UtánpótlásSport
2024. május 6.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2024-04-10 16:09

Egyik korosztályos magyar válogatott sem lesz ott az idei Európa-bajnokságon

Négy utánpótlás-válogatott biztosan, az U21-es csapat pedig nagy valószínűséggel nem lesz ott a korosztályos labdarúgó Európa-bajnokságon. Összefoglaltuk, mi történt a selejtezőkön, illetve áttekintettük az elmúlt húsz év mérlegét.

Kedd este eldőlt, hogy valószínűsíthetően az idén egyik magyar korosztályos labdarúgó-válogatott sem jut ki az Európa-bajnokságra, miután a selejtező elitkörében pont nélkül zárt az U19-es leánycsapat.

Azért nem jelenthetjük ki, hogy biztosan nem lesz ott egyik utánpótlás-együttes sem a soros Európa-bajnokságán, mert az U21-es válogatottnak még van matematikai esélye kvalifikálni a 2025-ös kontinensviadalra, még ha ez a legkevésbé sem reális, ugyanis ehhez Szélesi Zoltán gárdájának le kellene győzni Spanyolországot, Belgiumot és Máltát, miközben a spanyolok és a skótok sem nyernek Kazahsztán és Málta ellen. Szélesi eddig mindössze egy tétmeccsen ült eddig a kispadon – Kazahsztán ellen győzelemmel mutatkozott be –, korábban Gera Zoltán (akinek regnálását részletesen összefoglaltuk) vezette az együttest, amely oda-vissza összesen egy pontot szerzett Skócia ellen, illetve kikapott a spanyoloktól és a belgáktól, valamint legyőzte Máltát és Kazahsztánt.

A csapat hét forduló után a negyedik helyen áll a csoportban, amelyből csak az első jut ki az Eb-re.

A Babó Levente vezette U19-es válogatott az Eb-selejtező első körében megoldhatónak tűnő csoportba került – a négyesben Lettországgal, Norvégiával és Gibraltárral találkozott –, mégsem tudta megszerezni az első két hely valamelyikét. Ez azon múlt, hogy kikapott Norvégiától és a mini tornát rendező lettek ellen döntetlent játszott, ami a rosszabb gólkülönbség miatt csak a kiesést jelentő harmadik helyre volt elég.

Az U17-es válogatott sikerrel vette a kvalifikáció első körét, hiszen a Telkiben rendezett mini tornán a meglehetősen könnyű csoportban – Andorra, Bulgária és Bosznia-Hercegovina volt a kihívó – második lett, amivel a kvalifikációs sorozat elitkörébe jutott, amelyben Angliával, Franciaországgal és Észak-Írországgal került össze.

A nehéz csoportban Jeremiás Gergő válogatottjának nem volt esélye továbbjutni, hiszen nulla ponttal és 2–10-es gólkülönbséggel zárt.

(Az elitkörös szereplésről márciusi cikkünkben írtunk.) Így a tizenhat csapatos Európa-bajnokságot az előző évi házigazda – azaz Magyarország – nélkül rendezik.

Az U19-es leányválogatott– ugyan győztes meccs nélkül – bejutott az elitkörbe, miután az első fordulós csoportkörben a franciák és az olaszok ellen vereséget szenvedett, a jobb gólkülönbségnek köszönhetően pedig az Észak-Írország elleni döntetlen is elég volt a második szakaszba jutáshoz. A Telkiben rendezett elitkörben az első két mérkőzésen simán kikapott Rácz Zsófia csapata: Svédországtól 3–0-ra, Németországtól 6–0-ra.

Az utolsó találkozón viszont 3–1-re legyőzte a románokat, amivel az A-ligában maradt az együttes.

A Gajdóczi Tibor vezette U17-es leányválogatott az első selejtezőcsoportban bravúrgyőzelmet aratott Belgium ellen, majd Angliával szemben nyolc góllal maradt alul, de nyert Észak-Írország ellen, amivel bebiztosította a helyét az elitkörben. A második szakaszban a házigazda horvátokkal, a belgákkal és az osztrákokkal került egy négyesbe. Az első meccsen a lányok ismét megverték Belgiumot, viszont Horvátországtól kikaptak, így az utolsó fordulót négy három pontos csapat várta. Gajdóczi együttese kikapott az osztrákoktól 3–0-ra, ezzel a negyedik helyen zárt, és kiesett a B-ligába.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy míg az U17-es fiúkén az idén még tizenhat, az U19-esek, valamint a leánycsapatok Európa-bajnokságán mindössze nyolc csapat vehet részt. A lányok helyzetéről Török Gábor, az MLSZ női bizottságának elnöke így nyilatkozott novemberben az Utánpótlássportnak:

„egyelőre teljesen illuzórikus, hogy Magyarország stabilan a legjobb nyolc csapat között legyen utánpótlásban. Ezért az MLSZ nem is ezt a célt tűzte ki, hanem az elitkörös szereplést, és azt évek óta el is érik együtteseink.”

A fent felsorolt eredményekben semmi meglepő nincsen, hiszen

az elmúlt húsz évben néhány kivételtől eltekintve – az U19-es fiúválogatott 2008-ban, az U17-es csapat pedig 2019-ben, 2017-ben, 2006-ban kvalifikált a kontinensviadalra – Magyarország csak akkor vehetett részt utánpótlás Eb-n, amikor hazánkban rendezték azt.

A fiúk U21-es Európa-bajnokságát 2021-ben, az U19-esekét 2014-ben, az U17-esek tornáját 2023-ban, az U19-es leányok megméretését pedig 2005-ben rendezték itthon, míg az U17-es lányok még soha nem szerepeltek Eb-n.

Az aktuális selejtezősorozat végén – vagyis az U21-es válogatott hátralévő meccsei miatt csak a vége felé – nem érzékelhető előrelépés az utánpótlás-válogatottak szereplésében az elmúlt két évtizedhez képest, miközben a hazai labdarúgás infrastruktúrája páratlan fejlődésen esett át.

(Kiemelt képünkön: Az U19-es válogatott az Eb-selejtező első szakaszában esett ki Forrás: MLSZ)