UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-04-01 20:40

Elárasztották a válogatottat a Ludovika tőrözői

Összesen hat versenyzőt ad a Ludovika vívószakosztálya a korosztályos világeseményeken szereplő tőrválogatottakba.

Ebben az évadban is remek formában vívnak a Ludovika SE tőrözői. Az egyesület fiataljai közül hatan vívták a jogot, hogy szerepeljenek az idei korosztályos világeseményeken,

a kadétok között egy, a juniormezőnyben öt ludovikás képviselte hazánkat a nápolyi Európa-bajnokságon,

és így lesz ez az április közepén esedékes rijádi világbajnokságon is.

Nápolyban Bagdány Albert, Bálint Álmos és Budaházy Ambrus a zalaegerszegi színekben vívó Rubin Mattiával kiegészülve bronzérmes lett a juniorok között. A csapatot az a Mazza Lorenzo vette, aki a Ludovikában is vezetőedzői pozíciót tölt be. A női juniorcsapattal pedig Kalocsai Luca és Polonyi Petra érdemelt ki Eb-ezüstöt Kollár Anna, valamint Wolf Eszter társaságában. A kadétmezőnyben Bodor Áron szerepelt.

A Ludovika vívószakosztálya a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve a jelenlegi formájában 2021 elején kezdte meg a működését, miután a Törekvés SE-ből nagyjából 90 sportoló és 4 edző érkezett az egyesülethez. A legutóbb remeklő fiatalok közül sem mindenki itt kezdte a pályafutását, de az eredmények azt mutatják, hogy most jó helyen vannak.

Bagdány Albert egyéniben nyolcadik lett a nápolyi Eb junior tőrversenyében Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Dr. Bartóki-Gönczy Balázs szakosztályvezető a Ludovika TV-nek a napokban arról beszélt, hogy elégedett a műhelyben zajló munkával.

„Három éve kezdtük el a munkát, és büszkék vagyunk, hogy mára nagyjából százötven vívónk van, közöttük több válogatott. Külön öröm, hogy az egyesületek közötti pontversenyben a negyvenhatodik helyről az ötödikre jöttünk fel, és abban bízunk, hogy tovább tudunk fejlődni. Alapvetően a tőr szakágra helyezzük a hangsúlyt, de egyre szebb eredményeket érnek el a párbajtőrözőink is. Szeretnénk, ha a jövőben még több páston végezhetnénk a felkészülést, mert az az egyik fontos alapja lenne a továbblépésnek. Büszkék vagyunk továbbá az Eb-n szerepelő fiataljainkra.

Azon dolgozunk, hogy a Ludovika szakosztálya mellett a magyar vívás is fejlődjön a tőr szakágban,

párbajtőrban és kardban ugyanis remek klubokat és eredményeket mutathat fel az ország.”

A szakosztály tavalyi eredményei közül kiemelkedik, hogy a kadétok között Budaházy Ambrus Európa-bajnoki címet szerzett Újvidéken a klubtársa, Bálint Álmos elleni döntőben, míg a fiúk csapatban is a dobogó legmagasabb fokára állhattak a kontinensviadalukon. Továbbá Mihályi Andor az egyéni junior Eb-n elért előkelő ötödik helye után nyert csapatbronzot a dubaji junior-vb-n. A reménységek jövő hét péntektől a rijádi korosztályos vb-n bizonyíthatnak.

(Kiemelt képünkön: felső sor balról: Mazza Lorenzo vezetőedző, Kalocsai Luca, Szalai Szonja edző, Polonyi Petra, dr. Bartóki-Gönczy Balázs szakosztályvezető; alsó sor balról: Bálint Álmos, Budaházy Ambrus, Bagdány Albert, Bodor Áron Forrás: Ludovika)