UtánpótlásSport
2024. április 30.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-04-10 12:55

A fedett pályás idényt kihagyó Kocsis Luca kezd formába lendülni

A korosztályos magyar csúcstartó sprinter, Kocsis Luca a sérülését követően ismét nagy elánnal készül, immár a felnőttvilágversenyekre.

Tavaly igen magasra tette a lécet a Szolnoki SC-SI 19 éves sprintere, Kocsis Luca.

Az ígéret akkor fedett pályán is tündökölt, és a felnőtt országos bajnokságon 7.31 másodperccel nyert aranyat 60 méteren. Ez az időeredmény az azt megelőző 25 évben a legjobb volt, amely női bajnoki címet ért a versenyszámban, nem mellesleg U20-as és U23-as hazai rekordot is jelentett.

Luca aztán 100 méteren is U20-as magyar csúcsot javított (11.38),

majd a korosztály jeruzsálemi Eb-jének 100 méteres döntőjében bronzérmet szerzett. Aztán ott volt a budapesti világbajnokságon, melyen a női 4x100 méteres váltó befutójaként szerepelt (mellette Kerekes Gréta, Csóti Jusztina, Takács Boglárka), így alaposan kivette a részét a 43.38 másodperces országos csúcs eléréséből.

Kocsis Luca tavaly remekelt fedett pályán, az idén a teljes benti szezont kihagyta Forrás: MASZ

Legutóbb tavaly szeptemberben a csapatbajnokságon állt rajthoz élesben, azóta nem láthattuk versenyezni. Az idei fedett pályás szezont combhajlító izomsérülés miatt, óvatosságból hagyta ki. Viszont már újra edzésbe állt, és az idei tervekről az ezdője, Varga Ádám számolt be.

„Jelenleg Cipruson vagyunk edzőtáborban, ahol a női 4x100 méteres váltó felkészülésén van a hangsúly Németh Roland vezetésével – mondja az ambiciózus szakember, aki öt éve foglalkozik Lucával. – A sérülés miatt nagy áldozatokat kellett hoznunk, de

Luca fokozatosan nyeri vissza a formáját mentálisan és erőnlétileg is.

A programunk sűrű lesz, a váltó Miaiamiban fog szerepelni az edzőtábor után, majd indul a Bahamákon esedékes váltó-vébén, amelyen szerintem reális esélye van arra, hogy olimpiai kvalifikációt szerezzen Párizsra. A hazai szövetség is azért támogatja, segíti kiemelten ezt a váltót, mert fiatal versenyzők alkotják, akikben nagy lehetőség rejlik. Jelenleg Luca mellett Csóti Jusztina, Takács Boglárka és Sulyán Alexa alkotja a négyest, míg tartalékként Bognár Annával számolnak. A június eleji, római Európa-bajnokságon is jó eséllyel ott lesz a váltó, amely kiváló eredményekre lehet képes.”

Kocsis Luca és Varga Ádám nagyjából öt éve dolgozik együtt összhangban Forrás: Szolnoki SC-SI

Kocsis Luca az idén az U23-asok közé lépett, és ennek a korosztálynak 2024-ben nem rendeznek külön világversenyt. Az egyéni célokat is ennek tudatában kellett meghatározni.

„A római felnőtt Európa-bajnokság egyik 100 méteres helyéért most küzdenünk kell, mert tavaly is hátráltatták olyan sérülések, melyek miatt nem tudott annyi pontot szerezni, mint szerettünk volna. Legutóbb a glasgow-i fedett pályás felnőtt-világbajnokságról úgy maradt le csupán két hellyel, hogy nem is futott a szezonban. Úgy gondolom, 100 méteren kell még egy jó eredmény, és ott lehet az Eb-n.

Luca már olyan eredményeket ért el tavaly, amelyeket nehéz folyamatosan megjavítani,

főleg akkor, ha sérülések teszik hullámzóvá a felkészülést. A fejlődését meghatározza a következő időszak, melynek legnagyobb kérdése, hogy a hosszabb szünet után képes lesz-e visszazökkeni a ritmusba, ráhangolódni a versenyzésre. Véleményem szerint igen, mert fejben nagyon erős atléta. Pedig sok minden másra is kell figyelnie, például az idén érettségizik.”

(Kiemelt képünkön: Kocsis Luca a budapesti világbajnokságon Forrás: MASZ)