UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2016-07-07 14:10

Aranyálom

A szövetség és a szakemberek dobogós helyezést várnak el Béke Kornéltól (17) a július 28-án kezdődő minszki korosztályos kajak-kenu világbajnokságon az ifjúsági kategóriában. A Mol Új Európa Alapítvány támogatottja viszont nem fél kimondani: az aranyérem a cél.

reb „Nyugodtabban álltam rajthoz a második válogatón, talán ennek tudható be, hogy szorosabb lett az eredmény” – tesz első hallásra önmagának ellentmondó kijelentést a 17 éves Béke Kornél, pedig egyértelmű, mire gondol a Tiszaújvárosi KKSE kajakosa. A hét végén, Szolnokon rendezték meg az ifjúsági kajakosok és kenusok második válogatóversenyét, s Béke szinte páholyból várt a folytatást, hiszen az első viadalon nyert K–1 1000 méteren.
beke_kornel02_mkksz
beke_kornel02_mkksz
Ellentétben az elsővel, most magabiztosnak érezte magát, így a táv elő felét kicsit „elengedte”, és nagyot kellett küzdenie Mozgi Milánnal a sikerért. Időeredményével egyébként megnyerte volna a futamuk után öt perccel kezdődő U23-as versenyt is, így nem véletlenül mondja, hogy jó visszajelzést kaptak. „Kell az önbizalom, de az alázat is. A győzelmem mutatja, hogy jó úton haladunk a felkészülésben. Edzőmmel, Betlenfalvi Istvánnal megnéztük a korábbi évek győztes eredményeit, és elég jónak számít az enyém. Persze, ez igencsak tág viszonyítási alap, hiszen nincs két egyforma pálya.” A vb-ig hátralévő három hétben még sok feladat vár a Mol Új Európa Alapítvány támogatottjára: szükséges a remek állóképesség, s persze az ezer méteres pályát is jobban be akarja lakni. Fontos, hogy a táv első felében nagyobb előnyre tegyen szert, illetve az utolsó kétszáz méteren erősebben robbantson. Úgy látja, a szövetség és a szakemberek a dobogóra várják a Fehéroroszországban, de ő ennél is nagyobb célt tűzött ki. „Nem félek kimondani, az aranyéremre vágyom. Ha ezt tudatosítom magamban, akkor sokkal motiváltabb vagyok, és jobban koncentrálok a feladatra. Nem akarok önhitté válni, egyszerűen erőt ad a mindennapokhoz, ha világossá teszem a céljaimat.”

Négyen egy ellen Béke nagyjából tízfős csoportban készül Tiszaújvárosban, rajta kívül csak egy idősebb versenyző lapátol. Jó a hangulat és remek légkörben telnek az edzések, ám nincs, akivel házon belül versenyezhetne. Hogy mégis éles helyzetet teremtsenek neki, a motorossal és az idővel csatázik, illetve olykor a társak alkotta páros vagy négyes hajó ellen hajt.