UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

A hónap utánpótlásedzője Cselgáncs Triatlon Jégkorong

2024-04-06 12:17

Jégkorong-, triatlon- és cselgáncstréner a márciusi díj három jelöltje

A Magyar Edzők Társasága, az Utanpotlassport.hu szerkesztősége és a Porsche Hungaria alkotta kuratórium megnevezte A hónap utánpótlásedzője díj márciusi kiírásának három jelöltjét. Az elismerésre Árkovics Bálint jégkorong-, Kuttor Csaba triatlon- és Márczy Zoltán cselgáncsedző aspirál; a győztes kilétére az alapítók voksolását követően derül fény.

A hónap utánpótlásedzője díj odaítélésekor figyelembe veszik az adott időszak világversenyein, nemzetközi eseményein, legjelentősebb hazai viadalain, bajnokságain elért eredményeket, de a díjra történő jelölésnél ugyancsak döntő szempont volt a kiválasztott szakmai múltja, megfelelő edzői végzettsége, példaértékű nevelőmunkája. A díjazottakról a három alapító szervezet képviselőiből álló kuratórium hamarosan dönt; a győztes 250 ezer forintos pénzdíjazásban részesül.

A díj harmadik évadának (amely 2023 szeptemberétől az idei augusztusig tart) hetedik kiírásában jégkorong-, triatlon- és cselgáncsedző került a jelöltek közé.

Íme, március hónap kiválasztottjai!

ÁRKOVICS BÁLINT, az Újpesti Jégkorong Akadémia U20-as csapatának vezetőedzője, az U15-ös válogatott szövetségi edzője játékos-pályafutása végeztével, 2013-ban kezdett fiatal hokisok mellett dolgozni Székesfehérváron. Eleinte a legkisebbekkel, az U8-as korosztályú gyerekekkel foglalkozott, majd évről évre feljebb és feljebb lépdelt a ranglétrán, és idővel már az U14-eseket irányította, 2020-tól pedig a fővárosban, az Újpestnél folytatta edzői karrierjét. A lila-fehéreknél töltött első évében az U16-os csapat másodedzője volt, a második szezontól már vezetőedzőként folytatta, és egymás után két bajnoki címet is nyert a serdülőcsapattal. Tavaly nyáron az újpestiek U20-as, vagyis junioregyüttesének élére került, és velük folytatta sikeres szériáját: az együttes megnyerte az U20-as osztrák bázisú bajnokságot. Klubedzői feladatai mellett 2015 óta az utánpótlás-válogatottak (U15-ös és U14-es korosztály) mellett is tevékenykedik szövetségi edzőként. Legismertebb tanítványai közül kiemelendő Szabó Rácz Maxim, Laskawy Ferenc, Szongoth Domán és Schmidt Ágoston – mindannyian korosztályos válogatottak; előbbi kettő már rendszeresen játszik az Újpest élvonalbeli felnőttcsapatában, míg utóbbiak Finnországban légióskodnak. Az újpesti U20-as csapat élén jelenleg 28-30 fiatallal foglalkozik.

Márciusban legjobb magyar csapatként az Újpest egészen a döntőig menetelt az U20-as osztrák bajnokságban, majd

végül a bajnoki címet is megszerezte.

Árkovics tanítványai a rájátszás negyeddöntőjében a Budapest Jégkorong Akadémia, az elődöntőben a ferlachi Nordic Hockey Academy csapatán jutottak túl, a fináléban a linzi Eishockey Akademie Oberösterreich együttese várt rájuk. A döntő nem indult jól a lila-fehéreknek: hazai pályán elbukták a három győzelemig tartó párharc első két meccsét, ezután viszont bravúros teljesítménnyel idegenben megnyerték a harmadik és a negyedik összecsapást is. Jöhetett a mindent eldöntő ötödik mérkőzés, újra Újpesten. A 3–3-ra végződő hatvan perc után a hosszabbításban sem tudtak döntésre jutni a felek, így szétlövésben dőlt el a bajnoki cím sorsa, méghozzá drámai körülmények között az Újpest javára, amely ezzel kétmeccses hátrányból fordított, és lett U20-as osztrák bajnok. A siker értékét növeli, hogy az UTE első alkalommal nyerte meg az osztrák-magyar közös juniorligát.

