UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2018-09-23 20:10

Szurovszki bronzérmes!

A szabadfogású Szurovszki Patrik bronzérmet szerzett a nagyszombati junior birkózó-világbajnokság zárónapján a 86 kilogrammosok között. A 74 kilós Lukács Botond kikapott a vigaszágon.

Krasznai Bence – utanpotlassport.hu  Magyar szabadfogású bronzéremmel ért véget  a szlovákiai Nagyszombat (Trnava) városában a junior birkózó-világbajnokság.

Szurovszki Patrik (jobbról a második) a junior-világbajnoki dobogón Forrás: birkozoszov.hu
Szurovszki Patrik (jobbról a második) a junior-világbajnoki dobogón Forrás: birkozoszov.hu
Korosztályos Európa-bajnoki ezüstérmesünk, a 86 kilogrammosok között versenyző Szurovszki Patrik szombaton a negyeddöntőben sima (7−0) vereséget szenvedett a későbbi ezüstérmes indiai Deepak Puniától. (Érdekesség, hogy a súlycsoport világbajnoka az a török Özen lett, akitől Szurovszki a döntőben csalással kapott ki az idei római kontinensviadalon.) Tehát Patrik a vigaszágon folytathatta a versenyt vasárnap. Először a dél-koreai Jinnel kellett megküzdenie, akit szoros meccsen, de legyőzött – kétpontos előnyére „ráült”, s csupán egy intéssel szerzett pontot kapott a koreai, így a magyar bejutott a bronzcsatába. A Pénzügyőr SE sportolója ismerte a soron következő ellenfelét – szintén a római Európa-bajnokságról.  Az a moldovai Nedealco állt vele szemben a szőnyegen, akit a negyeddöntőben múlt felül hatalmas csatában Olaszországban. A vezetőedző, Bánkuti Zsolt akkor ezt mondta: „Soha nem láttam még Patrikot ennyire elfáradni.” Most viszont úgy nyilatkozott, hogy még veszélyesebb ellenfél lesz, mert jobban birkózik Szlovákiában, mint augusztusban. Ezt az első akciójával be is bizonyította másfél perc után; páros combra támadott szépen, ezzel együtt földre vitte a magyar két pontért. A menet végéhez közeledve aktivitásra intették a moldovait (30 másodperce volt akciót csinálni). Ez azonban nem sikerült, így egy pont járt Partiknak. A második felvonás kiegyenlítetten zajlott. Szurovszki folyamatosan – sikertelenül – fogta le Nedealco fejét. Ez így ment egy perccel az utolsó sípszó előttig, amikor is a stabil fejlefogás közepette megindult páros combra a moldovai. Patrik ennek következtében könnyedén el tudott indítani egy „vasgyárit” két pontért. Nedealco ki tudta még tolni a magyart, viszont már csak időn túl, tehát Szurovszki megszerezte a bronzérmet! A moldovai edző természetesen bedobta még a challenget, amit elutasítottak a bírók, tehát 4−2-es győzelemmel ért véget a csata. „Nem volt élete formájában Patrik – kezdi Bánkuti. – Sokkal jobban birkózott az Európa-bajnokságon. Lassú volt és tompa, ugyanakkor nagyon akart. Ezt az érmet szívvel és erővel nyerte meg, erősebb volt mindenkinél. Nem szép meccsen szerezte meg a sikert, de megérdemelte, mert ő szerette volna jobban.” A 74 kilogrammosok között szintén a vigaszágon bizonyíthatott a 74 kilogrammos Lukács Botond. Ellenfele a török Demir volt. Lukácsnak nem sikerült élnie a lehetőséggel; 9−0-ra kapott ki a töröktől.

JUNIOR-VILÁGBAJNOKSÁG, NAGYSZOMBAT Szabadfogás, 2. programcsomag Vigaszági mérkőzés. 74 kg: Isa Demir (török)−Lukács Botond 9−0, 86 kg: Szurovszki Patrik−Jajong Jin (dél-koreai) 2−1 Bronzmérkőzés. 86 kg: Szurovszki Patrik−Ivan Nedealco (moldovai) 4−2

Amit eddig a világbajnokságról írtunk Nagyszombat − nagy dobás? Vegyes nyitány Váncza bronzérmes, Vátzi bronzmeccses Dupla bronz Mindketten kikaptak Nincs továbbjutó Ketten a vigaszágon Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.