UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2018-11-02 18:57

Huszárcsínyben bízva

Kedden zárult az U18-as, U16-os és U14-es sakkvilágbajnokság a görögországi Halkidikí-félszigeten, de az utánpótláskorú versenyzők szombaton ismét tábla elé ülnek. Ezúttal az U12-es, U10-es és U8-as korosztály méreti meg magát a spanyolországi Santiago de Compostela városában. Az esélyekről pedig Varga Pétert, a Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnökét kérdeztük.

M. Sz.utanpotlassport.hu Még csak most tértek haza az U18-as, U16-os és U14-es korosztály sakkozói a görögországi utánpótlás-világbajnokságról, szombaton újabb magyar tehetségek ülnek tábla elé Spanyolországban, hiszen Santiago de Compostela városában rendezik az U12-es, U10-es és U8-as vébét.

Sűrű a program az utánpótláskorú sakkozóknak
Sűrű a program az utánpótláskorú sakkozóknak
„Mindig azt mondom: ha hagyományos játékidejű egyéni világversenyen érmet szerzünk, az már bravúros teljesítménynek és kifejezetten jó évnek számít” ‒ vélekedik Varga Péter, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnöke. A tizenéves versenyzők Görögországban ugyanis a hagyományos változatú partikat játszották, személyenként tizenegyet ‒ naponta egyet ‒, s többen a korosztályukban nagynevű ellenfelek ellen. Spanyolországban ugyanez lesz a helyzet, kérdés: hasonló eredményekkel-e? Tudniillik a mieink Halkidikíben a középmezőnyben zártak. „Azt hiszem: jövőre nagyobb esélyekkel vágunk neki a világversenyeknek, versenyzőink java része ugyanis egy évvel fiatalabb a korosztályánál. A 11 éves Gaál Zsókának lett volna nagy esélye az éremszerzésre, de ő fejlődése céljából – edzői javaslatra – a 14 évesek között indult el. De bízom benne – mint ahogy mindig –, hogy valaki tud majd meglepetést  okozni." A szakembertől azt is megkérdeztük: miben tartanak előrébb az élmezőnyt jelentő országok versenyzői, valamint mi kellene ahhoz, hogy újabb sakkvilágbajnoka legyen Magyarországnak Polgár Zsuzsa után? „Sokkal összetettebb e kérdésre a válasz, mint gondolnánk, mivel a világbajnoki cím megszerzéséhez nincs általánosan felhasználható recept. Nagyon nehéz a mai felgyorsult világban lépést tartani a nagy hagyományokkal bíró és a hozzájuk felzárkózó nemzetekkel. Kínában, Indiában és Oroszországban összehasonlíthatatlanul többen sakkoznak, amiben segítséget nyújt a rohamléptékkel fejlődő számítástechnika is. Ezen országokban a sportágak rangsorában a sakk előkelőbb helyen szerepel mind elismertségét, mind támogatottságát tekintve. A tehetségen kívül nagyon sok munkára, elhivatottságra, a korral haladó képzésre, utóbbihoz és a nemzetközi versenyeken részvételhez jelentős anyagi támogatásra van szükség. De garanciát a világbajnoki cím megnyeréséhez ezek a feltételek sem nyújtanak.” További korosztályos híreink SAKKBAN a sportági aloldalunkon.