Árkovics Bálint irányításával az újpesti U20-as hokisok osztrák bajnoki címet ünnepelhettek Forrás: Újpesti Jégkorong Akadémia

Árkovics Bálint:

„A mi feladatunk, hogy a játékosokban rejlő potenciált maximálisan kiaknázzuk, és ezért a mindennapokban mindent megtegyünk. Az pedig hasonlóképpen fontos, hogy ne csak képzett jégkorongozók, hanem jó emberek is váljanak a srácokból, vagyis neveljük őket.”

A bajnokcsapat tagja, Cseh István így nyilatkozott edzőjéről:

„Nagyon nagyra tartom azt a munkát, amit Bálint elvégzett velünk ebben az évadban. Éjt nappallá téve csak azért dolgozott, hogy a csapat játékát jobbá tegye. Rengetegszer éjszakába nyúlóan elemezte a meccseinket, vagyis az elhivatottsága és az alapossága megkérdőjelezhetetlen. Mielőtt tavaly átvette az U20-as csapatot, már egyértelműen láthattuk, hogy milyen kiváló munkát végez, hiszen az U16-os korosztályban jelentős sikereket ért el. Majd a juniorcsapatból is rendkívül összetartó, egységes társaságot kovácsolt. Azt hiszem, az együttes minden tagja érezte az edzői stáb bizalmát. Ami igazán különlegessé teszi őt, hogy folyamatosan ad a játékosok visszajelzéseire is, valódi partnerként kezeli a tanítványait.”

KUTTOR CSABA, a Ganzair Team Újbuda SE triatlonklub vezetőedzője versenyzőként háromszor is kvalifikálta magát az olimpiára, 2000-ben 30., 2008-ban 47. lett, míg a 2004-es játékokat betegség miatt ki kellett hagynia. Az 1998 és 2009 közötti időszakban ő volt a világranglistán a legmagasabban jegyzett magyar triatlonos. A Team Újbuda SE-t 2002-ben alapította meg, az egyesületben utánpótláskorú és felnőttversenyzők sokaságával ért el kiváló eredményeket. Tanítványai között találjuk az olimpikon Ágoston Szabolcsot, a junior Eb-második, ifjúsági olimpiai bajnok Dudás Esztert, a junior-vb-harmadik Király Kristófot és a tréner feleségét, Kuttor-Bragmayer Zsanettet is, aki U23-as Eb- és Európa Játékok-ezüstérmes, a 2021-es tokiói olimpián pedig minden idők legjobb magyar női triatlonos helyezését elérve 12. lett. Tavaly az akkor még serdülőkorú (2008-as születésű) Szalai Fanni „robbant be” a sportági utánpótlás nemzetközi élvonalába: a Spanyolországban megrendezett ifjúsági Európa-bajnokságon egyéniben arany-, a mixváltó tagjaként pedig ezüstérmet szerzett a nála jórészt egy-két évvel idősebbek között. Ráadásul élete első két junior Európa-kupa-viadalát is megnyerte (noha a mezőnyben 2023-ban még a 2004-es születésűek is indulhattak), sőt: a felnőttek elit kategóriájában az Arena Games svájci állomásán bronzérmet akasztottak a nyakába. Ezzel együtt Kuttor azt mondja: „Az elmúlt bő húsz évben az edzői sikereim közül talán a legnagyobb, hogy számos versenyzőm később saját triatlonegyesületet alapított, melyek a mai napig jelentős tömeget mozgatnak meg, szélesítve ezzel a hazai bázist.”

Márciusban a 16 éves, elsőéves ifjúsági korú Szalai Fanni ott folytatta az évad elején, ahol 2023 végén abbahagyta. Pályafutása harmadik junior Európa-kupa-versenyén állt rajthoz a hónap végén, és azt is megnyerte, méghozzá fölényesen: a többnyire 2005-ösök alkotta mezőnyben – három évvel fiatalabbként –

több mint 40 másodpercet vert a második helyezettre, kiemelkedő futásával nem bírták tartani a tempót az ellenfelek.

Szalai felkészítésében Kuttort Ruzsás Dávid és Cser Gábor segíti.

Kuttor Csaba (elöl, középen) a tanítványok között Forrás: Ganzair Team Újbuda SE

Kuttor Csaba:

„A kornak megfelelő edzésmunkára törekszünk, de mindig a maximumot célozzuk meg, próbáljuk a lehető legtöbbet kihozni a fiatalokból. Egy triatloncsapat heterogén, minden versenyző más tempóban halad, egyéni edzésterveket kell készíteni, olyanokat, amelyek a legjobban segítik elő a fejlődésüket. A befektetett munkában hiszek, elvárom, hogy a sportoló tegyen az előrelépésért, a sikerért. De a vasszigort sem szeretem; nem tartom célravezetőnek, ha nincs meg jó hangulat, ha a versenyzők nem élvezik a munkát. Partnerként kezeljük a fiatalabbakat is, és azt gondolom, ők értékelik is ezt.”

