UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2014-09-15 16:21

Aladdin és a varázsló

Bence Balázs sporttörténelmet írt:  ő az első magyar, aki lovastornában aranyérmet szerzett világversenyen. Az országos bajnokságon viszont nem biztos, hogy el tud indulni: nincs ló, amellyel bemutathatná a gyakorlatát.

Pusztai Viola − Balázs nagyon tehetséges versenyző. Még rengeteg ideje van, reméljük, a jövőben egyre jobb eredményeket ér majd el. A junior évei végére, vagyis két-három esztendő múlva akár a dobogó is elérhető  lehet – mondta honlapunknak az ifjú sportolóról Villányi Krisztina 2011-ben. A Kaposvári Lovasakadémia SC edzőjének igaza lett. Tanítványa, Bence Balázs 2014-ben megnyerte a junior Eb-t, ráadásul sporttörténelmet írt: magyar versenyző lovastornában korábban még sohasem állhatott dobogóra világ- vagy Európa-bajnokságon. Lovas nemzet a magyar, és szertornában is eredményes, de hogyan ismerkedik meg valaki a lovastornával és szeret bele ebbe a sportágba?
Bence Balázs Aladdinként a junior Eb-n Forrás: lovasok.hu
Bence Balázs Aladdinként a junior Eb-n Forrás: lovasok.hu
− Öt éves voltam, mikor a nagypapám elvitt engem és a nővéremet Répáspusztára, nyári lovastáborba. Ott találkoztam először lovakkal és a sportággal is, amely azonnal megtetszett. A testvérem kezdett el először lovastornázni, én pedig követtem őt – idézi fel Balázs. A lovassport más szakága sohasem érdekelte, eléggé hiperaktívnak vallja magát, így megtalálta a számításait a sok mozgást igénylő lovastornában. Ebben az évben már a kaposvári Európa-bajnokság előtt is szép eredményeket ért el: júniusban, Ausztriában nemzetközi versenyen állt a dobogó felső fokára, majd a somogyi megyeszékhelyen tartott CBA-kupát is megnyerte. Csehországban és Olaszországban pedig a felnőttek között lett negyedik, így a hazai kontinensviadalon nem is indulhatott más céllal: dobogóra akart állni. A tizennyolc éves fiú története éppen oly mesébe illő, mint az egyik kedvenc filmhőséé, Aladdiné. Nem lehet véletlen, hogy a szabadon választott programban az ő bőrébe bújt, és a produkció Európa-bajnoki címet ért. A kötelező után még a harmadik helyen állt, a kűrgyakorlat viszont nemcsak a közönséget, de a zsűrit is elvarázsolta. Írhatnánk:  igazi happy enddel végződött a történet, de a valóság egészen más. Balázsnak nincs saját lova, az Eb-re is úgy kellett kölcsönöznie Olaszországból. − Jelenleg csak tornateremben tudok edzeni, az akadémia lovai mind lesántultak. Szeptember 27-én és 28-án lesz az országos bajnokság, erre készülünk, de még nem tudom, lesz-e addig egyáltalán lovam. A bérlés és a szállítási költség nagyon nagy, így ezt csak a nemzetközi versenyeken alkalmazzuk. A megoldás természetesen a saját ló lenne, augusztusban megnéztünk párat és találtunk megfelelőt, de igazából a tartása nagyon drága lenne. Már az is nagy segítség, hogy bekerülhetett a MOL Tehetségtámogató Programjába, és ezáltal sportszereket vásárolhatott. Ám további támogatásra lenne szüksége, mert még nagyon sokáig szeretne lovastornázni. Persze terve már a jövőt illetően is van: az érettségi után a Kaposvári Egyetem ménesgazda- vagy lovasedzőszakán folytatná a tanulmányait. És persze szeretne elindulni az országos bajnokságon...