UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2018-07-16 15:20

Érzelmi hullámvasúton

A magyar U20-as női kosárlabda-válogatottnak hatalmas esélye nyílt arra, hogy bejusson a hőn áhított elődöntőbe a Sopronban rendezett korosztályos Európa-bajnokságon. Az eséllyel azonban most sem tudott élni, s drámai vereséget szenvedett Szerbiától a legjobb nyolc között. A szépítés viszont nem maradt el, ugyanis az ötödik helyért óriási csatában legyőzte Franciaországot.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  A magyar U20-as női kosárlabda-válogatott az ötödik helyen zárta a soproni korosztályos Európa-bajnokságot. Ahogyan azt a vezetőedző, Cziczás László is elmondta oldalunknak, előzetesen egyértelműen nem írta volna alá ezt az eredményt, hiszen ez a csapat már nagyon régóta kopogtat az elődöntő kapujában, s mindenképpen ezt szerettük volna elérni. Van olyan játékos, akinek sorozatban ez volt a negyedik olyan Európa-bajnoki negyeddöntője, amelyet nagyon szoros csatában vesztett el. A válogatott Juhász Dorka, Lelik Réka és Pusztai Petra sérülése ellenére is fantasztikusan kezdte a soproni kontinensviadalt. Magabiztosan nyerte meg a C csoportot, így előkelő pozícióból várhatta a kieséses szakaszt. A nyolc közé jutásért Belgiumon kellett továbblépni, s ez sikerült is, könnyedén. Ezután viszont jött a hidegzuhany… Az elődöntőhöz a szerb csapatot kellett volna felülmúlni, amelynél – a játékosok elmondása szerint – jobb a magyar együttes. A párharc álomszerűen kezdődött, végül rémálomba torkollott. A második negyedben 14 ponttal is vezetett a válogatott, végül faultproblémákkal (Kiss Virág és Czukor Dalma is kipontozódott) is magyarázhatóan fellazult a védekezésünk. Emellett pedig támadásunk is ellaposodott, s a szerbek a hatalmas küzdőszellemüknek, valamint a mindent elsöprő hajrájuknak köszönhetően 13 ponttal, 73−61-re legyőztek minket.

Gereben Lívia 108 pontot dobott a kontinensviadalon Forrás: FIBA
Gereben Lívia 108 pontot dobott a kontinensviadalon Forrás: FIBA
Gereben Lívia a szerbek elleni találkozón 18 pontot, míg a kontinensviadalon összességében 108 pontot dobott. Ő így nyilatkozott könnyeivel küszködve oldalunknak az elveszített negyeddöntőt követően a Novomatic Arénában: „Tudtuk, hogy a szerbek mentalitása ilyen, és a végsőkig hajtanak. Tisztában voltunk azzal, mi vár ránk. Ennek ellenére ráültünk az eredményre. Nagyon mérges vagyok, át kell értékelnem még a történteket. Úgy indultam neki a tornának hogy, ha arról van szó, akkor meg is halnék a csapatért. Már négy éve nem tudunk a legjobb négy közé kerülni, nem akartam újra átélni ezt az érzést. Ez van, ez egy csapatsport, együtt nyerünk és veszítünk.” Cziczás a találkozó után elmondta, hogy rendkívül maguk alatt voltak a lányok. Rengeteget beszélgettek a történtekről, s igyekezett összeszedni az alakulatot, mivel a tornának még közel sem volt vége. A cél az ötödik hely volt ezután. Habár a portugálok ellen játszi könnyedséggel nyertünk a folytatásban, a csapat játékán továbbra is látszott, hogy megtört.
A lányok öröme a lefújás pillanatában Forrás FIBA
A lányok öröme a lefújás pillanatában Forrás FIBA
Szerencsére magabiztosan nyertünk” – vélekedett a mester a portugálok elleni siker után –„annak ellenére, hogy a lányok még mindig rendkívül maguk alatt vannak a szerbektől elszenvedett vereség miatt. Éppen hogy át tudtunk lendülni a holtponton, s ennek köszönhetjük a győzelmet. Rengeteget beszélgettünk, s foglalkoztunk a lelkükkel. Bízom benne, hogy ez a győzelem is erőt ad a következő meccshez. Muszáj lesz, ugyanis azzal a francia alakulattal találkozunk, amely a kontinensviadal legnagyobb esélyesének számított.” Mint később kiderült, igaza volt Cziczásnak. Nagy meglepetésre az alakulat felülmúlta Franciaországot. Nem is akárhogyan: tíz pontot dolgozott le az utolsó tíz percben, s a meccsen először a lefújás előtt 43 másodperccel vezetett. Végül 61−58-as diadalt aratott, s ezzel ötödik helyen zárta a soproni Európa-bajnokságot. „A franciák egyértelműen az aranyéremért érkeztek, a negyeddöntőben azonban drámai vereséget szenvedtek Spanyolországtól. Hatalmas erőnléti előnyben voltak, a bedobóik voltak akkorák, mintha centerek lennének. A lányok tartásból, becsületből, szorgalomból és alázatból egyaránt jelesre vizsgáztak, s akkor nyertek, amikor szinte már mindenki letett róla” – összegzett Cziczás a párharc után. A soproni Európa-bajnokságot végül Spanyolország nyerte, amely az utóbbi nyolc éveben immár hetedszerre hódította el a trófeát. Ezüstérmes lett a szerb, míg a harmadik helyen a hollandok zártak.

U20-AS NŐI EURÓPA-BAJNOKSÁG, SOPRON A magyar csapat mérkőzései Csoportkör. Magyarország–Horvátország 86–51, Magyarország–Lettország 66–51, Magyarország–Lengyelország 56–36 Nyolcaddöntő. Magyarország–Belgium 66–48 Negyeddöntő. Szerbia–Magyarország 73–61 Keresztbejátszás. Magyarország–Portugália 72–55 Az ötödik helyért. Magyarország–Franciaország 61–58 A kontinensviadal végeredménye 1. Spanyolország, 2. Szerbia, 3. Hollandia, 4. Olaszország, 5. Magyarország

Amit eddig az Európa-bajnokságról írtunk Irány az elődöntő! Stabil nyitás Kettőből kettő Veretlenül a csoport élén Nincs megállás Magabiztosan a legjobb nyolc között Vereség a hajrában Elgurult lehetőség Cél: az ötödik hely Nagy hajrával ötödik hely Egyéb korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.