UtánpótlásSport
2024. április 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2024-04-16 11:42

Az olimpiai A-szintet elérő Jackl Vivien eredetileg Los Angelesben gondolkozott

A 15 éves tatabányai úszó, Jackl Vivien mindenkit meglepett a felnőtt országos bajnokságon elért űreredményével.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a 15 éves tatabányai úszó, Jackl Vivien 400 vegyesen olimpiai A-szintet úszott, a számban szerzett aranyérme mellé pedig ezüstöt és bronzot is szerzett.

„Furcsa megélni, hogy így berobbantam a nemzetközi úszóközösségbe, hogy sorban jönnek az interjúkérések, csörög a telefonom. A jó eredmény magával hozott valami olyat, mégpedig a médiában való szereplést, amelyhez azért még hozzá kell szoknom. Meg ahhoz is, hogy sokan

rögtön olimpiai éremesélyesként kezelnek.

Számítottam egy jó időre, hiszen jól sikerült a felkészülésem, ám ennyire jóra azért nem. Az meg, hogy ott lehetek Párizsban… Ezzel kapcsolatban nem igazán találtam meg a megfelelő szavakat, hiszen még fel sem fogtam, hogy ott lehetek az olimpián” – idézi az NSO a fiatalt.

Jackl és edzője, Kocsis Márta természetesen előzetesen gondolt az olimpiára, de elsősorban a 2028-asra.

„Az edzőm azt mondta, semmi sem történik, ha nem úszom meg az A-szintet, hiszen csak tizenöt éves vagyok. Reálisabb Los Angeles. Legalábbis eddig így volt” – fogalmazott az úszó, aki a 4:34.96-os eredménnyel Risztov Éva 2002-es juniorcsúcsát (4:36.17) adta át a múltnak, csütörtöktől ez a junior Európa-rekord is.

Csak érdekességképpen: Hosszú Katinka 400 vegyesen először 2010 júliusában úszott (4:34.68) 4:35-ön belül, és az akkor 21 esztendős Hosszú már majdnem két éve Los Angelesben tanult és készült Dave Salo irányításával – no meg zsebében volt az első vb-címe ezen a távon.

Az amerikai álom egyébként Jackl Vivient is foglalkoztatja: „Bob Bowman és Arizona volt eddig a fejemben, de az edző váltott, hogy nekem mi adatik meg, majd kiderül. De nagy álmom kijutni Amerikába – árulta el Jackl, aki azzal is tisztában van, hogy ezzel a káprázatos idővel megváltozott az élete. – Megpróbálok nem figyelni erre, és arra sem, hogy sokan sok mindent várnak tőlem Párizsban. Hallom másoktól, elsősorban edzőktől, hogy mit és hogyan kellene csinálnunk a jövőben. Egy biztos, a legjobb tudásunk szerint kell mennünk tovább. Én pedig

igyekszem nem elszállni, és úgy készülni az olimpiára, mintha az is csak egy országos bajnokság lenne.

Nem akarok semmiféle terhet a saját vállamra rakni.”

(Kiemelt képünkön: Jackl Vivien Forrás: Magyar Úszó Szövetség)