UtánpótlásSport
2023. május 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2016-07-29 17:42

Derűsebb folytatás

A svédek többször is egyenlítettek, de a kritikus pillanatokban mindig meg tudott újulni a férfi U20-as kézilabda-válogatott, és 31-29-re legyőzte csoportellenfelét a dániai Európa-bajnokságon.

Pusztai Viola „Igeeen!” – szakadt ki a felkiáltás az egyik magyar játékosból a pályán az örömtánc után, amelyet a férfi U20-as kézilabda-válogatott azután lejtett, ahogy a Dániában zajló Európa-bajnokságon nagy csatában legyőzte Svédországot. A csoportkör első meccsén a horvátoktól elszenvedett nyolcgólos vereség után tehát felkeltek a padról a srácok, mi sem bizonyítja ezt jobban, mintsem a svédeknek már a nyolcadik percben időt kellett kérniük, hogy el ne ússzon a hajó. „Védekezz, koncentrálj!” – ezzel biztatta a maroknyi magyar szurkolótábor a fiúkat, akiket időközben utolért az ellenfél. Ezúttal Gyurka János kért időt jó ütemben, hiszen megtörte a svédek lendületét. Így néhány pillanat múlva ismét kettő volt az előny, a magyarok tizenharmadik gólját stílszerűen a tizenhármas, Kovács Márk dobta, aki – labdaszerzést követően – a labdával együtt csaknem a nyakán csüngő védőt is a hálóba juttatta.
Örömtánc a győzelem után
Örömtánc a győzelem után
Ültek a gyors középkezdések is, az egyik után a svédek kiállítást, a magyarok hetest kaptak, amelyet az ismét kiválóan játszó Győri Mátyás értékesített. Alig néhány másodperccel később védekezésben remekelt, labdát szerzett, és szemfülesen a saját hatosáról dobta az ellenfél üresen tátongó kapujába. Ekkor már 15-12 volt ide, de a svédek egyáltalán nem akartak megroppanni, a talpon maradáshoz persze az is hozzásegítette őket, hogy a magyarok elkezdtek kapkodni, helyzet nélkül tüzelni. Így a félidőben csak egy gól volt az előny. Ha Varjú Martin cselét vacsorára eszi meg a svéd védő, biztosan jól lakik: a szélső szemet gyönyörködtető góljával megadta a második félidő alaphangját, noha néha hamisan szólt. A 38. percben ismét döntetlenre álltak a felek, akkor azonban jött az újabb magyar (gól)parádé, amely Juhász Ádám üreskapus találatával zárult. A svédeket a négygólos hátrányból való felzárkózáshoz az is segítette, hogy Bartókék egymás után kapták a kiállításokat, így nyolc perccel a vége előtt 26-26 állt az eredményjelzőn. Ekkor a szerencse is a csapat mellé állt, ugyanis Tóth Attila távoli lövése a kapufáról éppen a beállós Füzi Dániel kezébe esett, aki nem hagyta ki a lehetőséget. A másik oldalon ráadásul a svéd szélső lövése elsüvített keresztbe. Mi más, ha ez nem adott volna erőt a srácoknak, no, meg persze az, hogy az első félidőben lecserélt, de a második félidőre visszatérő Rózsavölgyi Gergő éppen a hajrára kapja el a fonalat. Védései, ha aranyat nem is, de lerohanásból szerzett gólokat értek, így az utolsó percben már nem forgott veszélyben a győzelem. A magyarok közül ezúttal a hét gólt szerző Juhász Ádámot választották a meccs legjobbjának, de a 31-29-es diadal csapatmunka volt.

FÉRFI JUNIOR EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA Csoportmérkőzés, D csoport Magyarország–Svédország 31-29 (16-15) Kolding Játékvezetők: Mandak, Rudinsky (szlovákok) Magyarország: Rózsavölgyi, Balogh (kapusok), Bartók 6, Fekete 3, Füzi 1, Gábor, Győri 7, Hanusz 1, Juhász 7, Kovács M. 2, Ligetvári 2, Mikita, Sinkovits, Szeitl, Tóth 1, Varjú 1. Szövetségi edző: Gyurka János Svédország: Björkman Myhr, Hagvall (kapusok), Sandell 6, Hallbäck 7, Claar 5, Hansson 4, Bogojevic 2, Dahlin 2, Cosmo 1, Djordjevic 1, Sjöbrink 1, Andersson, Edvarsson, Olsson, Paradis, Pedersen. Szövetségi edző: Hrvoje Horvat Szövetségi edző: Kalle Matson Kiállítások: 14, ill. 10 perc Hétméteresek: 4/4, ill. 6/4