UtánpótlásSport
2024. május 11.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2024-04-28 09:07

Jákó Miriam az eszéki Eb-n is döntőbe jutna

A 20 éves pisztolyos sportlövő, Jákó Miriam még nem mondott le az olimpiai kvóta megszerzéséről.

A zsombói Cél-Tudat SE 20 éves pisztolyos kiválósága, Jákó Miriam a február végén, március elején rendezett győri 10 méteres Európa-bajnokságon a magyar felnőttválogatott egyetlen juniorkorú tagja volt.

A légfegyveres viadalon Jákó Csaba és Nemes Adrienn tanítványa 575 körös teljesítménnyel

a második helyen jutott a nyolcas döntőbe, melyben 173.1 körrel az ötödik helyen végzett,

az olimpiai kvalifikációhoz pedig közel járt, hiszen ha három kvótát osztanak a kettő helyett, akkor neki is jutott volna egy. A hazai Eb-n az éremszerzés sem maradt el. Miriam Major Veronikával és Fábián Sárával a hagyományos csapatversenyben aranyérmes lett.

A legutóbb a riói világkupaversenyen induló ígéret június elején a 25 és 50 méteres eszéki Európa-bajnokságon lőhet újra kvótáért.

Jákó Miriam Eszéken is döntőbe vágyik Forrás: MSSZ

„Eszéken a célom ugyanúgy a döntőbe jutás lesz, mint Győrben – mondja Miriam. – És ha bekerülök a legjobb nyolc közé, onnantól kezdve már megállíthatatlan tudok lenni ebben a gyors versenyszámban, amit nagyon szeretek. Tulajdonképpen ez lesz az utolsó lehetőség az olimpiai kvóta megszerzésére, ami külön izgalmassá teszi az Eb-t.

Az idén a sokadik alkalom, hogy megpróbálom kivívni a kvalifikációt, de nem akarok stresszelni, csak élvezni szeretném a versenyt.

Aztán, ha sikerül kvótát lőni, akkor nagyon örülünk neki, ha pedig nem, akkor majd a következő olimpiára újra megpróbálunk kvalifikálni.”

A BME-n mechatronikai mérnöknek tanuló kétszeres junior Európa-bajnok fiatal legutóbb is remek évet zárt. Eredményei közül kiemelkedik, hogy a 25 méteres sportpisztolyos versenyszámban Rióban katonai világbajnokságot nyert, a tallinni felnőtt Eb-n a bronzérmes csapat tagja volt (mellette Major Veronika és Csonka Zsófia), ugyanúgy csapatban állhatott a csangvoni junior-vb dobogójának harmadik fokára is (mellette Fábián Sára és Domsits Olívia), valamint a bakui felnőtt-vb-n a legjobb magyarként, közel járva a döntőhöz a 14. helyen végzett.

(Kiemelt képünkön: Jákó Miriam Forrás: MSSZ)