UtánpótlásSport
2024. május 3.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2024-04-23 18:51

Ha esik, ha fúj, aranyérmes leszek! – gondolta, majd megnyerte a vb-t Csonka Dorottya

A 17 éves kardozó, Csonka Dorottya a pályafutása eddigi legszebb sikerét érte el a Rijádban szerzett kadét-világbajnoki címével.

Mint arról beszámoltunk, a rijádi korosztályos vívó-világbajnokságon a Vasas kardozója, Csonka Dorottya lehengerlő teljesítménnyel aranyérmet nyert a kadétok között. Kósa Miklós tanítványa a világbajnokságot megelőző nápolyi kadét Európa-bajnokságon egyéni ezüstérmet érdemelt ki, így természetesen a dobogóra esélyesek között tarthattuk őt számon Szaúd-Arábiában. A 17 éves kitűnőség végül beváltotta a hozzá fűzött reményeket.

„Nehéz még elhinni, hogy világbajnok vagyok, de már kezdem feldolgozni a történteket – mondja Dorottya. – Az aranyérem hatalmas boldogsággal tölt el, mert már régóta szerettem volna elérni egy nagyobb eredményt.

Már az Eb után úgy készítettem magamat fejben, hogy ha esik, ha fúj, én érmet szerzek a vébén, és abból is a legfényesebbet, mert ezüstből bőven akadt ebben az idényben.

Úgyhogy a versenynapon csak arra koncentráltam, hogy a lehető legjobbamat nyújtsam, mert tudtam, amit Miki bácsi szokott mondani, hogy a jó vívás úgyis jó eredménnyel párosul. Igyekeztem minden nehezebb szituációt megoldani és egyesével lépegetni előre.”

Kósa Miklós büszke lehet kadétvilágbajnok tanítványára, Csonka Dorottyára Fotó: Bizzi Team

Dorottya a vébé előtt azt emelte ki, hogy a legfontosabb feladata a higgadtság megőrzése lesz Rijádban. Erre szüksége is volt, mert a negyeddöntőben 12:9-es hátrányból kellett fordítania az orosz Maria Tretjakova ellen.

„12:9-nél sóhajtottam egy nagyot, és arra gondoltam, nem fordulhat elő, hogy ma sem szerzünk érmet ( Dorottya a magyar küldöttség első medáliáját szerezte a vb nyolcadik versenynapján – a szerk.). Tudtam, hogy szükség van kis időhúzásra, így igazgattam a zoknimat, amíg összeszedtem a gondolataimat, majd úgy álltam vissza, mintha most kezdődne az asszó. Minden erőmet mozgosítottam és sikerült fordítanom.”

Aztán a sokra hivatott kardforgató az elődöntőben azt az olasz Vittoria Moccit győzte le (15:10), akitől a nápolyi Eb-fináléban kikapott, az aranyért pedig egy másik itáliai vetélytársát, Francesca Romana Lentinit múlta felül (15:10).

„Már a nápolyi Eb-döntő után is azt éreztem, hogy Mocci legyőzhető lett volna. Örülök, hogy most sikerült be is bizonyítanom. A félidőben láttam rajta, hogy kicsit hisztizni kezd, mert nem tud velem mit csinálni. Aztán mikor nyertem, nem is akartam ünnepelni, mert már csak az járt a fejemben, hogy jön a döntő.

Egy pillanatra sem gondoltam azt, hogy kikaphatok,

és Miki bácsi is azt mondta, csak vívjak úgy, ahogyan eddig, és minden rendben lesz. Világbajnok lettem, ami remek visszajelzés, hogy jó úton járok. Önbizalommal telve, értékes tapasztalatokat gyűjtve léphetek fel a juniorok közé úgy, hogy már tudom, hogyan kell világversenyt nyerni.”

Lentini csalódottsága és Csonka Dorottya öröme a világbajnoki döntő után Fotó: Bizzi Team

Dorottyának eddig az évadig csupán egyéniben hiányzott a kiemelkedő siker, tavaly ugyanis tagja volt az előbb Európa-, majd világbajnoki címet szerzett junior kardcsapatnak,

„A juniormezőny azért jóval erősebb a kadétnál, már csak azért is, mert az három évjáratot foglal magába. De miután már az előző évadban is több juniorversenyen sikerült jól vívnom, kadétvilágbajnokként bizakodó vagyok a jövőt illetően.”

(Kiemelt képünkön: Csonka Dorottya Fotó: Bizzi Team)