A trénerről tanítványát, a 16 éves Szalai Fannit kérdeztük.

„Nagyon jó, tapasztalt szakember. Ő is élsportoló volt, így remek tanácsokkal tud ellátni minket. Figyel az edzésen a technikánkra, javít, ahol kell, és minden más területen is segít, amikor szükség van rá..”

MÁRCZY ZOLTÁN, az UTE cselgáncsszakosztályának utánpótlásedzője több mint tíz évvel ezelőtt az Óbudai Judo Clubban kezdte meg edzői pályafutását. Először a legkisebbekkel, vagyis a tanfolyamos gyerekekkel foglalkozott. Az első csoportjából sokan még jelenleg is dzsúdóznak, és jó eredményeket érnek el a hazai vagy a nemzetközi porondon. Az évek során tanítványai számos magyar bajnoki címet gyűjtöttek be a különböző korcsoportokban, így egyre több válogatott reménységgel is büszkélkedhetett, akik előbb az Európa-kupa-versenyeken, majd idővel már az utánpótlás-világeseményeken is megmutathatták magukat. Márczy a versenyzőivel együtt két éve Óbudáról ahhoz az UTE-hoz igazolt, amelynek színeiben egykoron maga is versenyzett. Az igazán nagy áttörést a tavalyi esztendő hozta el a tréner karrierjében: tanítványa, Galó Bence a zágrábi és a teplicei korosztályos Európa-kupa-versenyen is érmet nyert, sőt utóbbin az első helyen végzett. Ezt követően Galó a portugáliai ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes lett, míg a maribori európai ifjúsági olimpiai fesztiválon (EYOF) a harmadik helyen végzett. Legismertebb tanítványai a már említett Galó Bence, a csapatban EYOF-bronzérmes Marosi Bálint, a junior-vb-hetedik Gombás Bálint, Barczikay Ákos, Sztankó Dániel és Molnár Zsombor. Edzőkollégáival, Horváth Lászlóval és Tóth Viktorral 15 versenyző felkészítésért felel az Újpestben.

Március közepén az ifjúsági korú cselgáncsozók a poreci korosztályos Európa-kupa-viadallal kezdték meg az idei nemzetközi versenyszezont. A horvátországi állomáson a magyar fiatalok egy éremmel és hat pontszerző hellyel zártak, az egyetlen dobogós helyezést Márczy Zoltán tanítványa, Galó Bence érte el:

ezüstérmet szerzett a 60 kilósok mezőnyében.

Az újpesti reménység az addigi súlycsoportjához (50 kg) képest két kategóriával feljebb indult, és állhatott fel a dobogó második fokára pályafutása első nemzetközi versenyén a nehezebbek között. Galó osztrák, német, két olasz és egy brazil riválist felülmúlva jutott el a döntőig, amelyben nem bírt a szerb Varniciccsal, így a második helyen végzett. Ugyancsak márciusban a lila-fehérek másik 60 kilós ígérete, Molnár Zsombor ifjúsági korúként megnyerte súlycsoportjában a juniorok országos bajnokságát.

Márczy Zoltán és az ifjúsági Eb-ezüstérmes Galó Bence Fotó: Bor Veronika

Márczy Zoltán:

„A legfontosabb, hogy a fiatalok rendszeresen és kitartóan dolgozzanak. Abban hiszek, hogy az elvégzett kemény munka mindig kifizetődik. Persze azt sosem lehet tudni, hogy mikor hozza meg az eredményét a sok erőfeszítés, éppen ezért türelmesnek és alázatosnak is kell lenni. A megfelelő alkalom el fog érkezni mindenkinek.”

Galó Bence ezt mondta edzőjéről:

„Zoli immár kilenc éve foglalkozik velem, és ő tudja a legjobban mire vagyok képes. A versenyeken mindig hasznos tanácsokkal lát el. Még Óbudán kezdtük el a közös munkát, és elmondhatom, hogy a fejlődés és a siker érdekében azóta is mindent megtesz a versenyzőiért.”

(Kiemelt képünkön balról: Árkovics Bálint, Kuttor Csaba és Márczy Zoltán)