UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

MOL-tehetségek

2017-11-04 14:20

Magasan a háló fölött

A legutóbbi korosztályos tollaslabda-világversenyekhez hasonlóan az indonéziai junior-világbajnokságon is a magyar küldöttség legeredményesebb tagja volt a Fővárosi Vízművek 16 éves játékosa, Sándorházi Vivien. A MOL Új Európa Alapítvány által támogatott, utánpótlás Eb-ezüstérmes versenyző a 32 közé jutott Jogdzsakartában, mostantól pedig a jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpiára koncentrál.

Bruckner Vince Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét még tavaly februárban érte el a most 16 esztendős Sándorházi Vivien a kazanyi U15-ös tollaslabda Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmével, amely egyben az első korosztályos világversenyen elért dobogós helyezése volt a sportágban. Elmondása szerint még ma is nehezen tudja elhinni, hogy efféle bravúrt vitt véghez. Érthető tehát, hogy azóta is újabb hasonló címekért hajt, megméretés pedig van bőven: világbajnokság után és Eb előtt áll. Az elmúlt időszakban már megszokhattuk, hogy a tollaslabda-világversenyek többségén a magyarok közül Vivien éri el a legjobb eredményeket. Nem alakult ez másképpen az október közepén az indonéziai Jogdzsakartában rendezett U19-es világbajnokságon sem, noha Sándorházi a nála három évvel idősebbek mezőnyében szerepelt. A Fővárosi Vízművek versenyzője egyéniben a 32 közé jutott: előbb felülmúlt egy-egy angol, illetve japán ellenfelet, a nyolcaddöntőbe kerülésért azonban alulmaradt a kínai Wang Zhi-yivel szemben. Ám a mérkőzésen a 2:0-s vereség ellenére sem játszott alárendelt szerepet.

Sándorházi Viviennek jók az esélyei arra, hogy ő képviselje a magyar színeket tollaslabdában a jövő évi ifjúsági olimpián Forrás: Facebook/Varga Miklós
Sándorházi Viviennek jók az esélyei arra, hogy ő képviselje a magyar színeket tollaslabdában a jövő évi ifjúsági olimpián Forrás: Facebook/Varga Miklós
„A tisztes helytállás reményében utaztam Indonéziába, és a két győzelmemmel elégedett is vagyok – mondja. – A tizenhat közé kerülésért a kínai lány ellen is lehetett volna keresnivalóm, de a végjátékok kevésbé sikerültek. Egyébként remek körülmények között rendezték a vébét, de eleinte furcsa volt, hogy a párás levegő miatt gyorsabban szállt a labda, mint általában; azt azért meg kellett szokni.” A naponta három-négy órát tréningező játékos nem lazíthat sokáig, ugyanis november utolsó hetében az U17-es Európa-bajnokságon szerepel Prágában, és persze ismét érmet szerezne kontinensviadalon. Az Eb-t követően aztán már a jövő évi Buenos Aires-i ifjúsági olimpia, az arra történő kvalifikáció, illetve a játékokat megelőző U19-es Eb lesz a fókuszban. Vivien jelenleg a tizenötödik a junior-világranglistán, s ezzel a pozícióval könnyedén olimpiai résztvevő lehetne, de nem nyugodhat meg, hiszen csupán két hellyel jegyzik mögötte a múlt évben U17-es Eb-harmadik Madarász Rékát (aki ráadásul legutóbb a szlovéniai verseny döntőjében legyőzte). Márpedig a szabályok szerint egy országot egyetlen versenyző képviselhet csak a fiatalok játékain. Ebből következően első számú célja, hogy a hátralévő nemzetközi versenyeken megőrizze jelenlegi helyezését, esetleg javítson is. A tavasszal Szegedről a fővárosba visszaköltözött lány az élsport mellett az iskolában is kiemelkedően teljesít, nem okoz gondot neki, hogy két fronton is helytálljon. „Mondanám, hogy világéletemben kitűnő voltam, de nem lenne igaz: sajnos a legutóbbi tanév végén becsúszott egy négyes. Amúgy nem jelent különösebb terhet a tanulás, mindenképpen szeretnék egyetemre menni, leginkább a nemzetközi tanulmányok szakon tudnám elképzelni magam.” Sándorházi nemcsak a tanulásban, hanem a sportban is szeret előre tervezni. Álma, hogy eljusson a 2024-es párizsi olimpián, ahol szokná kicsit a légkört, hogy aztán a négy évvel későbbi, Los Angeles-i játékokon már valami igazán emlékezeteset alakítson. A céljai elérésében nagy segítséget nyújt neki a MOL Új Európa Alapítvány támogatása, az összegből több nemzetközi versenyre is elutazhatott. Például szeptember végén a belga junior nemzetközi bajnokságra, amelyen ezüstérmet szerzett.