UtánpótlásSport
2024. május 2.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás Kadét- és junior vívó-világbajnokság 2024

2024-04-19 16:58

Csonka Dorottya kadétvilágbajnok!

A kardozó Csonka Dorottya pazar vívással világbajnokságot nyert a kadétok között Rijádban.

Hét nap telt el magyar érem nélkül a szaúdi fővárosban, Rijádban zajló korosztályos vívó-világbajnokságon, majd pénteken megtört az átok, és

a kardozó Csonka Dorottya fantasztikus teljesítménnyel aranyat érdemelt ki a kadétok között.
Csonka Dorottya kadétvilágbajnok lett Rijádban Forrás: FIE

Nem volt egyszerű az út az első helyig. Kósa Miklós vasasos tanítványa azeri, brazil majd szingapúri vetélytársat győzött le a negyeddöntőig, aztán kiélezett összecsapáson, 12:9-es hátrányból fordítva múlta felül 15:13-ra az orosz Maria Tretjakovát. Az elődöntőben az az olasz Vittoria Mocci várt rá, akitől februárban a korosztály nápolyi kontinensviadalának döntőjében kikapott. Csonka az Eb-ezüst után elmondta, hogy maradt benne hiányérzet, mert úgy érzi, kellő higgadtsággal legyőzhette volna Moccit. Most megmutatta, hogy valóban képes felülkerekedni riválisán, és 15:10-es sikerrel jutott a döntőbe. Ott egy másik olasz kiválóság, Francesca Romana Lentini állt vele szemben a páston. Csonka a fináléra is megőrizte fantasztikus formáját, és 8:7-es hátránya után emlékezetes hajrával nyerte meg az asszót 15:10-re.

A vb-aranyat érő tus:

 Még nehezen tudom felfogni, hogy világbajnok lettem!

– mondta az aranyérmes a hazai szövetség helyszíni tudósítójának. – Nagyon boldog vagyok, de azért ezt emésztenem kell. A direkt kiesés első asszójában megint elfogott az ideg, de amikor túl lettem rajta, már csak az foglalkoztatott, hogy világbajnok legyek. A negyeddöntőben, 9:12-nél sem az eredménnyel törődtem, igyekeztem vívni, és nagyszerű, hogy így alakult. Természetesen nagyon szorítottam a többieknek, de tudtam, hogy csak magammal kell foglalkoznom, és nem az előző napokkal.”

Kósa Miklós együtt örült Csonka Dorottyával a vb-n Forrás: FIE

A vívást Ravasz Etele szakmai felügyelete mellett kezdő, 2018 óta Kósával dolgozó Csonka Dorottya ezzel pályafutása legjelentősebb egyéni sikerét érte el. A 17 éves kitűnőség tavaly elsőéves kadétként tagja volt az előbb Európa-, majd világbajnoki címet szerző, Gulácsi Ferenc által vezetett junior női kardcsapatnak, melyben mellette Battai Sugár Katinka, Keszei Kira és Spiesz Anna vívott. A saját korosztályában csapatban Eb-ezüstöt érdemelt ki 2023-ban, az idén pedig már egyéniben és csapatban is második lett a kadétok Eb-jén.

A sokra hivatot kardforgató a vb előtt így nyilatkozott portálunknak:

„Mindent megteszek az éremért, igyekszem kihozni magamból aznap a maximumot. Az elmúlt időszak nagyon tanulságos volt a számomra, de erről is szólnak az utánpótlásévek. A sikerből és a pofonokból is lehet tanulni. A következő nagy feladatom, hogy higgadt maradjak a legfontosabb versenyeken.”

Kijelenthetjük, hibátlanul elvégezte a feladatát, és beírta magát a sportág korosztályos történelmébe.

Csonka Dorottya higgadt maradt, és aranyérmet nyert a vb-n Forrás: FIE

Mellette azért dicséret illeti a másik két magyar lányt is, akik eljutottak a legjobb 16 közé. Tóth Nadinnak kicsit sem kell szégyenkeznie, hogy ott a csütörtökön junior-világbajnoki címet szerző kínai Qi Miao Pan állította meg 15:11-gyel és a serdülő Rácz Brigitta is remek szereplés után kapott ki ugyanúgy 15:11-re a későbbi bronzérmes üzbég Nargiza Jakszibajevától.

A fiúknak azonban nem ez volt életük versenye. A kadét Eb-bronzérmes Csoba Botond most a 32 között szállt ki, Fabó Ákos és Berkeszi Dániel a csoportkör után kapott ki egyből.

Szombaton a junior kardozók csapatversenyével zárul a világbajnokság. A női kardegységünk címvédőként lép pástra.

(Kiemelt képünkön: Csonka Dorottya a döntőben legyőzte Lentinit Forrás: FIE)