UtánpótlásSport
2024. július 14.
  • instagram
Junior férfi kézilabda Európa-bajnokság, Szlovénia
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2024-05-17 10:23

Rátgéber László szerint nemcsak jó játékosokat, hanem kiemelkedő karaktereket is kell nevelni

Rátgéber László, a Nemzeti Kosárlabda Akadémia szakmai vezetője, a sportág legendás – egyebek mellett Euroliga-győztes és kilencszeres magyar bajnok – edzője úgy látja, hiányzik az átfogó, egységes szemlélet a hazai utánpótlás-nevelésben.

Rendkívül sikeres heteken van túl a pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia, amely az eddig véget ért három korosztályos bajnokságból kettőt is megnyert. A mecsekaljaiak U18-as fiú- és leánycsapata is bajnoki címet szerzett, ráadásul mindkét együttes hazai pályán ünnepelhetett. A junior lányok elsősége azért is különleges, mert az NKA Pécs – hatéves fennállása óta – először tudott győzni a női szakágban utánpótlásszinten.

Ezek nem az ünnep napjai, mert bár boldogak vagyunk, hogy megnyerjük a bajnokságokat, kiemelt utánpótlás-nevelő központ lévén számunkra nem ez a legfontosabb

– kezdi Rátgéber László, az akadémia szakmai és stratégiai igazgatója az Utánpótlássportnak. – Éppen ezért mi nem is teszünk ki bajnoki zászlókat a győzelmeink után. Nálunk mezek lógnak a csarnokban, a tőlünk indult, később szép karriert befutó növendékeink dresszei, hiszen mégis csak az a lényeg, hogy az akadémistáink közül minél többen váljanak NB I-es és felnőttválogatott játékosokká. A fiatalok karrierjében az utánpótlás országos döntők csak egy-egy állomást jelentenek a nagyobb cél felé vezető úton. Ezeken a nyolcas döntőkön sokszor nem is a technikai és taktikai részletek számítanak igazán, hanem az, hogy a kiemelkedő tehetségeink karakteréről képet kapjunk. Arról, hogy miként teljesítenek téthelyzetekben, a legélesebb meccseken. Ezt szem előtt tartva mi szándékosan nem is használunk olyan stratégiai, taktikai elemeket, amelyek a csapataink pillanatnyi eredményességét szolgálják.”

Fölvetődik a kérdés: mégis mi az, amit másképp, adott esetben jobban csinálnak Pécsett, mint máshol?

„Nálunk minden pillanatban az egyén fejlődése az elsődleges. Ezért a legnagyobb ígéreteink az évad közben alig játszanak a saját korosztályukban, csupán a szezon végi országos döntőben vetjük be őket, addig pedig az idősebbek között edződnek. A tizenötévesek az U18-as bajnokságban, míg a tizenhat-tizenhét éveseink már a felnőttcsapattal készülnek, mivel az készíti fel a fiatalokat a profi kosárlabdára, ha folyamatosan felfelé versenyeztetjük és minden nap kihívás elé állítjuk őket.

Azt hiszem, ennek az eredménye meg is látszott mind az U18-as fiúk, mind az U18-as lányok produkcióján.

A nézetem szerint ez a jó út, ez szolgálja hosszú távon a hazai kosárlabdasportot.”

Lukácsi Gáborral az élen a pécsi juniorfiúk hazai pályán lettek bajnokok Forrás: NKA Pécs


Az NKA Pécs jelenlegi formájában 2018 októberében kezdte meg működését, majd 2020-ban – a Sopronnal, a DEAC-cal és a Honvéddal egyetemben – megkapta az államilag kiemelt akadémiai státuszt.

Bármilyen jó munka zajlik is az akadémiákon, a szisztéma önmagában nem tud működni.

Ezeket a nevelőműhelyeket integrálni kellene egy nagyobb sportági rendszerbe, de az erre való törekvést egyelőre nem látom. Gyakran van olyan érzésem, hogy

az akadémiák olyan képet mutatnak, mint a Csillagok háborúja ötödik része:

hiányzik az első négy epizód, illetve a hatodik, a hetedik meg a nyolcadik is. Ezt úgy értem, hogy tizenöt-tizenkilenc éves kor között a hozzánk kerülő játékosok láthatóan szépen fejlődnek, amit a különböző tesztjeink és a csapataink nemzetközi szereplései is alátámasztanak. Ugyanakkor az korántsem mindegy, hogy az adott gyerek tizennégy évesen milyen fizikai állapotban és képzettségi szinten érkezik meg az akadémia rendszerbe. És legalább ilyen fontos kérdés az is: vajon az utánpótlásból kikerülő ígéreteink később valóban megkapják-e a lehetőséget és a megfelelő szakmai támogatást a felnőttek között is? Összességében elmondható, hogy elindultak pozitív változások, és látható az előrelépés a hazai utánpótlásban, de vannak még teendőink bőven.”

(Kiemelt képen: Rátgéber László Fotó: Koncz Márton/Nemzeti Sport)