolsó helyezettje, Gábor Lili szintén még csak 17 esztendős, tehát juniorkorú játékos. A Csata DSE-ben nevelkedett, szintén bedobó tavaly nyáron igazolt a BEAC felnőttcsapatához, amelyben hamar kiharcolta magának az első számú U20-as fiatal szerepét. A DVTK elleni bemutatkozását követően az ősszel egyre jobb formát mutatott, és amellett, hogy védekezésben fontos láncszeme volt az újbudaiaknak, a támadó oldalon is kezdte megvillantani a benne rejlő potenciált. A BKG Szigetszentmiklós vendégeként 10 pontot, 4-4 lepattanót és gólpasszt, illetve 2 szerzett labdát ért el. Ugyanakkor sajnos őt sem kerülték el a sérülések, így mindössze nyolc alkalommal léphetett pályára, és éppen az alapaszakasz záró körében tért vissza kihagyásából.

(Kiemelt képen balról: Toman Petra, Gyöngyösi Janka és Rátkai Eszter Forrás: DVTK-Hun-therm, UNI Győr, illetve NKA Universitas Pécs)